Fasádní pláště, Informace výrobců

Rekonstrukce usedlosti Château Rúbaň s použitím fasádních prvků Prefalz/Falzonal

Zlatá barva a materiály beton, sklo a hliník charakterizují architekturu usedlosti Château Rúbaň na Slovensku. Jednoduché rovné linie zlatých fasádních prvků Prefalz/Falzonal umocňují zářivý dojem z fasády budovy nového vinařství, ve které se odráží okolní příroda a víno.

Château Rúbaň je již dlouho mezinárodně proslavené svými vynikajícími víny. Teď láká do Rúbaně také originální architektura. Odvážnou rekonstrukcí starého statku, tvořeného několika neatraktivními budovami dříve využívanými pro vojenské a církevní účely, namíchal slovenský architekt Zoltán Bartal architektonické cuvée mimořádné kvality. Na lákavosti dodávají komplexu zlaté fasádní prvky Prefalz/Falzonal. Architekt na ně narazil při hledání materiálu, který by působil výjimečně svým přirozeným leskem. Měl být trvanlivý a neměl zanechávat nežádoucí stopy na omítce fasády nebo podlaze. Bartal ho objevil v barvě mayagold barevné škály fasádních prvků Prefalz/Falzonal. Toto architektonické zlato Prefa bylo použito již v obou prvních etapách celkové rekonstrukce komplexu.

Střízlivě elegantní zámek jako centrum usedlosti a penzion rekonstruoval Bartal už v roce 2014. Střecha wellnessové části penzionu má zlatou krytinu z Prefalzu/Falzonalu s dvojitou stojatou drážkou, a „zlatý“ dojem dělá také vinný sklep, kde byl tento materiál použit na fasádu, střechu, obložení atiky a podhledu. Jako poslední proběhla rekonstrukce budovy vinařství a soubor staveb tak byl zkompletován do jednoho velkého celku.
Inspirací architekta pro vytvoření reprezentativního objektu bylo potěšení z vína, staré vinařské umění, nejnovější stavební technologie a tradice krajiny viničních tratí. Zlaté fasádní prvky evokující nalévané víno, reflexivní sklo a odraz kopcovitých vinohradů vytvářejí atmosféru, kterou na Château Rúbaň oceňují běžní návštěvníci i skuteční znalci vína a architektury. A budova vinařství je zrcadlem této atmosféry.

Bartal připravil pro všechny fasádní plochy a obklady podhledů detailně přesné plány pokládky. Výzvou pro klempíře byly průběžné drážky. Každá drážka začínající v podezdívce měla totiž podle zadání architekta pokračovat v nepřerušené linii i v podhledu a na stěně. Obklad z prvků Prefalz/Falzonal s úhlovými stojatými drážkami byl namontován na plné bednění tloušťky 22 mm, za nímž je odvětrávací prostor o šířce 50 mm a tepelná izolace tloušťky 160 mm. „Pro čtyřčlenný tým specialistů klempířství to nebyla žádná procházka růžovým sadem, protože pokaždé bylo možné předprofilovat maximálně tři kónické šáry,“ vzpomíná na náročnou odbornou práci trvající téměř půl roku Tomáš Matušek, šéf realizátorské firmy Matutomi z Komárna.

Rekonstrukce usedlosti Château Rúbaň s použitím fasádních prvků Prefalz/FalzonalRekonstrukce usedlosti Château Rúbaň s použitím fasádních prvků Prefalz/Falzonal

Klempířství sídlící v poblíž Bartalovy architektonické kanceláře v Komárně dokázalo svým řemeslným umem a díky snadné zpracovatelnosti materiálu převést ideu projektu do puntíku přesně do reality. „Materiál Prefalz/Falzonal přesvědčuje svou poddajností, mimořádně snadnou tvarovatelností a možností jednoduše zhotovovat spoje odolné proti dešti bez šroubování, lepení nebo svařování,“ říká Tomáš Matušek o fasádě nového vinařství z Prefalzu/Falzonalu o rozměru 650 m². „To je výhodné zejména v případě architektonicky neobvyklé fasády.“

Bartal si předsevzal zachytit v budovách usedlosti krajinu a charakter jejího vína. Objekty na sebe svým vzhledem navazují, a to i podobou fasád, které odlehčují masívnost základního puristického konceptu. Po celé výšce budovy penzionu je na straně obrácené k lesu skleněná fasáda, zrcadlící věrně přírodu. Vstupní prostor s nápadnými zářivými hliníkovými fasádními prvky z Prefalzu/Falzonalu v barvě mayského zlata je pro návštěvníky architektonickým příslibem opulentních chutí vína, které na ně čeká v degustačních sklenicích uvnitř. Specifická zvlněná optika nového vinařství s nepravidelně probíhajícími drážkami na hliníkové fasádě a grafickými liniemi na betonových stěnách dává ve své podstatě monolitické stavbě nádech lehkosti a transparentnosti.

Vzhled budovy vinařství je utvářen především nápadnými plochami zlatých fasádních prvků Prefa Prefalz/Falzonal s dvouvrstvým vypalovaným lakem o tloušťce pouhých 0,7 mm. Efekt je skutečně výrazný. Rozdílné šířky kónických pásů vyvolávají dojem skladů na látce. Jejich délka opticky zvedá dynamicky působící fasádu do výšky. Zlatá barva evokuje ovocnou chuť bílého vína, které je charakteristické pro tuto oblast a je špičkovým produktem vinařství Château Rúbaň.

Rekonstrukce usedlosti Château Rúbaň s použitím fasádních prvků Prefalz/FalzonalRekonstrukce usedlosti Château Rúbaň s použitím fasádních prvků Prefalz/Falzonal

Na otázku, proč si vybral právě hliníkové prvky Prefa, Zoltán Bartal odpovídá: „Hledal jsem materiál, který by byl na všech budovách, v exteriéru i interiéru, opticky působivý a současně technicky perfektní a trvanlivý. A který by objektu dodal přidanou hodnotu.“ Mimořádné zlaté fasádní prvky Prefalz/Falzonal těmto požadavkům vyhovovaly nejlépe a měly právě ten barevný odstín a stupeň lesku, jaký Bartal chtěl. Hodnotné přitom nemusí vždy znamenat drahé. 40 let záruky na produkt, téměř úplná bezúdržbovost, odolnost proti povětrnostním vlivům a ekologicky vyrobený recyklovatelný materiál hliník dělají z fasády více než rentabilní dlouhodobou investici s rychlou návratností.

Vinařství navrhl Bartal jako multifunkční objekt. Vedle vinného sklepa je tu nyní také prostor pro návštěvníky, který lze podle potřeby využívat jako vinotéku nebo pro semináře a různé eventy. Je to místo, které milovníkům půvabné krajiny i v interiéru otevírá oči pro venkovní krásu usedlosti se starými vzácnými stromy v parku.
„U celého souboru staveb hrála významnou roli kombinace starého a nového. Ve vinařství jako takovém se skrývá mnoho historie a starého řemesla a to jsme chtěli zachytit i v této budově,“ říká Bartal. A kdyby měl už tak perfektní architektonický soubor staveb usedlosti ještě něčím doplnit, postavil by kapli. Pro svatého Urbana, patrona vína Château Rúbaň.

Materiál: přírodní hliník 0,7 mm, povrchová úprava transparentní lak, u zvláštních barev dvouvrstvý vypalovaný lak nebo práškové lakování  

Barva: mayagold

Připevnění: Prefa úhlová stojatá drážka a posuvné úhlové příponky, podle statických požadavků

Hmotnost: 1,89 kg/m² (efektivní spotřeba při použití pásu šířky 500 mm = 2,3 kg/m²)

Pokládka: na plné bednění min. 24 mm

Rozměry: 0,7×500 mm (doplňovací pásy 0,7×650 mm, 0,7×1000 mm)

podle podkladů společnosti Prefa Aluminiumprodukte