Informace výrobců, Podlahy

Remmers Betofix Fast pro opravy pojížděných betonových konstrukcí

Každý odborník, který se pohybuje v dopravním stavitelství, naráží pravidelně na termínová omezení. Tento text poskytuje návod, jak uvedený problém řešit při opravách pojezdem zatěžovaných betonových konstrukcí, ramp, mostů a jiných inženýrských staveb. Kámen úrazu bývá v těchto případech jak ve vlastnostech materiálů, tak v aplikaci těchto hmot v extrémních časových a/nebo povětrnostních podmínkách. Uvedeny jsou varian­ty technických řešení s ohledem na způsob provedení a požadavky zadavatelů při použití těchto moderních sanačních technologií nabízených značkou Remmers.

Poškozené komunikace, manipulační a jiné prostory představují pro veškerý pohyb mechanismů i lidí zvýšené nebezpečí nehody, zranění nebo škody. Proto je bezpodmínečně nutné udržovat tyto plochy neustále v provozuschopném stavu. Zároveň však tyto provozy musí splňovat svou funkci, tj. zajistit pohyb dopravních prostředků a lidí a propojovat cílová místa.

Pro opravu ploch, jako jsou silnice, rampy, skladové a manipulační prostory, je mnohdy k dispozici minimální časový prostor. V takových chvílích je nutné řešit minimalizaci aplikačních časů, případně doby uzávěry komunikace. Pracovníci, kteří realizují práci v takovýchto podmínkách, také mnohdy hledají pokud možno technologicky jednoduché řešení, které omezí možnou chybovost při provádění prací pod časovým tlakem a zajistí perfektní výsledek provedené sanace nebo opravy. Práce na těchto místech je také omezena neustálým provozem, a z toho důvodu musí být navržené řešení a provedená oprava dlouhodobě funkční a spolehlivá.

Použití výrobků Remmers Betofix Fast, mostní závěrNájezdová rampa

Společnost Remmers se dlouhodobě věnuje sofistikovaným řešením pro sanace a opravy stavebních konstrukcí a i pro výše zmíněnou oblast má rychlé, jednoduché, bezpečné a trvale funkční řešení v systému Betofix.

Materiálová řada Betofix Fast byla vyvinuta právě s ohledem na popsanou oblast realizace. Mate-riály tohoto typu využívají vylepšené technologie sanačních malt, jejichž receptura zvyšuje přilnavost hmoty k podkladu a zároveň posunuje křivku pórovitosti vyzrálé hmoty k nižším hodnotám, a tím omezuje možnost absorbce vody. Protože byly tyto materiály vyvíjeny mj. pro potřeby oprav pojížděných ploch, jsou jejich vlastnosti i v tomto ohledu extrémní – pevnosti v tlaku dosahují až 100 MPa, přičemž již po prvních hodinách po aplikaci vykazují hodnoty přes 30 MPa. Jejich aplikace je uzpůsobena časovému „oknu“, které limituje realizátora v provedení opravy, a to jak z pohledu např. omezení provozu na komunikacích v běžné stavební sezóně (s ohledem na výše zmíněnou charakteristiku jsou plochy schopné být uvedeny do provozu již po dvou hodinách), tak z pohledu nutného dokončení prací v ne již zcela vyhovujících povětrnostních podmínkách – hmoty Betofix Fast jsou aplikovatelné až do –10 °C. Přesto umožňují prováděcím firmám spolehlivou aplikaci, protože se jedná o technologie jednokomponentní, tj. pouhým smícháním s vodou má aplikátor připravenou směs s veškerými uvedenými parametry, která se navíc aplikuje přímo na podklad upravený podle technologického návodu bez nutnosti jakékoliv speciální kontaktní vrstvy. 

Tabulka: Ochrana betonu a výztuže proti korozi, EN 1504, zásada 7 a 11Uložení dlažby

Aby byly dodrženy podmínky dlouhodobé funkčnosti, musí také jednotlivé materiály splňovat určité technologické předpoklady pro inženýrské stavby – zejména pak předpisy pro sanační materiály. Materiály Betofix Fast jsou certifikovány jako opravné malty třídy R4 dle ČSN EN 1504-3 a mohou být tedy bez omezení používány jako hrubá reprofilace – v zásadě například při nízkých teplotách v časovém tlaku. 

Prezentovaná technologie tak vyhovuje požadavkům investorů na rychlé provedení a zkrácení doby odstávek, zvyšuje bezpečnost dopravy omezením budoucích poruch v povrchu a vzhledem k rychlému tuhnutí a tvrdnutí a širokému rozsahu teplot pro aplikaci zvyšuje prostor pro realizaci oprav.

Daniel Štolfa, Remmers, s. r. o., divize Sanace a ochrana budov