Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Rezidence Slatinice – nízké provozní náklady i bez zateplení

Komfortní, zdravé, bezpečné a cenově dostupné bydlení v malometrážních bytech v lázeňské obci. To jsou hlavní benefity, na které seniory láká nabídka Rezidence Slatinice. Nízké poplatky za služby a zejména topení jsou možné díky použití pórobetonové tvárnice Lambda YQ.

„Vážím si starších lidí, jejich životních zkušeností a rád jim poskytnu službu, která je pro ně přínosem a pro mě má investiční smysl. A to je v současnosti dostupné nájemní bydlení,“ říká Patrik Němec, který je investorem Rezidence Slatinice. O tom, že nejde o slova do větru, svědčí letmý pohled do přehledu nájemného ve zbrusu novém bytovém komplexu, který naplňuje představu moderního bydlení pro seniory. Nájem v malometrážních bytech vychází v průměru na 6000 korun včetně služeb za měsíc, což je obtížně dosažitelná cena i ve starém panelákovém bytě na sídlišti. „Nerad bych sděloval detailní náklady na výstavbu, ale snad více napoví můj investiční horizont, kdy se návratnost pohybuje v rozmezí 25 až 30 let,“ říká čtyřicátník Patrik Němec a s úsměvem dodává: „Pro mne osobně je to vlastně takové důchodové připojištění.“

Xella CZXella CZ

Do stejné vody vstoupíš
Aktuální projekt malometrážních bytů ve Slatinicích u Olomouce je tak trochu déjà vu. Již před rokem se zde nájemníci nastěhovali do domu první etapy, která zahrnuje 33 bytů včetně společenské místnosti, venkovního posezení, altánu a zahrady. Letos se otevírá druhá etapa, jež čítá 22 bytů. Svědčí to mj. o úspěšném konceptu tohoto typu bydlení, které Patrik Němec už před třemi lety realizoval v Rezidenci Nová Véska u Bruntálu, a zanedlouho se chystá přenést také do Ostravy nebo Krnova.

Vedle sociálního uvažování a zajímavého projektu stojí za pozornost technické hledisko stavby a konkrétně stavební materiál. Mnoho lidí má z pórobetonu postavený rodinný dům a je si vědomo toho, jaké výhody toto zdivo skýtá. Výborné tepelněizolační schopnosti, snadnou opracovatelnost, přesnost a rychlost zdění, bezodpadovost atd. Z pórobetonu stále častěji vznikají i bytové domy. „Rozhodli jsme pro pórobeton Ytong, protože se s ním dobře pracuje, vzniká méně odpadu, šetří se čas a navíc jsme s poradcem Ytong byli schopni nastavit oboustranně přínosnou spolupráci již od prvotního architektonického návrhu,“ říká Patrik Němec. I z toho důvodu chce pokračovat se stejnou značkou na dalších projektech, kde pórobeton Ytong použije pro výstavbu až čtyřpatrových bytových domů s podkrovím. „V těchto dnech čekám na statické posouzení a chtěl bych z pórobetonu postavit dalších přibližně 130 bytů,“ uvádí Patrik Němec.

Xella CZXella CZ

Jednovrstvé zdění bez zateplení
Bytový dům druhé etapy stojí na klasické betonové základové desce. Hrubá stavba byla realizována jako dvoupodlažní s jednovrstvým pórobetonovým zdivem. Na obvodový plášť byla použita tvárnice Lambda YQ tloušťky 500 mm. Dále se na stavbě uplatnilo zdivo Ytong Standard a Ytong Klasik. Stavba má strop a střechu řešenu pomocí stropních panelů z předpjatého betonu.

Zvláštností nového domu je skutečnost, že i bez zateplení má v průkazu energetické náročnosti budovy písmeno B (úsporná). Je to důsledek použitého materiálu Lambda YQ o tloušťce 500 mm na obvodové zdivo. Ten má takové tepelněizolační parametry (deklarovaná hodnota tepelné vodivosti λ = 0,077 W/m.K, že není třeba zateplovat).

„Tento materiál investorům vřele doporučuji. Při dodržení technologického postupu, splňují budovy i bez zateplení všechny platné tepelněizolační nároky,“ říká Ing. Martin Nešpor, odborný poradce společnosti Xella CZ, která na stavbu zajišťovala stavební materiál. Lambda YQ vyniká kombinací pevnosti, hmotnosti a tepelné vodivosti. Použít se dá pro nosné i nenosné obvodové stěny, výplňové a ztužující stěny nízkopodlažních i vícepodlažních budov. „Jednoznačně jsem preferoval řešení bez zateplení. Tím jsem ušetřil čas i investované peníze a mohl jsem byty nabídnout seniorům do necelého roku od zahájení stavby. Lambda se mi tedy vyplatila,“ vysvětluje své rozhodnutí Patrik Němec.

Na fasádu byly použity systémové lehčené vnější omítky Ytong, které se ideálně pojí s použitým zdivem. Tepelněizolační omítky se aplikují v tloušťce 5 mm, čímž se zabraňuje „prokreslování“ tvárnic na fasádě a vzniku trhlin. „Při této tloušťce se vnější omítka také snadno aplikuje a samozřejmostí je vysoká paropropustnost,“ podotýká Martin Nešpor.

Optimální tepelněizolační schopnosti stavby jsou podpořeny kvalitními okny s trojskly (U = 0,7 W/m².K). V prvním bytovém domě je celková energetická bilance navíc zlepšena využitím solárně-termických kolektorů k ohřevu teplé vody.

Xella CZXella CZ

Sáhnout si na teplý radiátor
Nové byty se dnes standardně vybavují podlahovým vytápěním, ve Slatinicích to ale neplatí. „Ustoupil jsem od podlahového vytápění, i když v předchozím projektu Rezidence Nová Véska jsem ho použil. Zjistil jsem však, že senioři si potřebují sáhnout na teplý radiátor, jinak mají pocit, že se prostě netopí,“ podotýká Patrik Němec. Bytový dům je vytápěn pomocí plynu z centrální kotelny umístěné v technickém zázemí. Novinku oproti předchozí etapě, kde funguje centrální ohřev vody, představuje instalace samostatných boilerů o objemu 50, resp. 80, litrů v každé bytové jednotce. Pro uživatele bytů jde o komfortnější řešení a v součtu klesají tepelné ztráty při přenosu.

Bytový dům odpovídá vyhlášce č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace. V praxi to znamená, že první podlaží je kompletně řešeno jako bezbariérové, dveře a společné chodby jsou širší a některé pokoje celkově větší. V přízemí se nacházejí i pokoje upravitelné pro potřeby pohybově handicapovaných lidí. „V budově není výtah do prvního patra. Na patře máme nájemníky, kteří jsou zatím bezproblémově pohybliví. Pokud by se tato situace změnila, potom je schodiště připraveno na instalaci schodišťové sedačky,“ podotýká Patrik Němec.

O úspěchu konceptu Rezidence Slatinice svědčí skutečnost, že v první etapě jsou kromě dvou pronajaty všechny byty. V druhém bytovém domě má investor rezervováno více než čtyři pětiny bytů.

Údaje o stavbě:
Název: Rezidence Slatinice
Investor, realizace: Spa Living, s. r. o., Patrik Němec
Dokončení projektu Rezidence Slatinice I: květen 2016
Dokončení projektu Rezidence Slatinice II: září 2017
Spolufinancování: Program Výstavba, Státní fond rozvoje bydlení
Použitý materiál: Lambda YQ, Ytong Standard, Ytong Klasik, Ytong vnější omítka -tepelněizolační

podle podkladů společnosti Xella CZ