Informace výrobců, Výplně otvorů

Rezidence v polské Gdyni s posuvnými prosklenými automatickými systémy Schüco

Úchvatné výhledy na Gdaňský záliv ze všech podlaží soukromé rezidence v polské Gdyni navrhli architekti studia Arch-Deco, když využili terasovitý terén pozemku na pobřeží Baltského moře. Mimořádné požadavky na funkčnost domu, výjimečné nápady architektů i sofistikované představy investora pomohly realizovat prosklené automatické posuvné systémy Schüco ASS 77 PD.SI a ASS 70.HI. Ty byly použity na všech třech úrovních domu, aby vytvořily, či spíše zachovaly a ještě znásobily dech beroucí výhledy na záliv.

Krajina v okolí Baltského moře a terasovitý charakter pobřeží umožnily architektům polského studia Arch-Deco vytvořit luxusní soukromou rezidenci v Gdyni, jednom z nejmladších měst na severu Polska, které spolu s Gdaňskem a Sopoty tvoří tzv. Trojměstí. Základní myšlenkou návrhu bylo skloubit funkčnost a technické požadavky budovy s představami a zálibami klienta a to vše uvést do souladu s územním plánem, náročným terasovitě klesajícím pozemkem a v neposlední řadě i se sousední historickou stavbou.

Půdorys podlaží pod úrovní terénuPůdorys přízemíPůdorys prvního patra

Tři prosklené úrovně domu
Tvar budovy je tvořen kompozicí třech vzájemně propojených objektů. Spojení sedlových a plochých střech s otevřenými terasami zdůrazňuje přirozenost pobřeží a odhaluje úchvatné panorama Gdaňského zálivu. Zasazení budovy do pásu zeleně umožnilo stavbě navázat na okolní krajinu a vytvořit relaxační zóny. Různé části domu byly vytvářeny nejen s ohledem na obytné funkce, ale respektují i vysoké nároky a osobité vášně majitele. V rezidenci proto vznikla garáž pro osobní auta, ale i soukromý showroom pro sbírku historických vozů, obojí umístěné v nejnižším podlaží budovy. To zahrnuje i prostory pro sportovní, wellness a rekreační aktivity včetně proskleného fitness a sauny.

Přízemí je určeno ke každodennímu životu a odpočinku a dominuje mu impozantní obývací pokoj s panoramatickým výhledem na záliv a nejkrásnějším interiérem. Je zde i zimní zahrada s vybranými tropickými rostlinami, které navazují na zdejší flóru. Prostorná terasa, která je přístupná z obývacího pokoje, poskytuje dostatek prostoru pro venkovní odpočinek. Zároveň slouží jako vnější spojovací průchod mezi obytnými prostory a bazénem a částečně ji zastřešuje zelená střecha. První patro pak nabízí jak soukromé pokoje, tak funkční prostory sdílené všemi členy rodiny.

Dům je harmonicky zasazen do terasovitého pobřeží Gdaňského zálivu. Bezrámové skleněné bezpečnostní zábrany byly umístěny před posuvné dveře Schüco v prvním patře a nijak neomezují panoramatický výhled.Návrh architektů studia Arch-Deco je založený na interakci prvků sedlových a plochých střech s venkovními terasamiVšechny průhledné plochy fasády byly osazeny velkoplošnými posuvnými dveřními systémy Schüco – ASS 70.HI a ASS 77 PD.SI

Všechny průhledné plochy fasády byly osazeny velkoplošnými posuvnými dveřními systémy Schüco – ASS 70.HI a ASS 77 PD.SISpodní části budovy jsou určené pro speciální aktivity – bazén, fitness a wellness zóna a showroom s historickými autyVnitřní bazén s atmosférou venkovního koupání: posuvné systémy Schüco propojují bazén s terasou. Vše je pro maximální pohodlí ovládáno automaticky díky systému Schüco e-slide s elektrickým pohonem.

Posuvné systémy propojují interiéry s přírodou a umožňují panoramatické výhledy
Architektonický návrh se soustředil na skloubení průhledného charakteru budovy a praktičnosti interiérů s výhledem na moře a okolní krajinu. Pro maximální funkční a vizuální efekt byly proto na všech třech úrovních budovy použity rozsáhlé posuvné systémy s úzkými hliníkovými profily od společnosti Schüco, které jsou pohodlně, tiše a rychle ovládané automatickým integrovaným systém Schüco e-slide s elektrickým pohonem. Mírně tónované trojité zasklení splňuje nejvyšší požadavky z hlediska bezpečnosti, tepelné izolace a zastínění a současně propouští dostatek denního světla.

Architekti Arch-Deco Michal Baryzewski a Zbigniew Reszka zdůraznili význam prosklených posuvných systémů v celkové koncepci projektu: „Špičkové posuvné systémy Schüco nám pomohly splnit nejnáročnější technické požadavky a současně proměňovaly naše nestandardní konstrukční nápady a vysoké funkční a estetické nároky majitele v úžasnou architekturu. Mimořádná tepelná izolace je kombinována s inovativní technologií materiálů, automatizací a rozsáhlými prosklenými plochami, které zajistí dech beroucí vizuální zážitky při pohledu na přímořské a sezónně proměnlivé prostředí, a to ze všech úrovní budovy.“

Název projektu: Soukromý dům, Gdyně (Polsko)
Architektonický návrh: Arch-Deco Sp. Z o.o., Gdyně, Polsko – Zbigniew Reszka; Michal Baryzewski
Partner společnosti Schüco pro výrobu a montáž: ALU-PLUS sp. z o.o., Gdaňsk, Polsko
Použité systémy Schüco: Posuvné systémy Schüco ASS 77 PD.SI a Schüco ASS 70.HI s elektrickým pohonem Schüco e-slide;  trojité zasklení bezpečnostním sklem s protisluneční ochranou
Realizace: 2013–2015

Pro více informací navštivte www.schueco.cz.

podle podkladů společnosti Schüco CZ
foto Andrezej Łopata