Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Rigips Glasroc H – deska do dlouhodobě vlhkých a mokrých prostorů

Divize Rigips společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ vyvinula pro extrémně vlhké prostory a prostory s vysokým rizikem vzniku plísní speciální stavební desku Glasroc H. I v této další inovaci se odrazí všechny výhody systému suché výstavby bez použití „mokrých“ stavebních procesů. Především rychlost výstavby, nízká hmotnost, minimální tloušťka, požární odolnost a vysoké hodnoty zvukové izolace a s tím spojené finanční úspory a kvalita stavebního řešení.
Systém Glasroc H nedá vodě ani plísním šanci
Odolnost desky Glasroc H proti vodě zajišťuje kromě impregnace sádrového jádra i vodoodpudivá skelná rohož, která je použita místo běžného sádrokartonového papíru. Deska neobsahuje žádný organický komponent, který by mohl představovat živnou půdu pro plísně, nedá tedy jejich růstu žádnou šanci.
 
Rigips Glasroc H – deska do dlouhodobě vlhkých a mokrých prostorůRigips Glasroc H – deska do dlouhodobě vlhkých a mokrých prostorů
 
Speciální receptura při výrobě zajišťuje extrémně nízkou nasákavost desky s třídou absorpce vody H1. Díky kontrolované hmotnosti a skelné výztuži sádrového jádra získala deska vynikající vlastnosti při vystavení požáru. Třída reakce na oheň A1. Konstrukce s deskou Glasroc H splňují vysoké nároky na požární odolnost: příčky až EI 90, stropy až REI 120.
Nové konstrukce suché výstavby jsou určeny do interiérů zatříděných podle normy ČSN EN 13964 do kategorií B a C se vzdušnou vlhkostí i přes 90 %, s teplotami do 45 °C a vysokou pravděpodobností kondenzace vody. Jedná se například o průmyslové prádelny či velkokapacitní vývařovny, interiéry s trvalým výskytem vody, ke kterým se řadí haly plaveckých bazénů, veřejné sprchy ve sportovních zařízeních, wellness centra, dále provozy myté tlakovou vodou, prostory s kolísavou teplotou a vysokou vlhkostí (garáže, parkovací prostory), ale i místa se zvýšeným rizikem vzniku plísní, jako je např. ostění střešních oken.
 
Rigips Glasroc H – deska do dlouhodobě vlhkých a mokrých prostorůRigips Glasroc H – deska do dlouhodobě vlhkých a mokrých prostorů
 
Lehká stěna s malou tloušťkou a velkým hlukovým útlumem
Oproti tradičnímu zdivu a cementovým deskám, které jsou používány do vlhkých prostor, přináší Glasroc H nadstandardní výhody. Při své hmotnosti 10,5 kg/m² jsou desky o cca 30 % lehčí než cementové desky a jsou snadnější pro manipulaci. Konstrukce z desek Glasroc H představují jen desetinu váhy běžného zdiva.
V porovnání s tradiční zděnou technologií dosahují konstrukce Glasroc H vynikajících hodnot zvukové izolace (u ekvivalentní pórobetonové příčky až o 15 dB). Technické parametry desky umožňují provádět keramický obklad stěn bez penetrace již na konstrukci jedenkrát opláštěnou, a dokonce bez nutnosti redukovat rozteče profilů. Není tedy snižována akustická účinnost příček a předstěn.
Nízká roztažnost materiálu desek Glasroc H umožňuje vkládat dilatační úseky v délce až 15 m nebo využít plochu až do 100 m². Ve srovnání s cementovými deskami se jedná o téměř dvojnásobně větší úseky.
 
Rigips Glasroc H – deska do dlouhodobě vlhkých a mokrých prostorůRigips Glasroc H – deska do dlouhodobě vlhkých a mokrých prostorů
 
Deska Glasroc H se na trh dodává standardně v rozměrech 1250×2000 mm v tloušťce 12,5 mm s podélnou i příčnou hranou. Pro montáž konstrukcí je nutné použít tmel ProMix Hydro a samolepicí výztužnou pásku Rigips Hydro Tape se zvýšenou odolností proti plísním.
Více najdete na www.rigips.cz.
podle podkladů Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., Divize Rigips