Informace výrobců

Rigips slaví 30 let na trhu

Přesně před třiceti lety vznikla společnost Rigips, která je dnes součástí nadnárodního koncernu Saint-Gobain, lídra na trhu se stavebními materiály. První sádrokartonová deska Rigips sjela z výrobní linky v roce 1999. K dnešnímu dni se vyrobilo v závodě v Horních Počaplech už 300 milionů metrů sádrokartonu. Jde přitom jak o klasické SDK desky, tak o speciální desky s nejrůznějšími vlastnostmi a další stavební produkty. V Česku Rigips zaměstnává 112 lidí a snaží se být dobrým partnerem nejen velkým stavebním firmám, ale i jednotlivým zákazníkům, stavbařům, řemeslníkům a kutilům.

Společnost Rigips, s.r.o. byla založena v roce 1991, základní kámen továrny v Horních Počaplech byl položen 30. října 1997. Místo pro stavbu bylo zvoleno především kvůli strategické blízkosti k mělnické elektrárně, která díky odsiřování závodu dodává základní surovinu pro výrobu – energosádrovec. Od samého začátku svého provozu závod disponuje jedinou linkou – ta prošla různými obměnami a úpravami. Linka je v nepřetržitém provozu, odstávky má plánované jednou týdně.

V současnosti se v závodu v Horních Počaplech nevyrábí pouze standardní sádrokarton, ale i speciální desky s důrazem na nejrůznější vlastnosti – vysokopevnostní, impregnované, protipožární, akustické i konstrukční. Tím Rigips zásadně přispívá k možnostem využití tohoto materiálu. Kromě toho nabízí také podhledové systémy, omítky, štěrky, pásky, tmely a veškeré příslušenství suché výstavby. Všechny produkty jsou vyrobeny z ekologicky nezávadných surovin, jsou recyklovatelné a nezatěžují životní prostředí. Takovou zajímavostí pak je, že z výrobní linky v roce 2011 sjela také nejdelší sádrokartonová deska na světě o délce 12,050 metrů a šířce 1 250 mm. Díky tomu se Rigips zapsal do Guinessovy knihy rekordů.

Závod Rigips v Horních Počaplech30 let Rigips - klíčové milníky

A protože je při výrobě sádrokartonu spotřebováno hodně papíru, dbá společnost Rigips na to, aby minimálně 90 % této suroviny pocházelo z recyklátu. Za posledních 22 let závod svou firemní environmentální politikou ušetřil 526 000 stromů. Intenzivně se už několik let také věnuje programu World Class Manufacturing, v rámci nějž získal Rigips bronzové a stříbrné ocenění.

Od roku 2007 je Rigips součástí nadnárodního koncernu Saint-Gobain, jedné z nejstarších firem na světě, která na světových trzích doložitelně působí od roku 1665. „Naším cílem je i v následujících letech usilovat o to, aby značka Rigips zůstala synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby,“ uzavírá ředitel divize Rigips Nikola Hoffmann.

Rigips v číslech

▪ Má 1 výrobní závod v ČR, a to v Horních Počaplech u Mělníka.
▪ Již 14 let funguje pod křídly nadnárodní společnosti Saint-Gobain.
▪ Divize zaměstnává 112 lidí, z toho 23 žen. Celkem 70 zaměstnanců pracuje ve výrobě a logistice v Horních Počaplech.
▪ Kdybychom veškerý papír, který během provozu v závodu Rigips spotřebovali na výrobu, omotali kolem zeměkoule, omotali bychom ji více než 15,5x.
▪ Minimálně 90 % tohoto papíru pochází z recyklátu.
▪ V současné době Rigips používá 6 barev papíru: béžovou, zelenou, růžovou, modrou, šedou a se speciálním potiskem.
▪ Od roku 2013 vyrábí i desky, u nichž je papír nahrazen skelnou rohoží. Z doposud spotřebované skelné rohože by vyložili chodník z Prahy až na Šalamounovy ostrovy, popř. na jih Australského kontinentu – tedy chodník o délce zhruba 14 700 km.
▪ Za posledních 22 let ušetřili minimálně 526 000 stromů. Používáním papíru z recyklátu na výrobu sádrokartonových desek či politikou prodeje zboží na vratných paletách dokázali zachránit na 90 000 stromů před pokácením, což představuje les o rozloze přibližně 1 315 hektarů.

podle podkladů spolenosti Saint-Gobain, divize Rigips