Informace výrobců

Rodinný dům v jižním Německu s třicetimetrovým prosklením Schüco

Jsou stavební projekty, u nichž se architektův holistický přístup potká s odbornými znalostmi a zkušenostmi na straně zhotovitelů stavby a vytříbeným citem pro styl na straně klienta. V takových případech vznikne vždy něco výjimečného. Právě to se podařilo u rodinného domu v jižním Německu, který freiburská architektonická kancelář Harter + Kanzler & Partner navrhla s využitím devíti velkoformátových posuvných systémů s panoramatickým designem Schüco ASS 77 PD.SI.

Dům je situován ve stavebně rozvíjející se lokalitě v těsné blízkosti několika historických staveb. Klient si přál bezbariérový rodinný dům, který by byl přizpůsoben svažitému terénu, souzněl se stávající výstavbou v bezprostředním okolí a byl orientován do rozlehlé zahrady směřující do údolí. Železobetonová konstrukce domu s předsazenou fasádou z obkladových pásků je vsazena do úbočí kopce a na pozemku byla umístěna tak, aby zabírala co nejmenší plochu a zahrada zůstala co největší. Zatímco z ulice se dům jeví jako jednopodlažní a víceméně uzavřený, rozšířená dvoupodlažní konstrukce se otevírá do zahrady díky velkorysému prosklení v celé výšce místností, které vytváří plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem. Střecha s různými přesahujícími prvky a balkón v horním podlaží propojují dům a garáž v jediný celek. Jejich linie zvýrazňují podlouhlý charakter stavby, který je podpořen i použitím horizontálně umístěných obkladových pásků cihel.

Diskrétní zóny i otevřené prostory s panoramatickými výhledy
Do domu se vstupuje zastřešeným prostorem mezi domem a garáží v horním podlaží, ze strany orientované do svahu. Jak ve venkovním vstupním prostoru, tak v krytém zádveří je pohled příchozího ihned nasměrován do velké zahrady. Horní podlaží, situované na úrovni ulice, nabízí soukromé prostory k odpočinku. Ložnice, šatny i koupelny jsou uspořádány funkčním způsobem a všechny mají výhled do zahrady díky velkoplošnému prosklení od podlahy až ke stropu systémy s panoramatickým designem Schüco ASS 77 PD.SI. Ze všech místností pak lze přímo vyjít ven přes přilehlý balkón, který vede podél domu téměř po celé jeho šířce.

Prosklené posuvné systémy v plné výšce pokojů vytvářejí jakousi podélnou vizuální osu, propojující všechny místnosti v řadě. Po jednoramenném schodišti lze sestoupit do společné obytné zóny na dolním podlaží, která sestává z velkého obývacího pokoje a jídelny, otevřené kuchyně, krbu a knihovny.

Vnější zeď domu na straně orientované do ulice přechází v dolním podlaží v bíle omítnutou zadní stěnu společného obytného prostoru, je oživena výtvarným dílem a vytváří pozadí pro samonosné schodiště. Místnosti domu za touto zdí jsou pak zcela zapuštěny do země. S otevřeným společným obytným prostorem je přímo propojena další zóna nabízející o trochu více soukromí, kde je knihovna, místnost ke sledování televize a pracovna, přičemž krb ve zdi může být využíván z obou stran. Další uzavřenější místnosti jsou pak přímo propojeny s kuchyní, například technické zázemí a ložnice pro hosty a pro děti, které mají rovněž výhled do zahrady díky velkorysému prosklení.

Půdorys přízemí Půdorys dolního podlaží 

Interiér je osvětlován zvenčí i večer
Maximální světelnosti bylo dosaženo prosklenými prvky sahajícími od podlahy až ke stropu, přičemž podlahové i stropní profily jsou skryty, takže bariéry mezi interiérem a exteriérem jsou vizuálně i prostorově odstraněny. Do místností může volně proudit denní světlo, přičemž přesahující střecha a konzolové balkóny zajišťují konstrukční stínění před sluncem a mění světelnou úroveň interiéru. Světlíkem ve střeše pak dopadá světlo na schodiště a zadní stěnu a prostupuje až dolů do společného obytného prostoru.

Úroveň a intenzitu transparentnosti lze regulovat podle potřeby. Ochranu před sluncem zajišťují kromě externích stínících prvků také lehké bílé závěsy, které jsou umístěny před sklem z jeho vnitřní strany a působí jako difuzní filtr. Dojem přirozeného světla lze pak znovu navodit i večer prostřednictvím umělého osvětlení ve spojení s prosklenou fasádou a světly vsazenými do podlahy, které osvětlují dům zvnějšku.

Skryté profily systémů Schüco s trojitým izolačním zasklením
Pro veškeré prosklené plochy byly navrženy hliníkové systémy Schüco s flexibilními možnostmi otevírání. Posuvný systém Schüco ASS 77 PD.SI byl použit ve vysoce izolované variantě s trojitým izolačním zasklením. Stropní a podlahové profily těchto 2,95 metru vysokých jednotek byly osazeny tak, aby byly skryty, takže viditelné zůstávají pouze tenké středové sloupky a vertikální profily posuvných jednotek. Vznikly tak velké průhledné plochy fasády bez viditelných vodorovných rámů, členěné jen několika velice úzkými svislými konstrukčními prvky. Jednotky o délce 7,98 m, 2,70 m a 5,35 m jsou instalovány po celé šíři přízemí podél balkónu. Na dolním podlaží, z něhož je přístup na zahradu a postranní terasu, činí celková délka prosklení 32,5 m – rozděleno je do pěti prvků různé šíře. Pro dosažení optimálního uživatelského komfortu byly posuvné systémy opatřeny motorovým pohonem, který umožňuje bezdotykové otvírání a zavírání.

Zadní fasáda podlouhlé stavby se v obou výškových úrovních otevírá směrem do zahrady díky posuvným systémům (Schüco ASS 77 PD.SI)Na jedné straně domu byla vybudována zastřešená terasa. Je přístupná ze dvou obytných zón prostřednictvím prosklených posuvných systémůVelkorysá transparentnost v šíři 11 metrů. Samonosný balkón a interiérové závěsy obstarávají stínění před sluncemVelkorysá transparentnost v šíři 11 metrů. Samonosný balkón a interiérové závěsy obstarávají stínění před sluncem 

Energeticky úsporný dům má podlahové vytápění s funkcí letního chlazení
Udržitelný energetický koncept je založen na kvalitně izolovaném obvodovém plášti, sestávajícím z nosného zdiva, izolace z minerální vlny, odvětrávané dutiny a z obkladového pásku. Do rozpočtu byl zahrnut zisk solárního tepla v chladnějších měsících dosahovaný díky prosklení. Stínění před sluncem v teplejších měsících zajišťují některé konstrukční prvky, zejména balkón a různé přesahující části, a stejně tak vnitřní a venkovní sluneční clony. Čerstvý vzduch je do obytných prostor přiváděn formou ventilace, zatímco odchozí vzduch je automaticky odsáván z přilehlých místností, například koupelny. Stěžejním prvkem technologie energeticky úsporného domu je podlahové vytápění s funkcí letního chlazení, které k vytápění využívá podzemní tepelné čerpadlo. Přirozenou podporou tohoto topného systému je pak vytápění solární, jakož i střešní fotovoltaika se solárními akumulačními panely.

podle podkladů firmy Schüco
foto Olaf Herzog 

Detaily projektu
Název projektu:
Rodinný dům v jižním Německu
Architekt: Harter + Kanzler & Partner Freie Architekten BDA – PartG mbB, Freiburg – www.harter-kanzler.de
Vedoucí projektu: Claudia Heers
Stavbyvedoucí: Willi Vollmer
Zhotovitel kovových konstrukcí: Haser Metallbau GmbH, Haslach im Kinzigtal
Dokončení: březen 2018
Systémy Schüco použité v projektu
– Posuvné systémy Schüco ASS 77 PD.SI
– Devět systémových jednotek v délkách od 3,92 m do 11,6 m; výška jednotek 2,95 m
– Specifické funkce: Motorový pohon pro posuvné systémy

Strana domu přiléhající ke komunikaciZadní fasáda podlouhlé stavby se v obou výškových úrovních otevírá směrem do zahrady díky posuvným systémům

Rozdělení a uspořádání obou podlaží je dokonale přizpůsobeno svažitému pozemku nemovitosti. Samonosné schodiště vede ze vstupního prostoru (v přízemí, na straně orientované do ulice) dolů do hlavních obytných prostor na úrovni zahradyRozdělení a uspořádání obou podlaží je dokonale přizpůsobeno svažitému pozemku nemovitosti. Samonosné schodiště vede ze vstupního prostoru (v přízemí, na straně orientované do ulice) dolů do hlavních obytných prostor na úrovni zahradyVnější zeď na straně orientované do ulice je ve spodním podlaží oživena výtvarným dílem a je v ní zabudován krb, který lze používat z obou stran.

Posuvné systémy Schüco byly instalovány tak, aby byly viditelné jen úzké středové sloupky a vertikální profily. Všechny jednotky jsou opatřeny motorovým pohonem, díky čemuž je jejich otevírání i zavírání snadné.Posuvné systémy Schüco byly instalovány tak, aby byly viditelné jen úzké středové sloupky a vertikální profily. Všechny jednotky jsou opatřeny motorovým pohonem, díky čemuž je jejich otevírání i zavírání snadné.