Informace výrobců

Ruská pohádka v udmurtské vesnici

V osadě Norja v Udmurtsku stojí dřevěná usedlost v ruském stylu. Celková střešní plocha je 320 m². Zaoblené plochy jsou pokryty měděnou „šachovnicí“, střecha této části má plochu 240 m².

Zbylá část má sklon pouze kolem 15° a zde byla na pokrytí střechy zvolena technika falcované krytiny – dvojitý německý falc. Práce na střeše trvaly dva měsíce.

Prostor pod střechou tvoří větraná studená střecha s kruhovými okny, proto se zateplení střechy neprovádělo. Krokve byly vyrobeny z 25 mm silných prken, jako vodotěsná vrstva byla použita fólie DELTA®-FOXX. Jako krytina byla použita domácí meď z SOZM „Splaw“. Při klempířksých pracech byly použity následující nástroje a nářadí: obrubovačka BORA, ohýbačka SCHECHTL, ohýbačka svitků Wuko a ruční nářadí Freund. Uvedené stroje a nářadí umožnily výrobu požadovancýh dílů přímo na stavbě v potřebném tvaru a velmi dobré kvalitě.

Vzhledem ke komplikované montáži a požadavcích na bezpečnost při práci se na objektu muselo pracovat neustále s horolezeckou výbavou. ZVláštní pozornost byla věnována výrobě zakřivených střešních úžlabí, lemování oken a v neposlední řadě i štítovému lemování zakřivených tvarů. Tyto manuální práce byly provedeny vysoce kvalifikovanými řemeslníky. Dodatečné doplňky na střeše byly vyrobeny také z mědi. Systém odvodnění střechy sestává ze žlabů „Aquasystem“, okapnice byly také z mědi a ze stejného materiálu byl i hřeben. Sněhové zábrany investor vypustil, spoléhá se na mírné klimatické podmínky v této oblasti.

V osadě Norja v Udmurtsku stojí dřevěná usedlost v ruském styluV osadě Norja v Udmurtsku stojí dřevěná usedlost v ruském styluV osadě Norja v Udmurtsku stojí dřevěná usedlost v ruském stylu

V osadě Norja v Udmurtsku stojí dřevěná usedlost v ruském styluV osadě Norja v Udmurtsku stojí dřevěná usedlost v ruském stylu

podle podkladů společnosti Dörken