Informace výrobců, Zděné konstrukce

Rychlá, přesná a pasivní výstavba s materiály Ytong, Silka a Multipor

Kompletní stavební systém Ytong, vápenopískové tvárnice Silka a minerální zateplení Multipor jsou základní „surovinou“ pro moderní pasivní domy, které plně respektují současné požadavky nejen na energetickou úspornost, ale i na soudobou architekturu, efektivitu výstavby nebo kvalitu vnitřního prostředí.

Struktura fásady domu s tvárnicemi Ytong Lambda YQ (zdroj: Xella)

Důležitým parametrem u pasivních domů je vzduchotěsnost obálky budovy a výsledky Blower door testu. Díky tomu, že tvárnice Ytong a Silka jsou homogenní, tak i při provedení instalací se vzduchotěsná rovina provádí bez dalších technologických kroků pouhým nanesením omítky. Provedené testy na pasivních budovách z materiálů Ytong, Silka a Multipor dokazují vysokou vzduchotěsnost obálky těchto staveb.

Požadovaný vysoký tepelný odpor a eliminace tepelných mostů je s těmito materiály možné dosáhnout jak formou jednovrstvého zdění, tak i tzv. sendvičovým zdivem, kombinujícím nosné tvárnice a zateplení. „Vstupenkou“ do světa jednovrstvých konstrukcí jsou tvárnice Ytong Lambda YQ (při tloušťce 550 mm mají součinitel prostupu tepla Ur2 = 0,147 W/(m2K)). U nosných obvodových stěn se zateplením nabízí společnost Xella možnost kombinovat tvárnice Ytong nebo Silka se systémovým zateplením minerálními deskami Multipor. Tepelné parametry obálky domu vylepšují vnitřní a vnější systémové omítky Ytong.

Hlavní předností tepelněizolačních tvárnic Ytong Lambda YQ je využití metody jednovrstvého zdění

U jednovrstvého zdění investoři oceňují jak rychlost provedení stavby, tak delší životnost materiálu a lepší užitné vlastnosti. Samotná stavba je také o hodně rychlejší a přesnější. Práce s tvárnicemi je technologicky nenáročná, rychlá, přesná, bonusem je také minimum odpadu. Díky homogenní struktuře má Ytong ve všech směrech stejné vlastnosti a není potřeba dodatečných tvarovek pro ukončení u oken a dveří a na rozích konstrukce. Tvárnice jsou navíc součástí stavebního systému Ytong, který umožní postavit celou hrubou stavbu od sklepa až po střechu.

Silka boduje akustikou, nosností a schopností akumulace

Silka je materiál, který ač je svými vlastnostmi podobný betonu, nabízí všechny výhody zdicích systémů. Navíc je dokonale kompatibilní s tvárnicemi Ytong. Vápenopískové tvárnice Silka vynikají výbornými zvukověizolačními schopnostmi a vysokou nosností. Uplatní se proto všude, kde je potřeba posílit akustické vlastnosti, únosnost stěny či akumulační schopnosti konstrukce. Díky prakticky identickému surovinovému složení jsou vápenopískové tvárnice Silka dokonale kompatibilní s uceleným stavebním systémem Ytong.

Silka (zdroj: Xella)Multipor tepelněizolační desky (zdroj: Xella)

Kalcium-silikátové minerální desky Multipor jsou vhodné pro vnitřní zateplení, své uplatnění mají však i jako vnější zateplení

U zateplení z vnější strany zdiva bodují svou tvarovou stálostí, která je ve srovnání s běžnými zateplovacími materiály výrazně vyšší. Odolávají i vůči UV záření, chemikáliím či vysokým či extrémně nízkým teplotám. Zároveň jsou rezistentní proti vlhkosti a jejich aplikace je možná i ve vlhkých prostorách jako jsou koupelny. Nízká objemová hmotnost a snadná opracovatelnost zase přinášejí jednoduché aplikační postupy. Velkou předností systému Multipor jsou i vynikající sorpční schopnosti – zateplení umí s vlhkostí pracovat a je schopno ji transportovat v celé ploše.

Více informací najdete na www.ytong.cz.

podle podkladů společnosti Xella