Informace výrobců

Šachty se zpětnou klapkou aneb Nepouštějte si vodu k baráku

Opakované povodně posledních let přesvědčily o užitečnosti ochrany vlastního majetku před vyplavením vodou z kanalizace, nebo dokonce před kontaminací nemovitosti z kanalizace splaškové. Používají se k tomu relativně jednoduchá zařízení – zpětné klapky (odborně nazývané armaturou proti zpětnému vzdutí). Tento produkt dnes vyrábí řada výrobců převážně z plastů (PP nebo PVC) v různém provedení a kvalitě.

Montáž zpětné klapky na plastové potrubí je velmi snadná, životnost velmi dlouhá a provoz téměř samočinný. Bohužel je zde slovíčko „téměř“.

Všechny známé konstrukce totiž představují pro tok splašků jistou překážku (uzávěr uvnitř klapky). Pokud se ve splašcích nacházejí drobné nečistoty (zbytky toaletního papíru apod.), mohou se usadit před uzávěrem, někdy i přischnout na dosedací ploše a způsobit, že při vzduté hladině klapka netěsní, resp. těsní nedokonale.

Norma proto předepisuje provést ročně minimálně dvě kontroly/čištění. Konstrukce klapek na to pamatuje – jsou většinou lehce rozebratelné a dosedací plochu klapky i přilehlou trasu potrubí lze jednoduše čistit. Klapka se proto dá využít také jako čisticí kus. Provedení nabízené firmou Pipelife má přístup pro údržbu jištěn čtyřmi šrouby. Navíc umožňuje aretaci klapky v poloze ZAVŘENO.

Klapka bývá uložena v zemi, podle polohy kanálu někdy i značně hluboko. Proto se klapky musí osazovat do šachtiček, zaručujících bezpečný vstup a výstup pracovníka údržby i dobré vyčištění armatury. Mohou to být šachy zděné nebo betonované na místě, případně prefabrikované. Nově se rozšířilo používání šachet plastových, které přináší do této oblasti hned několik montážních i provozních výhod. Ale i mezi plastovými šachtami existují rozdíly.

Firma Pipelife po dlouhodobých velmi dobrých zkušenostech s prodejem plastových kanalizačních vstupních šachet přichází na trh s řadou šachet DN 1000 se zabudovanou zpětnou klapkou. Díly šachty jsou vstřikovány z polypropylenu (PP), se sofistikovaným systémem výztužných žeber. Dno se zpětnou klapkou je jednoho kusu a na rozdíl od šachet, vyrobených pouhým svařením plastových desek, dává jistotu proti kolapsu v důsledku zemních tlaků. Šachtový systém je navržen a testován v souladu s normou ČSN EN 13598.

pipelife-sachty-se-zpetnou-klapkou-1 84559pipelife-sachty-se-zpetnou-klapkou-2 84560

pipelife-sachty-se-zpetnou-klapkou-3 84561Dokonalá vodotěsnost korpusu a navařované vstupní dříky dna i trvale pružná těsnění dalších dílů vylučují situaci známou z řady dřívějších konstrukcí. A sice že při zvýšené hladině podzemní vody v okolí šachty musí více nebo méně překvapený pracovník stát při čištění ve vodě, nebo dokonce najde klapku pod vodou. Rovněž klapka i spoje v šachtovém dně jsou stále těsné (min. 5 m vodního sloupce) a zajišťují hygienicky nezávadné pracovní podmínky montéra.

Ideální řešení Pipelife nestaví zákazníka před problém některých konkurenčních šachet menších rozměrů, které jsou sice levné a snadno se instalují, ale u nichž se (někdy až před hrozící povodní) zjistí, že netěsnící armaturu nelze pořádně čistit.

Čištění v profesionálně navržené a vyrobené vstupní šachtě Pipelife s dostatečným manipulačním prostorem je naopak zcela jednoduché a maximálně bezpečné. To jistě uvítají jak soukromí vlastníci, tak i organizace, které zodpovídají za provoz kanalizace s osazenou klapkou.

Použitý polypropylen (PP) je materiál, který se velmi dobře osvědčil pro náročné podzemní konstrukce s vyžadovanou životností minimálně 100 let. Nekoroduje, odolává vlivu půdních kyselin, nehnije a není napadán bakteriemi ani hlodavci (není pro ně potravou). Je i za mrazu natolik pružný, že nemůže být zničen pohybem okolní zeminy při jejím promrznutí.

Šachty Pipelife se zpětnou klapkou vycházejí ze stavebnicové konstrukce šachet kanalizačních, umožňujících sestavit prakticky jakoukoliv potřebnou výšku. Na základní dno s instalovanou klapkou se montují prodlužovací skruže, spoje se těsní prstencovým těsněním. Horní část šachty tvoří kónus, nad nímž je s pomocí betonového roznášecího prstence osazen poklop. Nabídka nosnosti poklopů je A15 až D 400, proto lze šachtu umístit téměř kamkoliv. Trvale bezpečný přístup do šachet je umožněn použitím nekorodujících plastových stupadel.

Výška jednoho segmentu je 500 mm a hmotnost jednoho plastového dílu i při rozměru DN 1000 je kolem 50 kg. Jsou tedy lehké a díky tomu je instalace šachty velmi rychlá a jednoduchá, zcela bez nároků na těžkou techniku. Malé vnější rozměry zároveň kladou výrazně nižší nároky na objem vykopané zeminy ve srovnání s řadou dříve používaných konstrukcí, umožňujících pohodlnou obsluhu.

Montáž nevyžaduje mokré procesy, proto může probíhat i v zimě. Až na předepsané čištění klapky jsou šachty Pipelife se zpětnou klapkou bezúdržbové.

Šachty Pipelife lze dodat s klapkami DN 150 – DN 400, jsou opatřeny na vstupu i výstupu hladkým dříkem KG příslušného DN, vyrábí se pouze v přímém provedení (0–180 °).

Jednoduchá montáž a technické detaily jsou popsány ve firemním prospektu Revizní a vstupní šachty DN 200 – DN 1000, pro instalaci zpětné klapky (včetně zabudované v šachtě Pipelife) platí normy a pravidla popsaná v technickém manuálu Pipelife s názvem Kanalizační systémy.

podle podkladů společnosti Pipelife Czech