Beton, Informace výrobců

Sanace silničního betonového mostu v Teplicích materiály Knauf Tiefbau Sanierung (TS)

Každá stavba má určitou životnost a s tím související i funkčnost. Nejinak je tomu u železobetonových konstrukcí, zejména těch, které podléhají vysokému statickému a dynamickému namáhání. Přestože mostní konstrukce jsou navrhovány na životnost 100 let, reálná životnost betonových konstrukcí bez průběžných oprav se pohybuje kolem poloviční hodnoty. V České republice najdeme množství mostních konstrukcí, které jsou již za touto hranicí a které přímo volají po sanaci.

Sanační program Knauf Tiefbau Sanierung (TS)
Z výše uvedených důvodů uvedl Knauf již v roce 2009 na český trh sanační program inženýrských staveb pod názvem Tiefbau Sanierung (TS), který je složen z několika navzájem na sebe navazujících pytlovaných produktů. Program je určen zejména na sanaci betonových mostních konstrukcí, opěrných či zárubních zdí, tunelů, balkónů, čističek odpadních vod, kanalizačních stok, schodů atp. Produktové portfolio pro sanace betonu je seřazeno do sedmi řad. Na začátku pořadí jsou adhezní můstky řady 100, které mají za úkol zajistit dokonalou přídržnost další vrstvy. Produkty z řady TS 200 jsou označovány jako hrubé reprofilační malty, které obsahují rozptýlená polypropylenová vlákna zaručující objemovou stálost materiálu při vytvrzování a současně eliminují pnutí vytvářená do podkladu (aplikují se obvykle v tloušťkách 6 až 50 mm). Vnitřní koheze těchto materiálů je uzpůsobena k jakékoliv orientaci ploch. Na to navazují jemné reprofilační malty (minerální cementové modifikované směsi) TS 300. Následují torkrety řady TS 400 a případně speciální cementové materiály řady TS 500 určené především pro opravu spárování kamenných mostů či kanalizačních zařízení. Finální skupinou výrobků jsou nátěry na beton řady TS 700, které finální povrch vzhledově sjednotí a zároveň omezují vnik látek do betonu, čímž se opět zvyšuje životnost sanace.

Celkový pohled na sanovaný most v TeplicíchPůvodní stav opěry mostu před sanacíPorovnání původního stavu mostovky a opravené části; před samotnou rekonstrukcí bylo potřeba manuálně odstranit původní zbytky pryskyřice vytékající mezi lepenými segmenty

Postup sanace mostu v Teplicích
Mezi největší sanační stavbu loňského roku, která byla realizována s materiály programu Knauf TS, se zařadil silniční most v Teplicích, konkrétně na silnici I/38 s úctyhodnou délkou cca 200 m. Jedná se o dodatečně předpjatý komorový prefabrikovaný segmentový průchozí most o celkové šířce 27,25 m. Byl vybudován v 80. letech 20. století, má dvě komory v příčném směru a čtyři pole. Každá komora je určena pro jeden směr. Přestože se jedná o relativně mladý most (nyní cca 35 let), bylo přistoupeno k jeho zásadní opravě, jež spočívala nejen v sanaci povrchu betonu, ale i v dalších poměrně rozsáhlých opravách. K nim patřila revitalizace příslušenství mostu, oprava vozovky a nová izolace. Také byly provedeny betonáže nové vyrovnávací desky (tl. cca 15 cm), odvodnění, římsy, výměna ložisek atd.

Detail mostovky po sanaci reprofilační maltou a po finálním nátěruDetail mostovky po sanaci reprofilační maltou a po finálním nátěruPráce uvnitř mostu, především tryskání, byly náročné; detail předpínací kotvy

Materiály ze sanačního programu Knauf TS se v případě mostu v Teplicích podílely na celoplošných opravách povrchu betonu na mostovce i uvnitř komor, dále na opravách obetonování předpínacích kotev a také na sanacích betonu opěr a pilířů.

Postup sanací probíhal standardně podle obvyklého materiálového systému Knauf TS. Nejprve došlo k postupnému otryskání povrchu zmíněných betonových konstrukcí, následovala aplikace adhezního můstku TS 110, na který navázala (metodou čerstvý do čerstvého) aplikace hrubé reprofilační malty TS 220 v minimálních aplikačních tloušťkách. Další vrstvou již byly nátěry, a to opět ve standardním materiálovém systému, tedy 1x TS 720 (transparentní penetrace) plus 2x TS 730 v odstínu RAL 7046 (šedá). Mezi aplikací malty a následnými nátěry bylo nutné dodržet technologickou pauzu v délce minimálně jednoho týdne. Z výše uvedeného je patrné, že byla tentokráte vynechána finální jemná reprofilační malta řady TS 300, což umožnil fakt, že podkladní maltu TS 220 je možné snadno vyhladit. Barvy TS 720 jsou ředěny ředidlem S6005 pro vyšší hloubku proniknutí penetrace do podkladu.

Adhezní můstek a ochrana armatury v jednomReprofilační (opravná) malta TS 220Nátěr na beton 730

Při výběru technologie zpracovatel uvažoval v případě sanace mostu v Teplicích i se strojní aplikací pomocí ověřené strojní omítačky PFT G4, ale nakonec se rozhodl pro pomalejší, ale zároveň méně technologicky náročnou ruční aplikaci pomocí ručního míchadla. Přesto byly v rámci ukázkové strojní aplikace nastříkány tři mostní segmenty.

Sanace poměrně velkého mostu v Teplicích ukázala, že program Knauf Tiefbau Sanierung je vhodný i pro zajištění budoucí trvanlivosti staticky nejdůležitějších částí mostů, což v tomto případě představovaly vysokopevnostní předpínací lana s pevností cca 1600 MPa a předpínací kotvy.

Údaje o stavbě:
Název objektu: SO 201 – Most evidenční č. 8-053.1 a 2
Investor: ŘSD, a. s.
Projektant: Pontex, s. r. o.
GD: Habau CZ, s. r. o., České Budějovice
Zpracovatel: Sanatech stavební, s. r. o.
Plocha sanací: cca 7000 m²
Použité materiály: reprofilační (opravné) malty TS 110, TS 220, cca 60 t; nátěry na beton TS 720 a TS 730, cca 3 tuny
Termín aplikace: 4–8/2017

Jiří Tahal