Informace výrobců, Střechy

Sanace střechy v památkové zóně Prachatic

Nejeden majitel postupem času zjistí, že jeho střecha realizovaná či rekonstruovaná počátkem 90. let minulého století již nevyhovuje současným tepelnětechnickým nárokům. Důvodem je tehdejší nedostatečná osvěta a dobové technické standardy. Snímek zachycuje dům ještě před první rekonstrukcí střechy, která byla provedena v roce 1993 za přispění tehdy obvyklých informací a technologií. Parozábrana v té době ještě nepatřila mezi diskutované vrstvy a bývala suplována hojně využívanou mikrotenovou fólií.

Prachatice, Dlouhá ulice, 1992Odtávající sníh po rekonstrukci z roku 1993 naznačuje tepelné ztráty

Řez střešním pláštěmPod krytinou byla jako pojistná hydroizolace použita asfaltová lepenka

Mikrotenová fólie nemůže zastávat technicky nepostradatelnou vzduchotěsnou vrstvu

Jednalo se a jedná o materiál k tomuto účelu naprosto nevhodný. Po vzduchotěsném zpracování (lepení, těsnění) navíc nenalezneme sebemenší stopu.

Skladba střechy obsahuje další zásadní vrstvu, kterou je „pojistná hydroizolace“. Asfaltová lepenka sice brání, alespoň částečně, pronikání vlhkosti do konstrukce, ale nedokáže propouštět vodní páru z konstrukce do vnějšího prostředí. Podporuje tím možnost jejího hromadění uvnitř konstrukce, což může způsobit nemalé technické potíže.

Tepelné ztráty rekonstruované střechy jsou patrné v podobě odtávajícího sněhu z krytiny. Okolní střechy, nevyužívané k bydlení jsou sněhem pokryty souvisle. Jednou z příčin je i původně instalovaná foukaná tepelná izolace, která se projevila jako nestabilní. Postupně byla samočinným posunem soustředěna do dolní úrovně střechy. V horní úrovni střechy se tak na tepelnětechnické ochraně podílela minimálně.

Pokud bychom se rozhodli již nevyhovující střechu rekonstruovat v minulosti, nevyhnuli bychom se vystěhování. V minulosti byla z důvodu absence technicky vhodných materiálů a s tím spjaté složitosti provedení sanace z vnější strany jen těžce dosažitelným přáním.

Po odstranění původní tepelné izolace a mikrotenové fólie přichází vložení první vrstvy stabilního tepelného izolantuNásleduje pokládka sanační parozábrany a doplnění tepelného izolantu na požadovanou tloušťkuNeexistuje detail, který by pomocí lepicího a těsnicího programu DELTA nebylo možné spolehlivě vzduchotěsně provéstSanační parozábrana DELTA-NOVAFLEXX vedená přes krokve a doplněný tepelný izolant chráněný prvotřídní fólií DELTA-MAXX PLUSPůvodní krytina se vrací zpět na své místoByt je v průběhu sanace bez omezení obyvatelný

Dnešní prověřené materiály a postupy však již umožňují kompletní sanaci bez potřeby vyklizení podkrovních prostor spolehlivě provést. Pro uživatele i zhotovitele takové řešení přináší zásadní výhody. Na obrázcích je následně zachycen postup stavebních prací dle projekčního návrhu. Vše je zhotovováno v souladu s ověřenými technickými poznatky a postupy do posledního detailu. Výsledek splnil veškerá očekávání investora. Zásadní změna tepelné pohody, trvalé užívání podkrovních prostor v průběhu realizace, rychlost provedení, bez narušení provozu uvnitř domu.

podle podkladů společnosti Dörken