Informace výrobců

Schüco slaví 70 let inovací, česká firma se vyvíjela jako ta světová

Společnost Schüco International KG, založená v roce 1951 pod názvem Heinz Schürmann & Co., letos oslavuje své 70. narozeniny. Firma, která začínala jako parta šesti lidí, se postupně vypracovala na předního výrobce opláštění budov – dodává okna, dveře i fasády. Po celém světě zaměstnává více než 5 650 pracovníků a její roční obrat dosáhl v roce 2019 hodnoty 1,750 miliard eur.

„Značka Schüco již 70 let symbolizuje inovativní technologie, mimořádnou kvalitu a spolehlivé služby. Stejně jako v minulosti i nyní každý den vytváříme ve spolupráci s našimi partnery výjimečné budovy,“ říká Andreas Engelhardt, společník a jednatel společnosti Schüco International KG.

Schüco je zkratkou původního názvu

Společnost Heinz Schürmann & Co., jejíž název byl později zkrácen na „Schüco“, vyráběla nejprve kvalitní posuvné a rolovací mříže. Ale již brzy Heinz Schürmann a jeho šest zaměstnanců začali vyvíjet a prodávat výkladní skříně a fasádové systémy z hliníku, který v té době patřil k moderním materiálům, a nasměrovali tak společnost k systémovému sortimentu. Postupně expandovali do celého Německa a zároveň pokračovali ve vývoji nových, inovativních výrobků. V roce 1964 zakladatel společnosti Schüco společnost prodal firmě Otto Fuchs KG se sídlem v Meinerzhagenu, čímž si zajistil lepší přístup na mezinárodní trhy – a zároveň položil základy úspěšné firemní historie.

Novostavba Schüco One, kterou projektovalo proslulé kodaňské architektonické studio 3XN, by měla být hotová ve třetím čtvrtletí 2021 (zdroj: 3XN Architects)Novostavba Schüco One, kterou projektovalo proslulé kodaňské architektonické studio 3XN, by měla být hotová ve třetím čtvrtletí 2021 (zdroj: 3XN Architects)

Strategie „vše z jediného zdroje“

Strategie růstu vycházela ze základní myšlenky mít „vše z jediného zdroje“. Společnost předběhla svou dobu, když se již v 70. letech 20. století pustila do vývoje hliníkových oken, dveří a fasád a také stínicích systémů a velkoformátových posuvných systémů s mimořádnými tepelně izolačními vlastnostmi. V 80. letech již aktivně působila po celé Evropě, mimo jiné i prostřednictvím řady mezinárodních partnerů s licencí, a do svého portfolia nově zařadila i okna z PVC-U. V 90. letech pak společnost vstoupila na trh velkých komerčních nemovitostí a solárních projektů, čímž rozšířila svou mezinárodní prodejní síť. Úspěšně uváděla na trh inovativní vylepšení svých výrobků, například technologii válcování profilů pro okenní a dveřní systémy.

Řešení pro všechna klimatická pásma i typy budov

V roce 2012 se společnost Schüco opět začala soustředit především na svůj stěžejní sortiment z kovu a PVC-U. Dne 1. října 2012 se předsedou výkonné správní rady stal Andreas Engelhardt, který následně v roce 2014 začal působit jako generální ředitel a zároveň společník a jednatel.

V současné době tento rodinný podnik vyvíjí a prodává nejmodernější systémová řešení pro obvodové pláště budov vyrobená z hliníku, oceli a PVC-U. Portfolio jeho výrobků zahrnuje okenní, dveřní, fasádní, posuvné, bezpečnostní, stínicí a ventilační systémy a také různá řešení pro chytré budovy využívaná ve všech klimatických pásmech a typech staveb. V případě potřeby lze systémy upravit tak, aby odolaly neoprávněnému vniknutí, požáru či těžké palbě, případně aby tlumily venkovní hluk. Nabídku doplňují služby poskytované na míru individuálním potřebám zákazníků. Vše navíc usnadňují digitální procesy a nástroje pro projektování, plánování, výpočty a výrobu a v neposlední řadě i komplexní konzultační služby pro partnery zajišťující realizaci staveb, včetně výrobců, architektů, koncových zákazníků a investorů. Společnost dnes působí ve více než 80 zemích po celém světě a všude tam podporuje nejen ochranu klimatu a životního prostředí, ale také principy udržitelnosti.

Vliv hluku z okolního prostředí na zdraví postupně nabývá na významu. Akustické okno Schüco AWS 90 AC.SI představuje nové řešení, které dokáže odclonit hluk i při pootevření a tedy zároveň zajistit i přirozené větrání (zdroj: Schüco)Zdravé budovy pro komfort a fyzickou i duševní pohodu: Zapuštěné prahy Schüco pro flexibilní prosklené dveře, vstupní dveře a posuvné systémy umožňují zohlednit při projektování zdravých staveb i tyto aspekty (zdroj: Schüco)

Český vývoj byl podobný světovému

V České republice působí společnost Schüco již od roku 1995 a i zde si prošla podobně dynamickým rozvojem jako mateřská firma. „Od malého zastoupení jsme vyrostli do firmy se stamilionovým obratem. Spolupracujeme s největšími stavebními firmami na českém trhu a díky dlouholetým zkušenostem disponujeme jedinečným know how. Za dobu svého působení v ČR realizovalo Schüco celou řadu prestižních zakázek, které se pravidelně umísťují na předních místech architektonických a stavebních soutěží. Vedle velkých administrativních a obchodních komplexů to jsou především veřejné stavby – univerzitní komplexy, sportovní areály, ale i celá řada rezidenčních projektů. Je nám ctí, že jsme na nich mohli spolupracovat s nejznámějšími architektonickými kancelářemi a stavebními firmami,“ rekapituluje vývoj na našem území Petr Herynek, Marketing Manager společnosti Schüco CZ.

Z aktuálních staveb lze zmínit například nedávno otevřený The Flow Building (Květinový dům) na Václavském náměstí v Praze, administrativní budovu (Dock 5) v areálu Dock In či rezidenční budovu Fragment v Karlíně.

Přirozený vývoj i fúze a akvizice

Kromě přirozeného růstu využívá společnost Schüco ke svému dalšímu rozvoji i různé fúze a akvizice, například odkup švýcarské společnosti Soreg AG (2018) specializované na špičkové posuvné systémy nebo nákup podílu ve firmě Sälzer GmbH (2018) poskytující zabezpečovací řešení. Cílem je smysluplně zkvalitnit portfolio výrobků, pokračovat v rozvíjení nových i stávajících prodejních kanálů a zabezpečit tak úspěšné fungování podniku.

Společnost Schüco navíc usiluje o zajišťování dalších odborností i budování synergií na různých trzích, a proto dojednala strategická partnerství s firmami Gira (2019) a Luxone (2020) v oblasti chytrých budov, Renson (2019) pro ventilační systémy, KUKA (2019) pro robotiku a air-lux (2020) v oblasti vysoce odolných systémů proti povětrnostním vlivům.

Společnost pokračuje v prosazování digitalizace hodnotového řetězce ve stavebním průmyslu, s cílem propojit veškeré procesy od přípravy a plánování stavebního projektu až po výrobu, instalaci, používání, údržbu a recyklaci. V rámci těchto snah založila v roce 2017 i svůj vlastní startup Plan.One, který funguje jako nezávislý porovnávací portál pro stavební produkty. Druhý startup, založený společností Schüco v roce 2018, se také zaměřuje na zjednodušení práce pomocí digitalizace: PlanToBuild GmbH vyvinula multioborové, online softwarové řešení pro efektivní řízení stavebních projektů.

Společnost Schüco myslí i na ty nejmenší detaily spojené s provozem budovy, jak dokazuje senzor IoF. Tento čip veliký pouze několik centimetrů dokáže počítat otvírací cykly a pozná, kdy obvodový plášť budovy vyžaduje údržbu (zdroj: Schüco)Schüco SageGlass: dynamické samozatmavovací sklo pro okna a fasády Schüco, vytvořené ve spolupráci s firmou Saint-Gobain (zdroj: Schüco)Dveřní systém Schüco FireStop dokáže zabránit šíření plamenů a dýmu mezi jednotlivými patry budovy. V nabídce jsou produkty zaručující 30minutovou nebo 90minutovou ochranu před ohněm a dýmem (zdroj: Schüco)

Výzkum a vývoj: Schüco založilo vlastní technologické centrum

Moderní obvodové pláště budov musejí splňovat přísné technické požadavky a standardy, přičemž k prokázání požadovaných vlastností jednotlivých produktů slouží specifické testy. Proto společnost Schüco založila vlastní technologické centrum, které v roce 2005 národní akreditační úřad pro Spolkovou republiku Německo (DAkkS) udělil akreditaci pro nezávislou výrobní laboratoř. Toto centrum společnosti Schüco umožňuje vyrábět, testovat, neustále zlepšovat i osvědčovat nové systémy, jednotlivé komponenty i speciální řešení, a to již od počáteční fáze vývoje produktů.

Ekologické myšlení je dlouhodobým přístupem

Společnost Schüco nevnímá udržitelnost jako módní trend, nýbrž jako stabilní přístup. V rámci svého úsilí podporovat udržitelné stavitelství ve svém oboru vnímá problematiku udržitelnosti jako mnohem víc než pouhou ochranu klimatu a životního prostředí. Vidí ji jako výzvu pro všechny a zároveň konkrétní úkol, který je třeba naplňovat každý den ve všech oblastech – výrobky, dodavatelský řetězec, životní prostředí a společnost.

Ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) si společnost Schüco stanovila ambiciózní cíle ohledně snižování uhlíkové stopy své podnikatelské činnosti. Tímto způsobem se snaží přispět ke snížení globálního oteplování na 1,5 stupně v souladu s Pařížskou dohodou. Sama společnost Schüco si pak přeje dosáhnout uhlíkové neutrality celého svého hodnotového řetězce nejpozději do roku 2040.

Schüco také patří k průkopníkům konceptu „Cradle to Cradle“ (C2C) ve stavitelském sektoru, je členem iniciativy 2°, recyklační iniciativy A|U|F (Hliník a životní prostředí v rámci výroby oken a fasád) a Rewindo. Stanovila si cíle pro udržitelnou výrobu a používání PVC napříč celým hodnotovým řetězcem tohoto materiálu v rámci programu VinylPlus®, který podporuje udržitelnost PVC průmyslu na evropském trhu.

Společnost Schüco v současné době testuje integrovaná řešení pro pěstování rostlin na některých projektech. „Zelená fasáda“ se bude v budoucnu prezentovat i v areálu Schüco Campus v Bielefeldu (zdroj: Schüco)Chytrá budova je modulová budova. Modulová fasádová platforma Schüco AF UDC (hliníková dynamická modulová fasáda) zahrnuje kompletní nabídku od systémových řešení až po individuální projekty (zdroj: Schüco)Chytrá budova pro budoucnost. Řešení Schüco Grid-2-Shell umožňuje efektivně plánovat a snadno realizovat trojrozměrné, libovolně tvarované střechy i fasády. Bez potřeby jakékoli ocelové konstrukce nebo svařování (zdroj: Schüco)

Nové návštěvnické centrum Schüco Welcome Forum

Společnost Schüco představuje světu své udržitelné a inovativní výrobky a služby pomocí vizuálních i praktických prezentací ve svých showroomech. V Bielefeldu se nachází areál Schüco Campus s novým, moderním komplexem budov, který slouží jako velkoryse dimenzovaný otevřený prostor pro předvádění zdravých, chytrých a bezpečných staveb. Dokončení bezbariérového návštěvnického centra Schüco Welcome Forum v tomto kampusu se plánuje na podzim roku 2021 – jako hlavní kontaktní bod umožní přibližně 25 000 návštěvníkům nahlédnout přímo do světa Schüco. Rozsáhlé výstavní prostory budou sloužit k prezentaci aktuálního sortimentu včetně doplňkových digitálních funkcí v rámci celého hodnotového řetězce, zatímco kompletní výrobní linka představí strojní zázemí. Díky velkoformátovým okenním pásům lze do výrobní haly nahlížet i zvenku jako do proskleného výrobního zařízení. Nové návštěvnické centrum doplňuje ještě příjemná kavárna s terasou a také víceúčelové jednací, prodejní a prezentační prostory.

Návštěvnické centrum Schüco Welcome Forum bude fungovat jako hlavní kontaktní bod pro návštěvníky. Jeho dokončení se plánuje na čtvrté čtvrtletí roku 2021 (zdroj: one fine day / Studio Dragusha)

Pohled do budoucnosti: Zdravé, chytré a bezpečné budovy

Naše současnost i budoucnost se zakládá na novém povědomí o zdraví a kvalitě života. Pracovní život se ve stále větší míře propojuje s tím osobním a na oba dva mají obrovský dopad digitalizace, demografické změny i ochrana klimatu. Společnost Schüco se snaží tyto výzvy řešit společně se svými partnery prostřednictvím sociální odpovědnosti a závazků, energeticky úsporných a recyklovatelných výrobků a také uživatelsky přívětivých (digitálních) služeb a konzultací. Pro zdravé, chytré a bezpečné budovy, které budou sloužit ještě mnoha generacím.

www.schueco.cz

podle podkladů společnosti Schüco