Beton, Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Sendvičová základová deska od CEMEX Elegohouse ochrání hydroizolace

Dřevostavby a montované domy vyžadují při ukotvování svislých konstrukcí k základové desce speciální technologii, aby nedošlo k porušení hydroizolace domu. Pokrokové řešení odizolování domu od vody i radonu přináší sendvičová základová deska. Hydroizolace při tomto řešení zůstává dokonale chráněná mezi dvěma vrstvami betonu, podkladní a vrchní základovou deskou.

Podsypy se provádějí z drceného kameniva a důkladně hutníI u objektů typu montovaných domů a dřevostaveb se vyplatí vybudovat stabilní základy v podobě základové desky. Lze tak eliminovat rizikové faktory jako je nerovnoměrné rozložení hmotnosti, nestabilní podloží, působení spodní vody, vytrvalých dešťů nebo třeba jarního tání, které mohou mít vliv na pohyb půdy ve svahu. Zásadní při realizaci hydroizolací je správně provedená pokládka. Nejčastějším způsobem bylo dosud podložení zdiva na základové desce asfaltovými pásy. Riziko poškození pásů se řešilo jejich doplňováním v průběhu stavby. Sendvičová základová deska je v tomto ohledu pokrokovým řešením – na podkladní základovou desku se provede montáž hydroizolací, vrchní vrstvu pak tvoří betonová ochranná základová deska.

Hydroizolace tak zůstanou po celou dobu stavby skryté, a tedy nepoškozené. Výhodou sendvičové základové desky při výstavbě montovaných domů a dřevostaveb je snadné kotvení svislých konstrukcí vruty přímo do betonu bez rizika poškození hydroizolace. Řešení kromě toho usnadní montáž tepelné a kročejové izolace, která tím pádem leží celou plochou na podkladu.

Podkladová neboli úložná deska slouží pro položení hydroizolační vrstvyZákladová deska je armována kari sítí, nejčastěji 150/150/8 mm

Materiál spolehlivě z betonáren CEMEX
Samotné konstrukční řešení přitom vychází z tradičních základů na pasech a vrstvě hutněného drceného kameniva. Na betonové pasy se provádí nadezdívka tvořená tvárnicemi ztraceného bednění. Pro betonáže základových pasů a tvárnic ztraceného bednění se nejčastěji využívá beton pevnosti C 16/20. Boční strany základů jsou řešeny soklovou izolací, která se díky přesným rozměrům tvárnic snadno přikládá. Na vrstvu kameniva je poté zhotovena slabší podkladní betonová deska tloušťky asi 50 mm. „Dle kvality podloží pro podkladovou desku využíváme zpravidla beton pevnosti C 12/15, a to z betonáren CEMEX,“ uvádí Ing. Petr Hoke, zástupce společnosti CEMEX Elegohouse.

Tento podklad slouží pro položení hydroizolační vrstvy (PE fólie, popř. asfaltových pásů). Integrovaná izolace zároveň funguje jako izolace proti radonu. Vrchní základová deska je zhotovena z železobetonu zpravidla pevnosti C 16/20 nebo 20/25 o tloušťce 100–150 mm. Tloušťku betonové základové desky ovlivňuje délka projektantem navržených vrutů, které mají kotvit svislé konstrukce. „Pro kotvení do hloubky 7 cm by tak měla být navržena základová deska tloušťky min. 100 mm, pro vruty v hloubce 12 cm deska přibližně tloušťky 150 mm,“ upřesňuje Petr Hoke. Betonárny skupiny CEMEX dodávají beton požadovaných vlastností spolehlivě až na stavbu, a to v předem domluveném množství a čase.

Po skončení betonáže a zavadnutí betonu je nutné začít s ošetřovánímHotová sendvičová základová deska je ideální pro kotvení svislých konstrukcí pomocí vrutů

Sendvičová základová deska je vhodná především pro montované domy a dřevostavby. Patří mezi šest základních druhů desek od společnosti CEMEX Elegohouse. Více o jednotlivých variantách najdete na www.elegohouse.cz.

podle podkladů společnosti CEMEX Elegohouse