Informace výrobců, Střechy

Skládané krytiny – novinky PREFA Aluminiumprodukte

Po roce jsme opět oslovili významné dodavatele skládaných plechových střešních krytin a požádali je o stručný přehled novinek v jejich portfoliu, aktuální přehled produktů a popis povrchových úprav, kterými své produkty opatřují.

Nášlapný stupeň PREFA
Mezi novinky společnosti PREFA Aluminiumprodukte za uplynulý rok v oblasti střešních systémů patří nový nášlapný stupeň PREFA – nástupní pomůcka z barevného legovaného hliníku včetně upevňovacího materiálu. Pomůcka je certifikována podle EN 516 a nezávisle ověřena společností TÜV SÜD. Nášlapný stupeň je optimalizován pro použití s maloformátovou krytinou PRE FA pro střešní sklon 12–60 °. K dodání je ve všech barvách PREFA.

Nášlapný stupeň PREFA

Fasádní šindel XL
Na poli fasádních prvků byl představen fasádní šindel XL, který spojuje osvědčený kosodélníkový tvar s moderními vlastnostmi high-tech hliníkového materiálu. Fasádní šindel XL je vhodný pro objekty s architektonicky náročnými fasádními plochami. Varianty pokládky (tříčtvrteční dělení) a mnoho standardních barev vytvářejí předpoklad pro krásné a harmonické fasády. Potřebnou bezpečnost proti zatékající vodě zajišťují drážky na podélných a příčných stranách. Tím vzniká bezpečný spoj, který je odolný vůči všem povětrnostním vlivům. Rozměr fasádního šindele je 840×240 mm, uchycení se provádí přes patentované příchytky. Záruka je poskytována v délce 40 let.

Fasádní šindel XL

Hranatý svod PREFA
Designově nejvýraznější novinkou pro rok 2015 je protlačovaný hranatý svod PREFA. Má jednoduchý a elegantní design, který je vhodný pro použití na moderních budovách. Inovativní hliníkový výrobek přesvědčí svým robustním provedením (tloušťka materiálu 1,6 mm, šířka/hloubka 100 mm), minimální hlučností a důmyslně skrytým a přitom funkčním upevněním pomocí trnu, na který se svod uchycuje pomocí průběžného upevňovacího profilu. Výsledkem je v detailu zcela homogenní a žádným výstupkem (objímkou) nenarušený svod, který tak může plnit funkci designového prvku moderní fasády.

Povrchová úprava
Střešní a fasádní produkty Prefa Aluminiumprodukte jsou opatřeny dvouvrstvým vypalovaným lakem (polyamid-polyuretan nebo P.10) tzv. metodou coil-coating s výslednou tloušťkou laku 25 μm. Vybírat lze podle typu krytiny z mnoha základních barev. Většinou lze pro všechny produkty objednat jakýkoliv odstín podle RAL (mimo panel FX.12 a Reynobond). Mezi hlavní výhody povrchové úpravy střešních, fasádních a odvodňovacích prvků PRE FA patří vysoká elasticita a mechanická odolnost – lak nepopraská ani při několikanásobném ohýbání materiálu. Laky jsou rovněž vysoce odolné a stabilní vůči působení UV záření a kyselých dešťů.

Přehled skládaných střešních krytin Prefa Aluminiumprodukte

Kristian Hanko