Informace výrobců

Složitá logistika dodávek betonu pro stavbu Ústřední čistírny odpadních vod v Praze

Dostavba Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově je nyní největší stavební akcí v Praze. Současná čistírna byla na tomto místě postavena v 60. letech minulého století. Přestože prošla několika přestavbami a rozšířením, nikdy se vzhledem k rychlému rozvoji Prahy nedosáhlo uspokojivé kapacity a míry přečištění. V současné době ÚČOV zajišťuje čištění zhruba 95 % celkové produkce odpadních vod z hlavního města Prahy od téměř 1,2 miliónu obyvatel. Stávající čistírna velmi účinně odstraňuje z odpadních vod nerozpuštěné látky a biologicky odbouratelné organické znečištění, ale problémem je nedostatečné odstraňování dusíkatých látek. Ročně se v ÚČOV vyčistí 110 000 000 m3 odpadních vod. V roce 2004 bylo rozhodnuto jednak o modernizaci stávající ÚČOV a dále o rozšíření čistírny mimo současné území, a to do prostoru bývalé zahrádkářské kolonie na Císařském ostrově. Od zahájení výstavby v říjnu 2015 tedy probíhá výstavba Nové vodní linky, což je svým rozsahem v současnosti největší betonová stavba v Praze. Výhradním dodavatelem betonů je TBG Metrostav.

Pro stavbu bylo doposud dodáno celkem asi 160 000 m³ betonu. Vysoké nároky na množství betonu si vyžádaly složité plánování, zásobování a dodávky materiálů pro jeho výrobu. Zásobování betonem probíhá z velké míry z blízké betonárny Libeň, která se nachází u ústí tunelu Blanka. 

V době nejvyššího stavebního nasazení, kdy na stavbě fungovalo až 18 jeřábů a požadavek na dodávky betonu překračoval výrobní kapacitu betonárny Libeň, byla stavba zásobována i z betonáren Radlice a Rohanský ostrov. Běžně tak na stavbě bylo betonem zásobováno až šest čerpadel (mobilní betonpumpy, ale i věžová a stabilní čerpadla), což vyžadovalo pečlivou logistiku, aby nedošlo k záměně či prodlevám. Bylo nutné sladit jednotlivé betonáže, dodávky z různých betonáren, sledovat stále se měnící komunikační trasy na stavbě, dodržovat bezpečnost a také koordinovat umístění čerpadel, aby nedocházelo ke kolizi s jinými nákladními vozidly zásobujícími stavbu dalšími materiály. Betonárna Libeň s jednotlivými dodavateli stavby velmi pečlivě a v předstihu koordinovala termíny a množství plánovaných dodávek betonu. Podle požadavků pak dispečer zajistil spolupráci dalších betonáren, zajistil čerpadla, příslušný počet autodomíchávačů, odběry kontrolních vzorků betonu a konti-nuální dodávky jednotlivých složek betonu. 

TBG MetrostavTBG Metrostav

Vzhledem k omezené kapacitě skládkování písku, kameniva i cementu bylo nutné sladit plynulost dodávek těchto materiálů. Největší podíl na výrobě betonu má složka jemného i hrubého kameniva. Pro výrobu betonu na stavbu ÚČOV bylo třeba dopravit 300 000 tun kameniva z kamenolomů, které se nacházejí na sever od Prahy. Díky strategické lokaci betonárny u břehu Vltavy bylo možné kamenivo dopravovat výhradně lodní dopravou. Ušetřilo se tak 10 000 cest nákladních automobilů přes již tak vytížené dopravní uzly v Praze, jako jsou ulice V Holešovičkách či Povltavská. Lodní doprava uspořila téměř 1 000 000 km ujetých kamiony na silnicích, což znamená eliminaci všech negativních vlivů, které s sebou nákladní doprava přináší: opotřebení silnic, komplikace s plynulostí dopravy, prašnost, hluk, riziko nehod a zejména zplodiny vypouštěné do ovzduší. 

Nejnáročnější stavební práce jsou již hotové, nyní se instalují technologická zařízení a následně budou železobetonové konstrukce zahrnuty zeminou, a vznikne tak rozsáhlý park. Stavba by měla být dokončena letos v srpnu. 

TBG MetrostavTBG Metrostav

TBG MetrostavTBG Metrostav

Betonárna Libeň
Betonárna Libeň byla původně postavena pro zásobování stavby tunelového komplexu Blanka. Je vybavena nejmodernějším řídicím systémem a prachovými a hlukovými filtry. Je jednou ze dvou betonáren v Praze (vedle betonárny na Rohanském ostrově), která má ekologicky přizpůsobené dopravní cesty, aby byl omezen negativní vliv těžké mechanizace na její okolí. Betonárna Libeň je kompletně zařízena pro příjem materiálu lodní dopravou. Na břehu Vltavy je u betonárny vybudováno přístaviště, dovezený materiál se z lodi vyloží pomocí jeřábu a podzemním kolektorem pod cyklostezkou a čtyřproudou vozovkou z tunelu Blanka je dopravován na skládky do areálu betonárny. Tento způsob ekologického zásobování z betonáren, které jsou v centru města a zároveň na břehu řeky, je ve světě velmi oblíbený, podobně fungují betonárny například v Londýně či Paříži.

TBG MetrostavTBG Metrostav

I pro stavbu ÚČOV na Císařském ostrově je poloha betonárny v Libni výhodná z hlediska ochrany životního prostředí. Autodomíchávače s betonem zásobující stavbu prakticky vůbec nezatěžovaly silniční dopravu v Praze, pro zásobování byla zajištěna nejkratší možná trasa z betonárny po Holešovickém nábřeží na Císařský ostrov, která sloužila výhradně potřebám stavby. 

Kristýna Vinklerová