Informace výrobců, Výplně otvorů

Solara HISTORIK – nejlepší celkový design prosklení památkových střech

Pražský Karlín se nádherně zabydluje. Kvalitu nových místností určuje i střešní prosklení – štíhlost konstrukce rámů a křídel, komfort otevírání a například i možnost plně integrovaných, neviditelných elektrootevíračů.

„Představte si tento byt s běžnými typovými střešními okny či masivnějším prosklením z hliníkové stavebnice s tlustými křídly a velkým elektrootvíračem – je to rozdíl?“ říká Jakub Formánek za českého výrobce Solara. 

HISTORIK může být osazený neviditelnými elektrootvírači s automatickým zavřením pro deštiDotažený celkový design střešního prosklení pro památky – Solara HISTORIK

Jde o celkovou štíhlost rámů a především profilů otevíravých křídel 
„Šířka fixních rámů je spíš takový formální ukazatel. Veliké rozdíly jsou zejména u otevíravých křídel a u celkové pohledové subtilnosti rámů. Ve společnosti Solara děláme s každou výrobní sezonou velké kroky dopředu. Výsledkem jsou nejsubtilnější profily křídel na trhu, a to o hodně a navíc se zdvojeným těsněním. Fixní rámy jsou pak nejen úzké, ale především přiměřeně nízké,“ upřesňuje Jakub Formánek. Tyto dvě technické dotaženosti výsledný dojem z interiéru karlínského bytu i celé řady prosklení Solara HISTORIK.

Je libo sluhu, který okna zavře, či uzamčenou mikroventilaci?
Tato ateliérová okna pro památky se mohou otevírat sama neviditelnými elektrootvírači a systém dešťového senzoru a záložního zdroje zajistí automatické uzavření při dešti i v případě výpadku proudu. Vše může být napojené na aplikaci smartphonu, na ovladač domácí inteligence či jednoduše na tlačítka na stěnách. Neviditelný elektrootvírač je včetně přívodního kabelu plně zabudován v profilech okna a zvenku krytý podčerněným sklem. Kdo nepotřebuje sluhu a okna si otevře a zavře sám, dostává komfotrní možnosti klikou uzamčené mikroventilace, polohované běžné ventilace i plného otevření například pro mytí.

Střešní prosklení pro památky – Solara HISTORIKBezkonkurenční celková štíhlost fixních profilů a zejména otevíravých křídel

Přehřívání, prochládání, konzultace
„Konzultujeme s klienty, jaká skla zvolit pro jižní střechu, aby v létě odrážela tepelné záření. Jaká skla zvolit pro tepelnou pohodu v mrazech, jaké zastínění je vhodné proti přeslunění či viditelnosti do místnosti. Umíme poradit s cenovou hladinou jednotlivých doplňku i s tím, co u ateliérových střešních oken funguje a co ne,“ uvádí Jakub Formánek.

Ateliérová okna se vyplatí
Památkové zóny jsou jedinečné, přidaná hodnota jejich genia loci oprávněně vábí nové obyvatele i stavitele. Prosvětlení a prostorové otevření podkrovních bytů je nejen díky limitům památkových ústavů oříšek. „Ale jde to i takto krásně. Taková ateliérová okna se investorům vyplatí. Definují první dojem z interiéru, zvyšují hodnotu prostor. Ze zkušeností opravdu tvrdím, že investice do kvalitního střešního prosklení se bohatě vrací,“ uzavírá Jakub Formánek ze společnosti Solara.

podle podkladů společnosti Solara
foto Studio Petřina