Beton, Informace výrobců, Stavební chemie

Speciální materiály na cementové bázi – s urychlenými náběhy pevností

V současnosti je každý na něco „specialista“. Bez jakékoli ironie je potřeba říci, že technické obory jsou v každé své části natolik složité, že je opravdu nutná specializace. Každý umí to své, a když to dáme dohromady, dokážeme moc.

V oblasti materiálů jsou do skupiny „speciálních“ řazeny ty, které umí něco tzv. navíc. Firma Betosan, s. r. o., má takových materiálů celou řadu. Jsou zde materiály s urychleným náběhem pevností, hydroizolační, nesmrštivé, rozpínavé, s inhibitory koroze, vysokopevnostní a celá řada dalších.

Materiály s urychlenými náběhy pevností
Věnujme se materiálů s urychleným náběhem pevností. Jedná se o materiály, které tuhnou v řádu minut a po cca 2 h je možné je bez problémů zatížit pěším provozem. Takové materiály mají označení „rapid“. Jedná se o Monocrete rapid, Waterfix rapid, Superfix rapid. Všechny tyto materiály jsou k dispozici ve ztekucené i tixotropní variantě. Proč je použít? Důvodů je několik.

Mechanické vlastnosti materiálu Monocrete rapid vystaveného síranům

Možnosti využití
První je případ, kdy je potřeba konstrukci rychle zatížit. Zní to logicky, ale u celé řady oprav betonových resp. železobetonových konstrukcí to není ten hlavní důvod, proč jsou tyto materiály použity.

Obvykle se jedná o aplikace, kdy jsou opravovány podlahové konstrukce, kde je delší odstávka provozu nežádoucí, jelikož je odstaven celý provoz. Současně jsou takové materiály využívány jako pomocné při vyrovnávání povrchu pro další vrstvy. Typickým příkladem je zesilování konstrukcí pomocí externě lepené kompozitní uhlíkové výztuže (FRP lamely resp. tkaniny). U podkladu je potřeba dosáhnout co největší rovinnosti a často je to potřeba provést těsně před aplikací lamely. Nejvyužívanější pro tyto aplikace jsou materiály Monocrete rapid, resp. Monocrete TH rapid. Pevnosti u těchto materiálů nabíhají asi za 15 min.

Ve všech těchto případech je potřeba přistupovat k těmto materiálům jako ke všem ostatním na cementové bázi. Tj. je nutné dostatečně připravit podklad, použít adhezní můstek nebo provlhčení podkladu a samozřejmě je také potřeba konstrukci ošetřovat.

Dále se v oblasti sanací betonových konstrukcí často potkáváme s konstrukcemi, které mají problémy s průsaky vody. Jedná se o konstrukce pod úrovní terénu, bazény, nádrže, kanalizační stoky, kolektory apod. U takových konstrukcí je problémem vnikání vody dovnitř stavby i vně. Pokud se jedná o akutní průsaky, je vhodné mít materiál, který ztuhne dříve, než je vyplaven vodou, nebo v akutních případech, kterým lze místo průsaku zcela ucpat.

Rychlý náběh pevností je spojen i s rychlejším vývinem hydratačního tepla. V prostorech, jako jsou kolektory, kanalizační stoky apod. je nízká teplota (7 až 10 °C), která vede k pomalému zrání cementem pojených materiálů. Je to způsobeno skutečností, že se přibližně při 5 °C zastavuje hydratace cementu. Právě rychlejší náběh pevností a vnitřní hydratační teplo jsou výhodou pro včasné vyzrání materiálu i v takto náročných podmínkách.

Materiály firmy Betosan, s. r. o., mají urychleny náběhy pevností pomocí cementu vytvořeného ze syntetických slínkových minerálů. Jedná se o cementy bez obsahu C3A, který reaguje se sírany obsaženými v okolním prostředí. „Rychlé“ materiály Monocrete tedy mají současně i síranovou odolnost.

Poruchy v podlazePoruchy v podlazeVyspravené okolí dilatační spáry

Poruchy v kanalizačních stokáchPoruchy v kanalizačních stokáchOpravená kanalizační stoka

Vyrovnání podkladu v kanalizační stoceVyrovnání podkladu pod uhlíkovou tkaninouVyrovnání podkladu pod uhlíkovou lamelou

Závěr
Na speciální aplikace je možné použít bez problémů speciální materiály, ať už se jedná o podlévání, kotvení, těsnění nebo jinou aplikaci. Článek se věnuje pouze jedné disciplíně speciálních maltovin na cementové bázi, a to sanačním maltám s urychleným náběhem pevností. Nemá ambice popsat veškeré použití, ale zajistit čtenáři pouze základní vhled do problematiky a informovat jej o možnostech použití takových materiálů.

Zdeněk Vávra, Betosan, s. r. o.