Fasádní pláště, Informace výrobců

Špičková rekonstrukce fasády paneláku – izolace z PUR desek, protipožární řešení od HPI-CZ i netopýří budky

Sedmipodlažní panelový dům v šumperské Temenické ulici je na první pohled jedním z mnoha nově zateplených panelových domů. Nejde ale o tuctovou rekonstrukci. Na tomto domě se podařilo vzorně skloubit zadání investora, požadavky zákonů na ochranu přírody, pokroková technická řešení a precizní realizací. 

Požadavek investora na zateplení prodyšným izolačním systémem s malou tloušťkou izolačních desek vedl k volbě řešení s PUR deskami, konkrétně českého, na našem trhu zcela nového zateplovacího systému NEW-THERM. Na zateplované fasádě plochy přibližně 1000 m2 zajistily požární odolnost nadpraží fasádních otvorů desky z fenolické pěny od společnosti HPI-CZ, a to v souladu s požadavky normy ČSN 73 0810 – Požární bezpečnost staveb. Desek šířky 250 mm s jádrem z fenolické pěny Resol bylo na stavbě využito přibližně 200 metrů. Jedním z hlavních problémů celé realizace však bylo vyřešení hnízdění netopýrů, což se podařilo v souladu se zákonem o ochraně přírody pomocí netopýřích budek. 

PUR desky v kombinaci s fenolem
Investor, kterým je Společenství vlastníků pro dům Temenická 2614/21, 2615/23, Šumperk, si od stavby pochopitelně sliboval celkové zlepšení tepelnětechnických parametrů budovy. Ovšem s požadavkem zateplit objekt maximálně prodyšným, a tedy paropropustným vnějším tepelněizolačním systémem (ETICS) s minimální tloušťkou izolačních desek z důvodu úspory prostoru především na problémových partiích domu, jakými jsou okna a lodžie. „Už tímto zadáním byly vyloučeny standardní polystyrenové desky z EPS i desky z minerální vlny, požadavkům ale zcela vyhověly tepelněizolační desky PUR tloušťky 80 mm ze systému NEW-THERM,“ uvádí stavební technik Petr Minář z firmy TRENDEX NOVA, a. s., která zakázku realizovala. Tento systém má velmi dobré tepelněizolační vlastnosti λD ≤ 0,022 a prodyšnost celého systému je μ ≤ 20. „Máme s ním dobré zkušenosti již ze dvou předchozích staveb v Zábřehu a v Rovensku,“ dodává Petr Minář. Finální ochranu systému zajišťují švýcarské technologie tenkovrstvých omítek značky KABE Farben, konkrétně silikátová omítka Novalith se zrnitostí 1,5 mm.

Fasádní zateplovací systém NEW-THERM optimálně doplnilo protipožární řešení nadpraží oken fenolickými deskami RESOL. „V danou chvíli to bylo jediné možné certifikované řešení,“ říká k tomu Petr Minář. Prefabrikované nadpraží z fenolické pěny vyniká tepelnětechnickými parametry již při malé tloušťce izolačních desek, což řeší prostorové limity v oblasti oken. Díky parametrům, které se u PUR pěny blíží RESOLU, nevznikají tepelné mosty a při stejných parametrech nedochází k odlišnostem v tloušťkách materiálů. Systém prefabrikovaného nadpraží se uplatnil na všech 80 oknech domu. 

Rekonstrukce fasády paneláku v Šumperku zateplovacím systémem NEW-THERM a prefabrikovaným řešením nadpraží od HPI-CZ.Rekonstrukce fasády paneláku v Šumperku zateplovacím systémem NEW-THERM a prefabrikovaným řešením nadpraží od HPI-CZ.Rekonstrukce fasády paneláku v Šumperku zateplovacím systémem NEW-THERM a prefabrikovaným řešením nadpraží od HPI-CZ.

Protipožární řešení
Systém prefabrikovaného nadpraží a ostění je patentovaným řešením společnosti HPI-CZ. Systém prošel zkouškami v akreditované zkušební laboratoři a při zkoušce podle ČSN ISO 13785-1 vykázal požární odolnost 30 minut při expozici hořákem o výkonu 100 kW. Ve smyslu platných norem tak toto řešení nahrazuje v systémech ETICS s izolantem z PUR pěny, popřípadě z expandovaného pěnového polystyrenu, pro požární výšku budov do 22,5 m tradiční požární pásy z minerální vlny.

Základním prvkem systému je speciální obkladová deska s jádrem z fenolické pěny (RESOL) s oboustrannou vrstvenou povrchovou úpravou. Fenolická pěna je nehořlavá, při přímém vystavení plamenům neskapává, nesublimuje a při požáru neuvolňuje do ovzduší kouř ani jedovaté plyny. Navíc vykazuje výborné tepelněizolační vlastnosti (λ = 0,021 W/m.K). Deska má integrovaný profil s armovací tkaninou pro vytvoření přesného a čistého detailu fasádní hrany. Z rubové strany se standardně lepí k podkladu. Lícový povrch této desky je strukturovaný, takže ho stačí jen přetřít fasádní barvou. Je jen na investorovi, zda se spokojí s nátěrem nebo provede vrstvu omítky shodnou s ostatní plochou fasády. Desky se prodávají s tloušťkou 20 mm a v délce 3 m, přičemž šířka je volitelná dle konkrétní realizace. V Šumperku byla využita šířka 250 mm, standardně jsou v nabídce ještě šířky 300 mm a 400 mm. V případě velkých projektů lze rozměry předem upravit na míru konkrétní realizaci.

Útočiště pro netopýry
Jednou z hlavních komplikací při rekonstrukci byli netopýři hnízdící pod atikovým panelem, což je úkaz, který se panelových či bytových domů v posledních desetiletích týká stále častěji. V panelových domech jsou totiž skryté prostory temperovány teplem unikajícím z bytů. Vzhledem ke skrytému způsobu života netopýrů může jejich přítomnost uniknout pozornosti obyvatel domu i stavebních dělníků. Při zateplování domu pak může dojít nejen k likvidaci samotných úkrytů, ale i k uvěznění netopýrů uvnitř. V případě šumperského domu ale firma TRENDEX NOVA postupovala v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny. Skutečnost, že se netopýři ve stavbě vyskytují, proto zohlednila již v projektové dokumentaci.

Jako vhodné bylo zvoleno tzv. kompenzační opatření, kdy se pro netopýry na stěnu domu umístí na místo původního zaniklého hnízdiště či úkrytu speciální budky. Toto řešení respektuje pokyny odborníka na tuto problematiku, RNDr. Jiřího Šafáře z České společnosti pro ochranu netopýrů. Na stěnu domu bylo nakonec umístěno celkem šest netopýřích budek vhodně zakomponovaných do nového ETICS. Práce byly zároveň načasovány s ohledem na život netopýrů. Nemohly tedy probíhat v době výskytu letní kolonie s nelétajícími mláďaty ani během zimování netopýrů. S ohledem na tato fakta byla rekonstrukce zahájena začátkem října a dokončena koncem listopadu. 

Rekonstrukce fasády paneláku v Šumperku zateplovacím systémem NEW-THERM a prefabrikovaným řešením nadpraží od HPI-CZ, budky pro netopýryRekonstrukce fasády paneláku v Šumperku zateplovacím systémem NEW-THERM a prefabrikovaným řešením nadpraží od HPI-CZ

Rekonstrukce fasády paneláku v Šumperku zateplovacím systémem NEW-THERM a prefabrikovaným řešením nadpraží od HPI-CZ

Montáž
Zatímco zateplení systémem NEW-THERM pro firmu TRENDEX NOVA žádnou novinkou nebylo, premiérou pro montážníky lze nazvat montáž protipožárního nadpraží od HPI-CZ. Na každém okně pracoval maximálně jeden montážník, celkově se pak na stavbě podílelo cca 30 pracovníků. Práce probíhaly dle předem stanoveného harmonogramu bez zásadnějších komplikací.

Samotná montáž nadpraží přitom není nijak komplikovaná. Systémová okenní lišta s integrovanou lepicí páskou se lepí na rám okna nebo dveří. Do této lišty se po seříznutí na požadovanou délku zasunují obkladové desky z fenolické pěny nebo pěnového polystyrenu. Okenní lišta má tvar písmene „U“. Pouzdro, do kterého se desky zasunují, je tím pádem pevnější. Navíc skryje i menší nepřesnosti při řezání desek. Hrana okenní lišty se z vnitřní strany ošetří lepicím tmelem, který je součástí systému, což zajistí zpevnění spojení mezi lištou a deskou a zabrání vniknutí vody do U-profilu.

„Fenolické desky dodávané společností HPI-CZ jsou výbornou alternativou pro investora, který musí vzít v úvahu požárněbezpečnostní řešení stavby s ohledem na výšku zateplovaného objektu a s ohledem na zvolený ETICS. V tomto případě byl systém prefabrikovaného nadpraží nejlepším řešením, který zajistil všechny požadované technické parametry a významně zrychlil montážní práce,“ dodává na závěr Petr Minář ze společnosti TRENDEX NOVA.

Více o systému prefabrikovaného nadpraží na www.hpi.cz. Další informace na www.new-therm.cz.
podle podkladů společnosti HPI-CZ