Informace výrobců

Spolehlivý systém detekce úniků vody

Voda dokáže být pěkný prevít. Tedy v tom smyslu, pokud z důvodu nenadálého a nechtěného úniku páchá na domě a jeho zařízení škody. Jejich náprava bývá nákladná a následky mohou být někdy dokonce katastrofální, jestliže dojde například k narušení statiky konstrukce. Přes všechna možná pojištění, která nemusí plnit všechny představy majitele nemovitosti, je vždy nejlepší takovým situacím předcházet. Prvním krokem je nešetřit zbytečně na materiálu a instalovat jen kvalitní potrubní systémy a důsledně dodržet technologický postupu při jejich realizaci. Druhým krokem je instalace spolehlivého hlídače úniků vody, který v případě, že dojde k havárii, okamžitě věc na základě reálných skutečností řeší – například uzavřením přívodu vody nebo třeba jen varovnou zprávou.

Detektor úniku vody: RE.GUARD

Společnost REHAU, která je dodavatelem potrubních a odpadních systémů RAUTITAN a RAUPIANO, přináší v tomto oboru řadu inovací a zařízení, která mají jeden společný cíl – zlepšit ekonomiku provozu, chránit životní prostředí a zvýšit uživatelský komfort. Takovým zařazením je novinka, která se objevila v poslední době, a tou je vysoce spolehlivý detektor úniků vody RE.GUARD. Toto chytré zařízení se instaluje na hlavní přívody vody do objektu, případně do jeho části (například bytové domy), hned za vodoměr. To znamená, že pohlídá rovněž vstupní vodní filtr. Jeho úkolem je sledovat 24 hodin denně 365 dní v roce vše co se děje v potrubním systému, porovnávat naměřené hodnoty s nastavenými a vyhodnocovat okamžitou situaci. Primárně jde o to detekovat sebemenší únik vody, počínaje odkapávající armaturou a konče prasklou hadičku přívodu vody například v kuchyni.

REHAU nabízí spolehlivý systém detekce úniků vodyREHAU nabízí spolehlivý systém detekce úniků vodySpolehlivý systém detekce úniků vody

Jak RE.GUARD pracuje?

S pomocí ultrazvukové technologie detektor sleduje neustále tlak vody v potrubním systému, dále průtok a rovněž i teplotu. Naměřené hodnoty vyhodnocuje v reálném čase, následně komunikuje se „základnou“ a s aplikací, která je nainstalovaná buď v chytrém telefonu nebo na tabletu. Díky tomu má majitel nebo správce nemovitosti dokonalý přehled o tom, co se s vodou v jeho domě děje, a může na vzniklou situaci reagovat. RE.GUARD lze takto snadno ovládat pomocí zmíněné aplikace na dálku. Děje se tak pomocí konektivity založené na nízkoenergetické technologii Z-WAVE, které nevadí ani silné zdivo, takže RE.GUARD muže být umístěn třeba ve sklepě. V okamžiku, kdy dojde k nenadálé situaci, RE.GUARD vyšle zprávu, která se objeví na displeji smartphonu nebo tabletu, ale může také v případě většího úniku vody na základě situace automaticky vypnout přívod. RE.GUARD má schopnost detekovat jakoukoliv netěsnost. Je možné jej doplňovat dalšími přídavnými zařízeními jako jsou například vodní čidla, která umí reagovat na únik vody v hůře přístupných místech – například z pračky apod.

Spolehlivý systém detekce úniků vody0001b044-5519-0 96957bau-d446-01-cl 96962

Nastavení mezních hodnot

K docílení správné funkce je důležité RE.GUARD nejprve „naučit“ chodu a zvyklostem odběru vody v objektu, aby nedošlo k chybnému uzavření přívodu, například při sprchování, zavlažování zahrady apod. V podstatě jde o to, defaultně zadat do zařízení všechny potřebné hodnoty, které budou limitovat možné situace tak, aby software zařízení mohl vše relevantně vyhodnocovat. Uživatel, případně instalatér, na počátku nastaví parametry a mezní hodnoty pro vzorkování průtoku, času a frekvenci měření úniků atd. Například se nastavuje maximální nepřerušený průtok, maximální čas odběru, noční režim atd. RE.GUARD má v principu dva základní režimy ve kterých „pracuje“. Je to režim PŘÍTOMEN a NEPŘÍTOMEN.

V obou případech mohou být zadávané hodnoty zcela rozdílné. Zařízení umožňuje také nastavit v režimu PŘÍTOMEN dobu, po jejímž ukončení (počet dní), v případě že nedojde k nějakému definovanému odběru vody, se automaticky přepne do režimu NEPŘÍTOMEN. V tom okamžiku se „chování“ a vyhodnocování detektoru změní. Příkladem je situace, kdy majitel odjede na dovolenou a zapomene přepnout na režim NEPŘÍTOMEN. V režimu „nepřítomnosti“ je RE.GUARD schopen indikovat nejen prasklé potrubí, ale i protékající WC či kapající armaturu. Při větším úniku se přívod vody automaticky zavře a aplikace na situaci upozorní. Jsou však různé okolnosti, například když má majitel nemovitosti na zahradě zavlažující systém, kdy je možné nastavit pro daný časový interval určité množství vody, které systém povolí odebrat. V módu „přítomen“ lze pak nastavovat ještě více parametrů. Jednou denně, defaultně je přednastaven čas na 3 hodiny ráno, systém zmapuje poklesy tlaku a vyhodnotí, zda nedošlo k nějaké neznámé události. Je to vlastně taková komplexní zpětná kontrola.

Nejnovější detektor úniků vody RE.GUARD společnosti REHAU spolehlivě ohlídá všechny rozvody vody v objektu a zabrání tak neočekávaným haváriím a následným škodám. Jeho předností je zejména schopnost softwaru umět správně vyhodnotit všechny situace, přitom nastavování je intuitivní. V kombinaci se spolehlivým a 100% hygienickým potrubním systémem RAUTITAN bude péče o zdravou a čistou vodu na té nejlepší úrovni.

www.rehau.cz

podle podkladů společnosti REHAU