Informace výrobců

Sportovní areál v nizozemské obci Edam-Volendam: Budova, nebo hráz?

Nový polyfunkční areál ETB Sombroek v nizozemské obci Edam-Volendam přináší sportovcům zdravé a udržitelné životní prostředí. Interiér objektu je díky rozměrnému prosklení úzce propojený s exteriérem. Inspirací pro budovu nápadného tvaru s šikmými fasádami byla poloha objektu i okolní příroda, například blízkost hráze IJsselmeer. Pro tento jedinečný projekt orientovaný na budoucnost dodala česká značka RAKO keramické obklady pro vnitřní i venkovní použití.

Společnost Kuiper Steur Architecten z nizozemského Assendelftu vyhrála v září 2017 výběrové řízení na projekt sportovního areálu ETB Sombroek. Základní kámen byl položen po vypracování projektu, povolení a stavebním řízení v listopadu 2020. Sportovní areál se nachází necelých 200 km od Markermeeru u Volendamu. V polyfunkčním objektu založeném na pilotách se kromě tělocvičny nachází sál na gymnastiku a fitness, dva taneční sály a sály pro jógu a bojová umění.

Uhlíková neutralita a regenerační využití energie

Z urbanistického hlediska je pozoruhodná budova harmonickým doplněním a vylepšením celého místa: Architektura je inspirována exponovanou polohou u moře, větrem, počasím a okolní přírodou. Propracovaný energetický a ekologický koncept objektu vznikl v úzké spolupráci architektů a zúčastněných odborných projektantů. Sportovní areál je plánován jako CO₂ neutrální, vybavený tepelným čerpadlem, solárními panely, vegetační střechou (zásobník na vodu), opakovaně použitelnými, bezúdržbovými, ekologickými systémy a stavebními produkty, které lze po použití demontovat.

Sportovní areál v nizozemské obci Edam-VolendamSportovní areál v nizozemské obci Edam-VolendamSportovní areál v nizozemské obci Edam-Volendam

V celém objektu používají architekti ze společnosti Kuiper Steur Architecten keramické obklady RAKO. Obkládačky série Color One v odstínech zelené/červené a oranžové/modré zvýrazňují jinak bíle obložené plochy stěn ze stejného materiálu. Je za tím promyšlený barevný koncept, který představuje barvy erbů obou částí obce, Edam (zelená a červená) a Volendam (oranžová a modrá). Ve sprchových koutech a navazujících šatnách byla položena vysoce odolná neglazovaná dlažba RAKO, a to Taurus Granit v odstínu Rio Negro, která má střídmý vzhled přírodního kamene v optice žuly a nezbytnou třídu protiskluznosti R10B.

Architektonický koncept vytváří úzký vztah mezi vnitřním a venkovním prostorem. Zelená střecha, která se klene nad sportovní budovou, doslova spojuje přírodu a architekturu. Důsledná kombinace přírodního prostoru a architektury budovy pokračuje i ve velkoryse proskleném vstupním prostoru. Architekti ze společnosti Kuiper Steur navrhli podlahy v nejsvětlejší barvě dlaždic RAKO Kaamos ve formátu 60 x 60 cm a třídě protiskluznosti R11B. Neglazované slinuté dlaždice v odstínu slonové kosti s mírně strukturovaným příjemným povrchem se nacházejí také v exteriéru (Kaamos Outdoor). Obě části díky tomu vizuálně splývají v jednu velkou, souvislou plochu a plynule přecházejí jedna v druhou, což je kreativní trik, který ještě více umocňuje neobvykle plynulý prostorový dojem mezi prostranstvím před budovou a halovým foyer sportovního areálu.

Sportovní areál v nizozemské obci Edam-VolendamSportovní areál v nizozemské obci Edam-VolendamSportovní areál v nizozemské obci Edam-Volendam

Tři otázky pro architekta:
Jack Steur, partner ve společnosti Kuiper Steur Architecten, Assendelft

Proč jste si pro sportovní areál Sombroek vybrali obklady české značky RAKO?
Hledali jsme produkt s odpovídající cenou a kvalitou. To nás přivedlo k obkladům RAKO. Zároveň jsme hledali výrobce, u kterého bychom se již při zadání objednávky mohli spolehnout na to, že zboží bude dodáno včas, navzdory dnešní hektické době.

Jak obklady RAKO podpořily celkový architektonický koncept objektu?
Chtěli jsme prostřednictvím barevného konceptu obkládaček přiblížit barvy naší obce hostům a sportovcům, kteří k nám přijíždí z tuzemska i ze zahraničí. Barevné obkládačky jsou použity na stěnách šaten, sprch a WC. U vnitřních podlah je důležité mít správnou protiskluznost, což umožňuje chodit po podlaze bezpečně jak v obuvi, tak naboso. Přesto musí být dlaždice ještě snadno udržovatelné. Díky volbě materiálů RAKO jsme mohli použít dlaždice v tloušťce 2 cm se stejným designem a s vyšší protiskluzností ve venkovním i vnitřním prostoru ve vstupní zóně.

V čem vidíte kvality architektury objektu?
Vymodelovali jsme tělo hráze. Je porostlé vegetací, stejně jako hráze v Holandsku. Materiály používané při stavbě hrází jsme integrovali i do našeho projektu: Vertikální fasádní části jsou zabudovány v čedičových gabionech. Chtěli jsme novostavbě dodat zvláštní „ostrost“. Hrajeme si s hranami a liniemi, kdy okapy pomalu přecházejí do chodníku před vstupní částí a poté se znovu zvedají do sedlové střechy.

Sportovní areál v nizozemské obci Edam-VolendamSportovní areál v nizozemské obci Edam-VolendamSportovní areál v nizozemské obci Edam-Volendam

Více o materiálech RAKO na www.rako.cz.

podle podkladů společnosti LASSELSBERGER