Beton, Informace výrobců

Stavební systém LEGOTHERM – novinka firmy Betonové stavby

Základem systému LEGOTHERM je tvárnice LEGOTHERM IZO 365-N/VP P6, P12. Je vyrobena z mezerovité vibrolisované liaporbetonové směsi doplněné vložkou z tvrzeného stabilizovaného samozhášivého polystyrenu tl. 120 mm.
Tvárnice LEGOTHERM IZO 365-N/VP P12 Vznikne tak obvodové tepelněizolační (sendvičové) zdivo tl. 365 mm, které je doplněno vnitřním nosným i nenosným zdivem, prefabrikovanými překlady a v neposlední řadě stropní konstrukcí LEGOTHERM-BSK či LEGOTHERM – panel. Systém LEGOTHERM zahrnuje též bednicí a pilířové tvárnice, jako doplněk slouží komínové systémy BLK a PLEWA, které jsou součástí výroby společnosti Betonové stavby – Group. Veškerý sortiment je vyráběn na zcela nové výrobní technologii (vlastní technický vývoj společnosti), která umožňuje vyrábět naprosto přesné výrobky pro zdění na minimální tloušťky celoplošně nanášeného lepidla. Stavební systém LEGOTHERM je možné použít pro rodinné domy, vily, bytové domy i pro stavby průmyslové (výrobní haly, provozovny, autoservisy atd.), popř. pro stavby občanské vybavenosti (školy, tělocvičny, hotely, čistírny odpadních vod), s velkým důrazem na úsporu energií na vytápění a s omezením do výšky max. 4–5 podlaží.
Základním materiálem použitým pro výrobu stavebních prvků LEGOTHERM je mezerovitý liaporbeton. Pro jeho výrobu je použit výhradně přírodní materiál – expandovaný jíl, křemičitý písek, popř. kamenná drť, cement a voda. Do obvodového zdiva je při výrobě vkládána vložka z tvrzeného stabilizovaného samozhášivého polystyrenu a tím vzniká základní konstrukční sendvičový prvek LEGOTHERM IZO 365-N/VP P6, P12. Tato kombinace zajišťuje mimořádné tepelněizolační vlastnosti (U = 0,22 m2.K.W–1) s nadstandardní akumulací tepla, bez nutnosti dodatečného zateplení a v nízkoenergetickém standardu.
Tvárnice LEGOTHERM IZO 365-N/VP P6, P12 jsou vhodné pro vnější nosné, popř. výplňové, zateplené konstrukce nízkoenergetických staveb. Díky max. pevnosti v tlaku 6,0 MPa (resp. 12,0 MPa) je možnost použití tohoto zdiva omezena pro stavby o 3–5 podlažích. Tvárnice LEGOTHERM IZO 365-N/VP kombinujeme s doplňkovými tvarovkami označenými zkratkou IZO VP (viz tvárnice rohové, překladové a věncové). Tvárnice jsou vyráběny a dodávány na paletách v poměru 2 : 1 : 1 (celá, půlená, 2/5). Celkový počet tvárnic na paletě je 40 ks.
Při zdění se všechny tvárnice LEGOTHERM IZO ukládají dutinami dolů a maltování se provádí tenkovrstvě (v tl. cca 3,5 mm) pouze na liaporbetonové části tvárnice. Tenkovrstvou maltu nanášíme standardně dodávaným maltovacím vozíkem, který navíc zamezuje maltování v šířce polystyrenové izolace, čímž vznikne uzavřená vzduchová dutina. Zdění z tvárnic LEGOTHERM IZO se provádí jednoduchou převazbou s posunem o polovinu (resp. 2/5) délky tvárnic (tj. min. o modulové posunutí á 100–125 mm) na tenkovrstvou maltu pouze ve vodorovné spáře tl. 3,5 mm (po dosednutí tvárnice je výsledná spára 2 mm), která se doporučuje provádět z tepelněizolačních maltovin – viz doporučení MAXIT múr 900 D (výrobce Franken Maxit, s. r. o.). Svislé spáry jsou řešeny vícečetným zámkovým spojem tvárnic bezmaltově, pouze na sraz polystyrenových vložek. Při požadavku na zvýšenou smykovou únosnost zdiva je nutné dodatečně maltovat svislé maltovací kapsy (zejména pro seismické oblasti dle ČSN EN 1998-1).
 
Tenkovrstvá malta se nanáší maltovacím vozíkemZdění z tvárnic LEGOTHERM IZO se provádí jednoduchou převazbou s posunem o polovinu délky tvárnic
 
Přednosti a výhody:
• kompletní stavební systém od základů po stropy,
• nadstandardní tepelná izolace zdiva nové generace již při tl. 365 mm,
• systémové řešení veškerých detailů,
• minimální provozní náklady na vytápění stavby,
• provedení sendvičové konstrukce v nízkoenergetickém standardu jedním pracovním cyklem,
• přesné tvárnice (s výškovou tolerancí tvárnic ±1 mm) pro tenkostěnné maltování v tl. 2 mm,
• malá pracnost, nízká hmotnost jednotlivých prvků,
• použití ekologických materiálů,
• vynikající akumulační vlastnosti nosné části tvárnice,
• možnost získání státní dotace,
• možnost použití pro pohledové (režné) zdivo – při výšce tvárnic 240 mm,
• tvárnice opatřena maltovací kapsou pro zvýšení smykové únosnosti (pro seismické oblasti dle ČSN EN 1998-1).
 
Technické údaje
Označení výrobku
Rozměry (dl./š./v.) [mm]
R neomít./ R omít. [m2.K/W]
U neomít./ U omít. [W/m2.K]
Pevnost v tlaku [MPa]
Potřeba na m2 zdiva [ks]
Cena za kus (bez DPH) [Kč]
LEGOTHERM IZO 365-N/VP P6
250/365/248
4,25/4,54
0,23/0,22
6,0
16
72,50
LEGOTHERM IZO 365-N/VP P12
250/365/248
4,18/4,47
0,24/0,23
12,0
16
74,50
 
podle podkladů společnosti Betonové stavby – Group