Články, Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Stavební výrobky EGGER

Stavby ze dřeva mají dlouhou tradici a současně je dřevo také materiálem budoucnosti. Dřevo je jedním z nejvíce udržitelných materiálů a stavění pomocí dřeva je energeticky účinné a rychlé. Díky jeho technickým vlastnostem dosahujeme u staveb ze dřeva moderním způsobem požadavků moderní tepelné ochrany. 

Tento materiál vytváří příjemné klima pro bydlení. To vysvětluje, proč je dřevo tak oblíbené ve Skandinávii a ve střední Evropě – a nyní také v zemích, jako jsou Česká republika a Slovensko. K důvodům této obliby patří vedle úspory času a nákladů díky vysokému stupni předpřipravenosti a suchému způsobu pokládky také vynikající izolační vlastnosti dřeva. Dřevěné díly unesou i při relativně nízké vlastní hmotnosti vysoké zátěže. Stěny ze dřeva jsou také tenčí, což je důležitý klad využitelné plochy ve vnitřních prostorách.
Dřevo je také synonymem přírodního a zdravého prostředí. Moderní systémy dřevěných materiálů splňují také všechny požadavky energetické úspornosti a optimální kvality okolního vzduchu.
Kvalitu při stavění se dřevem zaručuje také spolehlivý servis a kvalitní know-how. Díky moderním materiálům na bázi dřeva a osvědčeným výpočetním modelům je dřevo stavebním materiálem budoucnosti. Tyto inovace dále podporují firmy, jako je např. rakouská společnost na výrobu dřevěných materiálů EGGER. EGGER nechává pravidelně měřit a dokládat kvalitu svých produktů externími zkušebnami.

Desky EGGER OSB 4 TOP s extra vysokou nosnostíOSB 4 TOP – montáž

Stavební výrobky EGGER
Víceúčelová deska EGGER OSB 3 odolná vůči vlhkosti je osvědčeným výrobkem v oblasti dřevěných konstrukcí. Díky dlouhým, úzkým třískám mají OSB desky daleko vyšší nosnost než běžné dřevotřískové desky. EGGER upravuje tyto třísky odděleně pro vrchní a středové vrstvy OSB desek tak, aby bylo možné zajistit díky jejich speciálnímu tvaru optimální technické vlastnosti. Tento opticky vyvážený, rozměrově stabilní materiál s možností zatížení je vhodný pro nosné a výztužné prvky střech, stěn a stropů.
V závislosti na použití rozlišuje evropská výrobní norma EN 300 druhy desek OSB 2, OSB 3 a OSB 4. Aby bylo možné tyto desky používat ve vnitřních prostorách, jsou OSB desky EGGER lepeny dle normy E1 zcela bez emisí a formaldehydů.
U prodyšné konstrukce je možné doplnění o difuzně otevřené materiály, jako je difuzní a vodovzdorně lepená dřevovláknitá deska EGGER DHF.
OSB desky jsou vyrobeny speciálně dle třídy užití v rámci různých možností používání. Odolnost vůči vlhkosti zde hraje rozhodující roli. OSB 2 je tak dimenzována pro nosné účely v oblasti suchého použití. EGGER OSB 3 je ekologickou alternativou víceúčelové desky a tím pádem tou správnou volbou pro téměř všechna řešení v oblasti střech, stěn a stropů. Ve vlhkých prostorách je možné použití také pro nosné účely. Je tvarově stabilnější než OSB 2 a v případě vlhkosti se méně rozpíná. EGGER OSB 3 se vyrábí v tloušťkách od 6 do 25 mm a se spojem pero–drážka na čtyřech stranách v tloušťkách od 12 do 25 mm. V německém závodě společnosti EGGER ve Wismaru se vyrábějí desky EGGER OSB 4 TOP o síle až 40 mm pro náročné statické využití. Dřevostavby s EGGER OSB a EGGER DHF můžeme posuzovat a zajišťovat na základě těchto standardů:
● EGGER OSB 3: označení CE dle EN 13986;
● EGGER OSB 4 TOP: označení CE dle EN 13986 a schválení zkušebny stavebních materiálů Z-9.1-566;
● EGGER DHF: označení CE dle EN 13986/EN 622-5 a schválení zkušebny stavebních materiálů Z-9.1-454.

Dnes se dřevostavby staví tak, že vznikne utěsněný, dobře izolovaný plášť budovy, kde ale dochází k úniku vlhkosti do okolí. Proto se na střechy a stěny montují zvenku difuzně otevřené dřevovláknité desky odolné vůči vlhkosti. Zde se skvěle hodí typ EGGER DHF. Tento výrobek se vyrábí na nejmodernějších zařízeních. Jako spojovací prostředek se používají polyuretanová lepidla, která jsou naprosto bez formaldehydů. Dřevitá vlákna jsou vedlejšími produkty výroby řeziva. EGGER nabízí také široký sortiment vysoce kvalitního řeziva.
EGGER se dělí o své zkušenosti s architekty a zpracovateli, stavebními firmami a stavebníky a zavádí tak různé inovace společně s trvale udržitelným dřevním hospodářstvím. Důležitou součástí vývoje produktů je také servis a výměna odborných informací. Jako partner zpracovatelů podporuje EGGER také znalosti v oblasti dřevěných konstrukcí výměnou informací a pravidelnými workshopy.
podle podkladů společnosti EGGER CZ 

Desky EGGER DHF jsou difuzní a odolné vůči vlhkostiDesky EGGER DHF – desky pro střechu a stěnyEGGER zajišťuje služby a přenos znalostí mezi architekty a zpracovateli