Informace výrobců

Štěrbinové odvodnění zpevněných ploch jako designový a funkční prvek

Štěrbinový systém je architektonicky zajímavý způsob řešení odvodnění ploch u garáží, teras, balkónů, chodníků, u historických objektů, v nákupních zónách, u venkovních i vnitřních bazénů, fontán a kašen, ale také na náměstích, pěších zónách nebo v parcích.

Pro každý jednotlivý případ je možné navrhnout několik řešení. Projekční tým firmy MEA Water Management řeší návrhy odvodnění designově náročných projektů již řadu let. Odvodnění lze řešit pomocí standardních výrobků, jako jsou systémy MEA TSH, nebo vyrobit zcela atypické výrobky z různého druhu a tloušťky materiálu a dokonce i v různých tvarech.

Systém štěrbinového odvodnění v sobě spojuje odvodňovací žlab, který je skrytý v dolní části konstrukce, a kryt, ze kterého je na povrchu vidět pouze úzká, téměř neviditelná spára. Vysokokapacitní žlab pod povrchem je přitom schopen odvést velké množství vody a zvládne i požadavky na vysoké zatížení.

Štěrbinový žlab MEA TSH se světlostí 100–200 mm, třída zatížení A15 – E600Bezpečné odvodnění mokrých ploch okolo bazénu štěrbinovým nerezovým žlabem

Odvodnění drobných (ne)rezidenčních staveb
Na malé a nezátěžové plochy lze použít cenově nejefektivnější černý štěrbinový kryt z polyetylenu. Volbou spodního žlabu se určuje celková kapacita systému, kdy většinou postačuje žlab MEA Home Plus. Systém štěrbinového odvodnění se využívá i na terasy a balkóny. V případě zvýšeného výskytu hrubých nečistot (např. listí, jehličí) se systém doplní o vpust s objemným košem na hrubé nečistoty. Je tak zachována plná průtočnost i v případě omezené stavební výšky. Celonerezové provedení zaručuje životnost po celou dobu užívání stavby.

Štěrbinový žlab s krytem z polyetylenu pro malé a nezatěžované plochy (rodinné domy, garáže, terasy)Odvodnění terasy rodinného domu v Klánovicích s nerezovým štěrbinovým žlabem MEA Nerez R’4200

Zdaleka ne všude se ale může zvolit žlab pro převážně domácí použití. Nejčastěji se používají standardní nerezové štěrbiny nebo štěrbinový systém v kombinaci s profesionálními žlaby z polymerického betonu Meadrain nebo z kompozitních SMC systémů Mearin.

Odvodnění historických objektů a náměstí
U historicky cenných objektů, náměstí a jiných velkých ploch mají většinou architekti i památkáři zájem o technická řešení, která nebudou rušit původní (nebo nově rekonstruované) prostory. Jeden z příkladů, kdy se projektant musel s tímto zadáním vypořádat, bylo odvodnění klášterního dvora (rajské zahrady) v Emauzském klášteře v Praze (ze 14. století). Projektant zvolil nerezový štěrbinový kryt. Revizní díly, které slouží ke kontrole a čištění, jsou umístěny v rozích tak, aby celý systém bylo možné snadno udržovat.

Odvodnění rajské zahrady v Emauzích nerezovým štěrbinovým žlabemNejčastěji používané standardní ocelové štěrbiny MEA TSH pro architektonicky náročné plochy s profesionálním žlabem z polymerického betonu nebo SMC kompozitu (Meadrain/ Mearin)

Plochy s vysokou zátěží
Pro plochy s vyšší zátěží, jako jsou pěší zóny nebo náměstí, se hodí typové systémy TSH s příčnými mikrožebry nahoře, která zamezují propadávání hrubých nečistot do spodního žlabu. Použitím systémového řešení se urychlí pokládka. Samotný žlab se štěrbinou pro zatížení až E600 kN je možné optimalizovat podle množství zachycované vody správnou volbou šířky. Při velkém množství vody nebo velké vzdálenosti ke kanalizaci lze použít žlab šířky 100 až 200 mm. Možnost volby spodních žlabů umožňuje odvodnit i rozsáhlé zpevněné plochy nebo dlouhé ulice či rampy.

Bazény a svod vody z okolních ploch
Plochy kolem bazénů a wellness zón jsou kritickými místy pro bezpečný pohyb osob. Důležité je, aby na podlaze zůstávalo co nejméně vody. Většinou bývá komplikované i vyspádování ploch v jednom směru a vyřešení vpustí, aby voda nemusela urazit příliš velkou vzdálenost. Pro některé případy je dostačující použít žlab s mezerou pouze 8 mm. Vzhledem k vysokým požadavkům na hygienu a používání dezinfekčních látek, je celonerezový žlab odolným a kvalitním řešením bez vystupujících hran nebo širokých krytů žlabů.

Individuálně řešené odvodnění na míru
Dlouhodobé zkušenosti s odvodněním ploch se vždy uplatní při náročných aplikacích. Naposledy musel projekční tým MEA navrhnout odvodnění pomocí štěrbinového žlabu pro zcela atypický tvar kašny v nákupním centru na pražském Chodově. Architektem navržený nepravidelný elipsovitý tvar v délce 37,5 m byl výzvou i pro zkušený projekční a výrobní tým. Celý projekt musel být individuálně zpracován nejen pro fontánu, ale i pro konstrukční detaily navazujícího objektu. Technici MEA zaměřili a navrhli výrobní dokumentaci a nechali vyrobit zcela ojedinělý štěrbinový systém odvodnění. Nerezový radiální štěrbinový žlab byl vyroben v tloušťce 3 mm s 20mm štěrbinou. Součástí řešení bylo umístění pouze tří čisticích boxů se vpustí. Osazení bude do betonového lože.

Návrh odvodnění kašny v OC ChodovAtypický radiální nerezový žlab – základní prvekRevizní a čisticí díl pro odvodnění kašny na OC Chodov

Štěrbinový systém odvodnění s 20mm štěrbinou z 3 mm tlusté nerezové oceli, délka 37,5 m, navržen a vyroben na míru pro elipsovitý tvar fontány v pěší zóně OC Chodov v PrazeŠtěrbinový systém odvodnění s 20mm štěrbinou z 3 mm tlusté nerezové oceli, délka 37,5 m, navržen a vyroben na míru pro elipsovitý tvar fontány v pěší zóně OC Chodov v Praze

Odvodnění ploch pomocí štěrbinového žlabu je jednou z možností, jak odvést dešťovou vody ze zpevněných ploch. Pro většinu případů lze využít standardních typových prvků, ale konstrukční oddělení MEA je schopno vyřešit a připravit návrh i výrobu téměř jakéhokoliv individuálního architektonického či projekčního záměru.

Jan Ochec, MEA Water Management