Beton, Fasádní pláště, Informace výrobců

StoBeton – omítkové povrchy imitující pohledový beton

StoBeton je povrch s charakterem pohledového betonu a vlastnostmi kvalitních omítek vhodných i pro zateplovací systémy. Specifická struktura vzniká ručním zpracováním omítkoviny. První realizace firmy Sto za použití této techniky byly na území ČR dokončeny v polovině roku 2009, tehdy se jednalo o strukturu StoBeton Optic. Od té doby vyvinula společnost Sto struktury nové, těmi posledními jsou StoBeton Ter a StoBeton Fondo s velmi hladkým povrchem.
Jedná se o omítková souvrství určená pro aplikaci v exteriéru i interiéru. Na fasádě je můžete použít na zateplovacím systému Sto- Therm nebo přímo na nosné stěně či příčce. Tato omítková souvrství jsou založena na bázi organických omítek obohacených o příměsi, které upravují jejich vlastnosti pro zpracování a především jejich trvanlivost při použití na fasádách. Venkovní souvrství StoBeton jsou pružná a velmi odolná, jsou hydrofobní a upravená proti růstu hub a plísní. Technologie zamezení růstu řas a plísní spočívá v přidávání kapslí, pomocí kterých dochází k plánovanému dlouhodobému uvolňování přísad proti tvorbě plísní a řasám. Případné čištění těchto ploch je možné tlakovou vodou, stejně jako se čistí standardní omítky Sto.
 
Monemtálně Sto nabízí pět základních typů omítek StoBeton:
– StoBeton Optic – se dvěma typy struktury imitace klasického pohledového betonu,
– StoBeton Ter – s charakterem zavibrovaného odlitého betonu,
– StoBeton Svit – s charakterem starého rustikálního betonu,
– StoBeton Decor – s charakterem broušeného jemného terrazza,
– StoBeton Fondo – povrch s charakterem zavibrovaného odlitého betonu za použití vápenných a mramorových komponent, speciálně vyvinutý pouze pro interiér.
 
Pro zateplovací systémy je výhodou, že tyto omítky svou pružností a odolností splňují parametry kvalitativní třídy A, jsou vhodné i do parterů, které jsou mechanicky více namáhané (odolají síle až 60 J, což je odolnost nárazu kladivem). Vzhled těchto souvrství je velmi různorodý. Nejpoužívanější a dlouhodobě osvědčené struktury na zateplovacím systému StoTherm jsou vzhled betonu a také spárořez panelů – viz budova VTP Roztoky (architekt Daniel Smitka).
Výjimečnou vlastností těchto povrchů je originální vzhled. Provedení je sice náročnější, uplatní se zde ale rukopis řemeslníka. Žádné dva povrchy tak nejsou stejné, každá stěna je unikátní. Proto je také vždy třeba, aby před realizací udělal řemeslník vzorek, který schválí investor a architekt.
Můžete volit v libovolné škále barevných odstínů systému StoColor včetně NCS, RAL apod., doporučujeme zvážit již osvědčené odstíny, např. šedozelené. Při výběru barevnosti je třeba počítat s tím, že broušením povrchy velmi zesvětlají. Při výběru povrchu pro kontaktní zateplení je třeba hlídat tmavost (HBW), každý systém má svůj limit tmavosti.
podle podkladů společnosti Sto

foto referencí Tomáš Malý