Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

StoTherm In Aevero – převratná novinka v oblasti vnitřního zateplení

StoTherm In Aevero je systém vnitřního zateplení, jehož jednotlivé komponenty jsou vzájemně optimálně sladěny, a to i s ohledem na detaily napojení. Základem je vysoce efektivní tepelná izolace na bázi aerogelu.
Aerogel působí opticky jako zmrzlý kouř, považuje se za nejlehčí pevnou látku na světě a vykazuje nejnižší tepelnou vodivost ve srovnání s dosud známými materiály. Sestává z 95 % ze vzduchu, který je vázán s pomocí kyseliny křemičité (kysličník křemičitý), kterou lze opakovaně získávat z písku. Aerogel se vyrábí z kyseliny křemičité odebíráním tekutiny, přičemž její molekulární struktura zůstává zcela intaktní. Takto vzniklý gel se nákladným postupem za extrémních podmínek vysušuje.
Aerogel sestává z rozvětvených otevřených sítí nejdrobnějších struktur, ve kterých tvoří póry téměř 95 % objemu. Tyto póry jsou 1000krát tenčí než vlákno pavučiny. Tato neuvěřitelně vysoká poréznost činí z aerogelu pevnou látku s nejvyšší tepelněizolační schopností, extrémně nízkou tepelnou vodivostí, vysokou pohltivostí zvuku a vysokou propustností světla.
 
Složení systému StoTherm In Aevero
1. Funkční vrstva a lepení – StoLevell In Aevero
Lepicí a armovací stěrka, kapilárně aktivní, difuzně otevřená, s excelentními sorpčními vlastnostmi, s vysokou lepivostí. Funkční a lepicí vrstva v jednom.
2. Tepelná izolace – Sto-Aevero-Innendämmplatte
Vysoce efektivní tepelná izolace na bázi aerogelu. Inovativní molekulově izolační technologie minimalizující přenos tepla a vykazující velmi nízkou tepelnou vodivost.
3. Armovací stěrka – StoLevell In Aevero
Kapilárně aktivní, difuzně otevřená, perfektně zpracovatelná.
4. Výztužná tkanina – Sto-Glasfasergewebe F
Alkalivzdorná výztužná tkanina s vysokou pevností.
5. Penetrace – StoPrep Sil
Podkladní nátěr na silikátové bázi bez konzervačních prostředků, s osvědčením nízké úrovně škodlivin.
6. Finální povrchová úprava
Difuzně otevřená, minerální (silikátová nebo vápnem pojená) podkladní a finální povrchová úprava. Bohatá paleta struktur a barevných odstínů. Po přestěrkování podkladu se StoLevell In Clima je možná aplikace nejjemnějších finálních povrchových úprav.
 
Nákladná a na chyby při provádění náchylná parotěsná zábrana není potřebná. I tím se významně snižuje riziko chyb při provádění.
 
Nejdůležitější komponenty systému
Lepicí a armovací stěrka StoLevell In Aevero
StoLevell In Aevero, speciálně vyvinutá pro tento systém vnitřního zateplení, plní tři funkce:
● lepicí malta s perfektními lepicími vlastnostmi,
● armovací stěrka s vynikající „bezpečností“ zpracování,
● funkční vrstva s prvotřídními sorpčními vlastnostmi.
 
Jako funkční vrstva absorbuje StoLevell In Aevero vlhkost, která proniká do difuzně otevřeného systému StoTherm In Aevero. Tato vlhkost je cíleně vedena do lepicí vrstvy s velkým objemovým potenciálem a tam „uskladněna“ až do doby, kdy může být v důsledku snížení vlhkosti prostoru znovu odpařována. Zvláštní vyrovnávací a sorpční funkce je zaručena především díky jejím mimořádným vlastnostem a díky optimálně nastavené tloušťce lepicí malty v závislosti na tloušťce tepelné izolace.
StoLevell In Aevero může na 1 kg své hmotnosti při reálně existujících vlhkostních podmínkách 90 % relativní vzdušné vlhkosti přijmout a „uskladnit“ 20 g vzdušné vlhkosti z prostředí ve formě vody a v relativně krátké době je znovu uvolnit. To je cca 2krát více než absorbovaly běžné jílové omítky a cca 4krát více než absorbovaly běžné vápenné omítky.
 
 
Tepelná izolace Sto-Aevero-Innendämmplatte
Aerogely se dosud používaly úspěšně jako izolační materiál v kosmické technice a při stavbě letadel. Dosud chyběla technologie, která by umožnila z tohoto těžko ovladatelného materiálu zhotovit tepelněizolační desky, které by byly také jednoduše zpracovatelné. Firmě Sto se s pomocí velmi nákladného postupu podařilo aerogel „zkrotit“ a využít jeho vynikající vlastnosti pro výrobu vysoce inovativní tepelné izolace.
Sto-Aevero-Innendämmplatte se součinitelem tepelné vodivosti λ = 0,016 W/m.K činí nový systém vnitřního zateplení StoTherm In Aevero zcela jedinečný.
Vlastnosti izolace:
– objemová hmotnost: ≥ 150 kg/m³,
– parotěsná zábrana není potřebná,
– difuzně otevřená (μ = 10),
– velmi nízký součinitel tepelné vodivosti (λ = 0,016 W/m.K),
– tloušťky desek: 10,15, 20, 30, 40 mm,
– rozměr: 580×390 mm,
– dobrá zpracovatelnost.
 
StoTherm In Aevero zaujme vedle neobvyklé funkčnosti také efektivitou využití prostoru. Tepelněizolační deska Sto-Aevero-Innendämmplatte je mnohonásobně tenčí než běžné systémy vnitřního zateplení, a ubírá tedy minimum vnitřní plochy.
wd s použitím podkladů společnosti Sto