Informace výrobců

Střecha Bramac pro nový Přístav kutnohorské charity

V květnu oslavila Oblastní charita v Kutné Hoře 25 let od vzniku organizace. Oslavy výročí se konají v sobotu 21. září v prostorách kláštera Řádu sv. Voršily. Díky akci máte jedinečnou příležitost prohlédnout si barokní památku, ve které dnes působí církevní gymnázium. Shlédnout můžete i středisko Přístav, nové centrum sociálních služeb, které bude kutnohorská charita v nejbližší době otevírat v sousedství kláštera a které při rekonstrukci získalo novou střechu z tašek Bramac.

Lepší dárek si místní charita ke svému jubileu nemohla přát. Již delší dobu se potýkala s nevyhovujícími prostory pro poskytování sociálních služeb. Před dvěma lety se naskytla příležitost odkoupit od voršilek opuštěný památkový objekt č. p. 289 v ulici Jiřího z Poděbrad. Jednalo se o starou školní budovu, kde církevní gymnázium působilo od roku 1991 do roku 2008.

Kutnohorská charita vypracovala na koupi a rekonstrukci objektu projekt a s žádostí o dotaci uspěla v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Projekt s názvem Plujeme do Přístavu má za cíl zvýšit kvalitu a dostupnost služeb sociální rehabilitace, sociálně aktivizačních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením a rozšířit nabídku sociálně terapeutické dílny.

Současná rekonstrukce objektu je rozsáhlá a kromě dispozičních změn, nových rozvodů a bezbariérového přístupu zahrnuje také půdní vestavbu. Vlastně je to již podruhé v historii budovy, kdy se navyšuje její kapacita. Na začátku minulého století, kdy byl objekt přestavěn na školu, se budova rozrostla o jedno celé patro. Současný projekt rekonstrukce přestavěl nevyužívané podkroví na administrativní zázemí pro sociální služby.

Tmavé podkrovní interiéry bylo nutné prosvětlit, a tak valbovou střechu ze všech stran zdobí vikýře. V menší míře přivádějí světlo do podkroví i klasická střešní okna. Bylo třeba také vyřešit i celoroční tepelný komfort, který by měla zajistit relativně vysoká vrstva tepelné izolace (36 cm) spolu s klimatizací. Vše s ohledem na fakt, že budova leží v památkové zóně.

Kvůli půdní přestavbě musel projekt počítat s vyšším zatížením krovu, který byl lokálně vyspraven a zesílen dle stávajících norem. Místo původních keramických bobrovek byla pro novou střechu vybrána drážková krytina francouzského typu, která se vyznačuje nižší spotřebou tašek a tudíž i hmotností na 1 m². Model Granát 13 v režném provedení od Bramacu byl posvěcen i památkáři. Ing. Jaroslav Hádek, jednatel Kutnohorské stavební, s. r. o., jež stavbu realizuje, má s uvedeným typem krytiny velmi dobré zkušenosti: „Výrobci se dnes předhánějí v poskytování dlouholetých záruk na keramické krytiny, přitom na některých výrobcích je již po pár letech znát únava materiálu. S Bramacem máme opačné zkušenosti. Sortiment keramických tašek vyrábí výhradně v Německu, kde disponují lepší kvalitou hlíny. Tašky jsou díky tomu tvrdé, rovnoměrně propálené a v průběhu času neztrácí pevnost. Velkou výhodou je také široký výběr doplňků.“

Středisko Přístav by se mělo v Kutné Hoře otevřít na jaře příštího roku. Pokud půjdete kolem, určitě vás v něm přivítají. Kutnohorská charita chce být otevřená všem lidem. V rámci tohoto centra vznikne v přízemí nového objektu navíc i občerstvení s venkovním a vnitřním posezením, které má sloužit pro uživatele centra i náhodné návštěvníky.

podle podkladů firmy Bramac

Střecha Bramac pro nový Přístav kutnohorské charityStřecha Bramac pro nový Přístav kutnohorské charityStřecha Bramac pro nový Přístav kutnohorské charityStřecha Bramac pro nový Přístav kutnohorské charityStřecha Bramac pro nový Přístav kutnohorské charityStřecha Bramac pro nový Přístav kutnohorské charity