Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Supafil – foukaná izolace z panenského skelného vlákna

Foukané izolace jsou v Česku rok od roku oblíbenější. Mohou za to rostoucí požadavky na energetickou účinnost staveb a trendy moderního stavitelství. Aplikace je rychlá a při foukání se spotřebuje všechen materiál beze zbytku.
K nejpoužívanějším izolačním materiálům pro foukání patří skelná a kamenná minerální vlna a foukaná celulóza. Méně známé a rozšířené jsou foukané pěny a polystyreny. Knauf Insulation nyní na trh uvádí foukanou minerální skelnou izolaci Supafil. Supafil se vyrábí v Belgii z čistého panenského vlákna z recyklovaného skla bez jakýchkoli chemických příměsí.
 
Základní technické vlastnosti Supafilu a porovnání s ostatními foukanými izolacemi:
Tepelná vodivost
Supafil foukaná minerální vata dosahuje součinitele tepelné vodivosti λ = 0,035–0,046 W/m.K. Různé hodnoty závisí od konkrétní aplikace, tedy na dispozicích prostoru, do kterého je zafoukána. Svislé dutiny dosahují nejlepší hodnoty, naopak volná nafoukaná plocha podkroví nejvyšší. Hodnoty Supafilu dosahují stejné úrovně tepelné vodivosti jako ostatní materiály pro foukání.
Protipožární vlastnosti
Třída reakce Supafilu na oheň je A1 – je tedy nehořlavý a nezvyšuje intenzitu požáru. Jde o jednu ze zásadních výhod oproti jiným foukaným materiálům. Celulóza, PUR pěna a zvláště polystyren jsou hořlavé a představují vysoké riziko při požáru.
Akustické vlastnosti
Izolace z panenského vlákna Supafil spadá do třídy zvukové pohltivosti A – tedy nejvyšší možné (platí pro tloušťky izolace od 100 mm tloušťky).
Difuzní odpor
Foukané izolace se často aplikují při rekonstrukcích do stávajících budov, kde nejsou použity žádné parotěsné folie. Proto je výhodné aplikovat izolace s co největší difuzní propustností. Supafil foukaná minerální izolace propouští vodní páru podobně jako vzduch, je tedy maximálně difuzně otevřená.
Sesedavost
Nejdůležitější a nejdiskutovanější vlastnost foukané izolace z pohledu spolehlivosti a funkčnosti je sesedavost. Každé místo v konstrukci bez tepelné izolace přestavuje tepelný most a únik tepla. Foukaná izolace je velice oblíbená u dřevostaveb v pasivním standardu, kde je jakékoliv sednutí izolace nepřípustné. Třída sesednutí minerální izolace Supafil je S1, což představuje méně než 1 %. To je jedna z hlavních výhod oproti foukaným izolacím z celulózy. Ty sesedají až o 20 % – dle výrobce a aplikace.
Tepelná stabilita místností
Tepelná stabilita místností je závislá na celkové konstrukci obálky budovy a použitých materiálech. Pro její celkové hodnocení je důležité hlavně řešení oken, větrání a správný celkový návrh budovy, a nikoli jen prosté porovnání částí konstrukcí v ideálním průřezu. Supafil spolehlivě ochrání budovu v létě před přehříváním a v zimě před úniky tepla.
Zatížení konstrukce vlastní tíhou
Zatížení konstrukcí izolací je důležitým parametrem hlavně u zavěšených sádrokartonových podhledů, u bungalovů a pasivních domů s pultovou střechou, kde jsou nejlepším řešením zateplení právě foukané izolace. Foukaná izolace vyplní všechny dutiny mezi trámy i závěsy bez zdlouhavého a namáhavého řezání kolem všech prvků bez kýženého efektu u izolací v deskách nebo rolích.
Akumulace vody
Minerální foukaná izolace z panenského vlákna Supafil je nenasákavá a dokonale propouští vodní páru.
Zdravotní nezávadnost
Všechny materiály používané ve stavebnictví musí být zdravotně nezávadné a plnit požadované limity. Mezi výrobky ale existují obrovské rozdíly vzhledem k různým technologiím výroby. Základ foukaných izolací tvoří materiály různého původu. Některé z foukaných izolací se často označují jako ekologické, přestože obsahují nebo se k nim pro vylepšení jejich vlastností přidává další řada látek. Ty je třeba také posuzovat z ekologického a zdravotního hlediska. Mohou to být rozpouštědla, tiskařské barvy, zpomalovače hoření jako borax, kyselina boritá a další. Panenské vlákno foukané minerální vlny Supafil naproti tomu neobsahuje žádná pojiva, chemikálie ani organické látky, které by lákaly hlodavce nebo hmyz. Sklo je přirozeně nehořlavý, přírodní materiál.
Izolace Supafil použitá jako vnitřní zateplení – finální stavIzolace Supafil použitá jako vnitřní zatepleníIzolace Supafil ve stěně pasivního domu
Více informací najdete zde.

podle podkladů společnosti Knauf Insulation