Informace výrobců, Výplně otvorů

Světlíky MEA – světlo a vzduch do suterénních prostor

V suterénních prostorech domů nemusí být jen tmavé sklepy na uhlí. Staré prostory je možné vhodnou drenáží vysušit, a přestože jsou pod úrovní okolního terénu, je možné je přetvořit na plnohodnotné prostory. Pracovna nebo dílna ale potřebují dostatek světla a čerstvého vzduchu. Jak tedy bezpečně přivést světlo a vzduch?

Sklepní světlík pro vzduch a světlo
Léty osvědčený způsob, jak zajistit přímý přívod vzduchu pro větrání a také místnost dostatečně prosvětlit, představuje anglický dvorek neboli sklepní světlík. U nových budov, které mají v suterénu podzemní parkovací stání nebo technické místnosti, poslouží anglický dvorek také jako průchod pro ventilační šachty. Při rekonstrukcích a přístavbách škol se hodí pro přivedení světla a vzduchu do šaten nebo dílen.

Téměř na všechny možnosti myslí vývojáři firmy MEA, která je největším výrobcem sklolaminátových sklepních světlíků v Evropě. Zabývají se problematikou konstrukce sklepních světlíků desítky let.

Konstrukce a funkčnost
Prioritami jsou pevnost a trvanlivost konstrukce, snadnost instalace, funkčnost, design a účelnost viditelných částí. Pro spolehlivost a funkčnost korpusu je důležitá volba materiálu. Musí být pevný, trvanlivý a zároveň lehký pro snadnou instalaci. Materiál Duroplast vyztužený skelnými vlákny je absolutně tvarově stabilní a bílá barva zlepšuje světelné podmínky v místnosti. Je chemicky a povětrnostně odolný výrazně více než běžné plastové výrobky.

Anglické dvorky, světlíky, umožňují pojezd vozidel i bezpečný pohyb chodcůMEA flexibilní sklepní světlíky z duroplastu vyztuženého skelnými vlákny s integrovaným nástavcem a plynulou regulací výšky

Konstrukční řešení musí zajišťovat spolehlivost po celou dobu životnosti. Rozměry světlíků musí pokrýt téměř veškeré rozměry oken používaných v suterénních prostorách (např. řada MEA Multinorm).

Světlíky musí splnit požadavky nejen na pevnost, odolnost, zatížitelnost a optimální průchod světla, ale také na pojezd osobních vozidel, někdy odolnost vůči tlakové vodě a požadavky na vodotěsnost.

Světlíky Multinorm mají širokou škálu rozměrů a nástavců. Jednodílný světlík se vyrábí také ve vodotěsné verzi, a to včetně požadovaného příslušenství. Vodotěsný světlík ale není možné kombinovat s výškovým nástavcem.

S nástavcem až několik metrů pod povrch
Technologie nástavců umožňuje prosvětlit i prostory zabudované hluboko pod úrovní terénu. Kombinace světlíku a nástavce dostane světlo nebo vzduch i do okna několik metrů pod povrchem. Nástavec lze jednoduše vytáhnout do potřebné výšky až o 25 cm a upevnit ho bez dalšího vrtání jen pomocí svěrky a přišroubovat. Montážní výšku lze nastavit až o tři meziprvky vysoké 35 cm. Díky upevňovacím šroubům se montážník umí přesně přizpůsobit požadované úrovni povrchu.

Bez tepelných mostů
Projektant se při využití anglických dvorků nemusí obávat tepelných mostů ve spodní stavbě.

Světlíky využívají montážní izolační desku s tloušťkou 10 nebo 12 cm (MEAFIX), ve které jsou připravené upevňovací otvory. Odpadá tak i další pracovní krok – měření a vrtání. Především je ale izolační vrstva neporušená. Na stávající obvodovou izolaci se používají upevňovací sady podle tloušťky izolantu (až 80/120/160/300 mm).

Funkčnost a design krycích roštů
Krycí rošty světlíků musí zvládnout pojezd osobních vozidel a také zajistit bezpečný pohyb osob.

Světlíky je tedy možné použít i k oknu a v prostorách příjezdových cest u rodinného domu nebo do chodníku v uliční zástavbě. Při použití světlíků (konkrétně MEA) v chodnících se nezužuje pochůzná šířka a přitom je zajištěn přívod čerstvého vzduchu.

Ochranné rošty jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli v hliníkovém rámu a řežou se přesně na potřebnou velikost s jednoduchým upevněním na stávající rošt světlíku. Variantně může být materiálem krycích roštů hliník s polykarbonátovou vložkou odolnou vůči UV záření a integrovanou větrací mříží z ušlechtilé oceli, volitelně s větracím nástavcem pro ochranu před dešťovou vodou. Možností je i skleněný kryt světlíku z jednovrstvého bezpečnostního skla.

Stabilní korpus světlíku MEA s tvarem tělesa pro maximální průchod světlaOchranná mříž MEATOP z ušlechtilé oceli v hliníkovém rámu; upevnění kartáčovým zakončovacím profilem pro čisté napojení na fasáduKryt světlíku MEACOVER z hliníku s polykarbonátovou vložkou odolnou vůči UV záření a s integrovanou větrací mříží z ušlechtilé oceli; volitelně s větracím nástavcem pro ochranu před dešťovou vodou

Jeden sklepní světlík pro univerzální použití
Pokud projektant nebo stavitel potřebuje jeden univezální systém pro každé použití, pak využije systém MEAMAX. Ten zahrnuje veškeré příslušenství a je buď pojezdný osobními automobily, anebo namontovatelný na obvodovou izolaci. Až do výšky základního prvku je odolný vůči tlakové vodě, a přitom umožňuje variabilní přizpůsobení výšky.

Při velmi náročných půdních poměrech (např. jílovitá půda, poloha ve svahu) je možné instalovat vyztužený typ tělesa.

V šesti variantách velikostí dokáže tento systém kompletně pokrýt běžné potřeby u stavebních záměrů. Montáž je jednodušší než kdykoli předtím, takže se při pořizování a montáži ušetří čas i peníze. Do novostaveb, které mají suterénní prostory většinou betonové, se více aplikují prefabrikované betonové světlíky (MEA VECTOR).

Použitím kvalitních sklepních světlíků lze celou stavbu zhodnotit a také urychlit celkovou montáž. Díky sklepním světlíkům MEA bylo zhodnoceno tisíce sklepních prostor a ušetřeno mnoho investičních prostředků. Na českém trhu značku zastupuje dceřiná společnost RONN Water Management, která s podporou své mateřské firmy zajišťuje také veškerý poradenský servis.

Jan Ochec, RONN Water Management, s. r. o.