Informace výrobců, Výplně otvorů

Světlovody Lightway v Perinatologickém centru novorozenců v Českých Budějovicích

Chceme vás seznámit s další velmi zajímavou instalací světlovodů Lightway. Perinatologické centrum novorozenců (PCN) se nachází v Českých Budějovicích. Nemocnice České Budějovice, a. s., je největším zdravotnickým zařízením v Jihočeském kraji a zároveň jedním z největších zdravotnických zařízení v ČR. Jako první nelze přehlédnout původní budovu z první poloviny minulého století. Hned za ní v pár posledních dekádách vyrostl zbrusu nový, moderní komplex, čítající 14 budov.

PCN, jedno z nejlepších pracovišť svého druhu nejen v České republice (je jich celkem dvanáct), se nachází se v pětipatrové budově. Je vybaveno těmi nejlepšími a nejmodernějšími technologiemi – jak zdravotnickými, tak samozřejmě i stavebními. A k nim patří i Lightway.

Světlovody Lightway v Perinatologickém centru novorozenců v Českých BudějovicíchSvětlovody Lightway v Perinatologickém centru novorozenců v Českých BudějovicíchSvětlovody Lightway v Perinatologickém centru novorozenců v Českých Budějovicích

Lightway až k novorozencům
Světlovody Lightway zde mají nainstalovány hned na dvou pracovištích. Jednak v předsálí porodního sálu a také v zázemí porodního sálu. V prvním případě jde vlastně o „recepci“, ležící hned u hlavního vchodu. Podle slov vrchní sestry, lékařů i sestřiček zde vždy tak trochu zápasili se světlem. Není tu totiž žádné okno a umělé světelné zdroje (zářivky) jsou, jak se všichni přítomní shodli, velice namáhavé na oči. Tím spíše, jste-li zde na běžné 12hodinové směně. Oproti tomu trojice Lightway světlovodů, typ Crystal 600, sem přivádí přirozené, příjemné a hlavně neškodné světlo, které lze navíc regulovat dle potřeby – díky stmívačům Siemens.

Světlovody Lightway Crystal 600 jsou na střeše vybaveny jímačem slunečního světla – speciální, opticky tvarovanou kopulí, která je vyrobena z českého, křišťálového skla. Výhodou oproti klasickým plastovým střešním kopulím je schopnost nasbírat více světla, kopule nezmění barvu, nestárne díky povětrnostním vlivům jako plast a má velmi dobrou samočisticí schopnost v porovnání s plastovým povrchem, kde již po pár letech je doslova zapečená vrstva prachu.

Dále je zde Lightway vybaven příplatkovou tepelněizolační vložkou Blue Performance která je patentována. Klasický světlovod je ostud-ným tepelným mostem ve střeše a neměl by vůbec být instalován do nové stavby, protože jeho hodnota tepelného odporu nesplňuje ani zdaleka normy pro tepelněizolační vlastnosti otvorových výplní staveb. S tímto prvkem má Lightway světlovod U = 0,5 W/m².K a snižuje se tím riziko kondenzace vody a zamezí se zahřívání interiéru v letních měsících a ztrátám tepla v zimě.

Lightway má difuzér – rozptylovač světla na stropě – opravdu ze skla a ne z plastu, což umožňuje údržbu bez poškození (sklo se při utírání prachu nepoškrábe jako plast) a na povrch skla tak nepřilne prach, jako tomu je u plastu díky statické elektřině.

Světlovody Lightway v Perinatologickém centru novorozenců v Českých BudějovicíchSvětlovody Lightway v Perinatologickém centru novorozenců v Českých BudějovicíchSvětlovody Lightway v Perinatologickém centru novorozenců v Českých Budějovicích

Zdravé a krásné denní světlo
Druhá místnost se světlovody Lightway, kam jsme se podívali, je nedílnou součástí porodního sálu. Přímo sem totiž vozí všechna právě narozená miminka na veškerá potřebná vyšetření. Vzhledem k tomu, že zde tráví miminka své první okamžiky, musí být prostředí příjemné, klidné, čisté a perfektně, ale i nezávadně nasvícené. Šest světlovodů Lightway tyto podmínky dokonale splňuje. Světlo je příjemné a dostatečně silné. V případě potřeby je ho navíc možno kombinovat s denním světlem od okna, popřípadě jej suplovat zářivkovým – umělým – osvětlením v noci.

Zaměstnanci nemocnice se shodují na tom, že světlovody Lightway produkují jasné, dostatečně silné, ale přesto neobtěžující světlo. Světlo, od něhož nebolí oči a mnohem příjemněji se pod ním pracuje – což se nedá říci o umělém zářivkovém osvětlení. Zejména práce u počítače, s papírovou dokumentací a další administrativní činnost je velice náročná na oči. Pod zářivkami již po šesti hodinách (což je teprve polovina směny) pociťuje téměř každý výraznější únavu a námahu zraku. Světlovody jsou mnohem ohleduplnější a příjemnější. Vlastně si jich v podstatě ani nevšimnete. A tak to má být! Příjemnější pracovní prostředí, lepší světelná atmosféra a tím i celkově lepší nálada.

Martin Hájek