Informace výrobců, Výplně otvorů

Světlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO Koupelny

Dodavatel koupelen a kuchyní firma SIKO Koupelny, působící na trhu přes 25 let, proslul jak inovativními a stylovými produkty, tak širokou nabídkou a rozsahem stylů: od přírodních přes severské (Skandinávie), jižní (Provence) až po country, kamenné či dřevěné. Spojení tohoto tradičního výrobce se světlovody LIGHTWAY tak působí skoro až symbolicky.

SIKO koupelny má 30 poboček po celé ČR a spoustu partnerských prodejen. Vypravili jsme se na pobočku SIKO v Čimelicích, ležící na hlavním tahu Praha–Strakonice. Velká prodejna se stylovým show-roomem a novým prodejním konceptem o celkové rozloze 1650 m², která je skvěle dostupná též z měst Písek, Příbram, Milevsko, Sedlčany, Březnice, Blatná a Dobříš. Zatímco přízemí je rájem kuchyní a koupelen, první patro moderní budovy je vyhrazeno administrativnímu zázemí firmy. A právě zde nedávno instalovali více než 20 nových světlovodů LIGHTWAY.

Světlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO KoupelnySvětlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO Koupelny

SIKO a LIGHTWAY
Dva úspěšní dodavatelé, kteří mají společného více, než by se na první pohled zdálo. Obě firmy nabízejí nejnovější technologie, současně však mají silný vztah ke zdravému prostředí. Strategií společnosti SIKO koupelny je důsledná orientace na zákazníka a jeho potřeby a snaha mít vždy co nejlepší nabídku na trhu. LIGHTWAY v duchu hesla „Přivedeme denní světlo až k vám“ zase propaguje zcela zdravé a přirozené osvětlení interiérů – bytů, rodinných domů, kancelářských prostor, výrobních hal a firemních interiérů.

Světlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO KoupelnySvětlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO Koupelny

Instalace světlovodů LIGHTWAY
Projekt světlovodů v SIKO koupelny Čimelice byl realizován v květnu 2018. Kancelářské prostory v prvním patře jsou situovány po obvodu celé budovy, uprostřed patra je umístěno atrium, odpočinková zóna, chodby a zázemí včetně kuchyňky, jídelny a toalet. Z jedné strany jsou tak kanceláře dobře prosvícené díky prostorným oknům. Z protější strany – kde jsou vstupy do kanceláří – je však světla mnohem méně, a to i přesto, že je zde použito velké množství prosklených stěn. Světlovody LIGHTWAY tento nedostatek elegantně řeší. Dodávají dostatek denního světlo a současně jsou velice přirozeně a nerušivě začleněné do celého interiéru budovy. Světlovodů je zde celkem 21 a prosvětlují téměř veškeré kancelářské prostory po obvodu celého prvního patra.

Světlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO KoupelnySvětlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO Koupelny

Dojmy a postřehy
Zhruba po roční zkušenosti jsou se světlovody LIGHTWAY všichni zaměstnanci velmi spokojeni. Chválí si mimo jiné též speciální vnitřní klapky světlovodů, které umožňují regulovat sílu denního světla dle individuálních požadavků jednotlivých zaměstnanců společnosti. Ostatně již během fotografování a prohlídky budovy bylo ihned jasně patrné, že zatímco v některých kancelářích měly světlovody naplno otevřené, jinde je měly puštěné zhruba na 50 %. V jedné kanceláři měla paní klapku jednoho ze dvou světlovodů zcela zavřenou, což komentovala slovy: „Občas si tento světlovod úplně zavírám. Hlavně když je poledne, úplně jasno, svítí mi to velmi silně přímo na stůl a špatně vidím na monitor počítače. Ale druhý světlovod si naopak nechávám naplno otevřený. Krásně mi zde osvětlí celou druhou polovinu místnosti, která je nejdál od oken a dříve zde byl neustále stín. Tato kombinace mi vyhovuje, je to tak velmi příjemné.“

Světlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO KoupelnySvětlovody LIGHTWAY v sídle firmy SIKO Koupelny

Světlovody si chválí i investiční technik společnosti SIKO koupelny Tomáš Smrčina: „Společnost LIGHTWAY byla vybrána na základě výběrového řízení a k danému rozhodnutí výrazně napomohly prohlídky předchozích realizací. Samotná realizace probíhala ve dvou etapách. V té první došlo k osazení tubusů do střechy a druhá etapa zahrnovala kompletaci samotných světlíků (systému světlovodů). Proběhlo to rychle a zcela bez problémů. S funkčností a užíváním světlovodů jsme maximálně spokojení. Naprosto splnily naše očekávání. Všichni uživatelé si světlovody chválí. Navíc jsme si k nim přiobjednali i vnitřní klapky, které umožňují uzavření denního světla a tím regulaci podle požadavků na množství denního světla do jednotlivých kanceláří. To je výborná funkce.“

Jakub Brandalík