Informace výrobců, Výplně otvorů

SYNEGO SLIDE: Velkoformátové dveře, které stojí za pozornost

Trend bydlení posledních let vykazuje výrazný příklon ke stále větším proskleným plochám, které poskytují více světla. Stejně významnou roli hraje design a provedení detailů. Souběžně s tímto jevem pozorujeme faktor zmenšující se obytné plochy, což je samozřejmě dáno rostoucí cenou za metr čtvereční a také přebytkem poptávky a tím pádem i nedostatkem bytů. Každopádně tyto trendy ovlivňují i konstrukce okenních systémů, přičemž průvodním jevem je velký zájem o velkoformátové posuvně-zdvižné dveře (HS portál), nebo paralelně posuvně-sklopné dveře (PSK), které přispívají mimo jiné k lepšímu využití prostoru. K přednostem HS portálu patří komfortní a jednoduché otvírání, bezbariérový přístup, velké rozměry a minimalistický design. Nevýhodou je vyšší cena a nutnost speciální konstrukce. PSK systém naopak těží z konstrukce vycházející ze základního okenního systému a tím i z lepší těsnosti. K dobru je výrazně nižší cena. Nevýhodou jsou mnohem menší rozměry prvků a komplikovanější otevírání. Co si vyberete?

SYNEGO SLIDE

S pojmem hybridní se pravděpodobně každý setkal v souvislosti s automobily, které kombinují více zdrojů energie pro svůj pohon. Hybrid je totiž kříženec. A nyní se tato definice hodí i pro nový systém REHAU, který kombinuje výhody HS portálu s přednostmi PSK systému. Novinkou je systém SYNEGO SLIDE. Profil je v tomto případě podobný HS portálu, ale vychází z konstrukce standardního SYNEGA (konstrukční hloubka křídla 80 mm). Cílem je oslovit zákazníky, kteří touží po HS portálu, ale jejich finanční rozpočet je nižší. Jak to funguje? V první fázi otevírání se SLIDE částečně chová jako PSK, to znamená, že křídlo musíte vysunout, ale v tomto případě pouze o 1 cm. Křídlo se tak dostane na kolejnici, po které se pohodlně odsune stranou, čili ve druhé fázi se systém chová jako klasický HS portál. Pevná část systému, za kterou zajíždí posuvné křídlo při otevření, je ukončena běžným sloupkem ze systému SYNEGO. Díky tomu byla dosažena větší prosklená plocha u pevné části, což ocení hlavně zákazníci, kteří si potrpí na design.

Dobrá zpráva je, že SYNEGO SLIDE těsní stejně jako PSK systém a používá standardní zasklení (tloušťky až 51 mm). Systém vykazuje dobré tepelně-izolační vlastnosti, (Uf je do 1,2 W/m2K). Protože celou hmotnost skla při pohybu bude „držet“ kolejnice, může si SYNEGO SLIDE dovolit větší rozměry prvků, než například PSK. Na šířku může mít křídlo 2 metry a na výšku 2,5 metru do hmotnosti 200 kg. Hlukový útlum je identický jako u systému SYNEGO. Z pohledu bezpečnosti lze konstrukci navrhnout ve třídě RC2.

SYNEGO SLIDESYNEGO SLIDESYNEGO SLIDE

SYNEGO SLIDE má ještě jednu zajímavou výhodu, totiž otvírá možnost kašírování celého profilu, což ocení každý, pro koho je detail důležitý. Na výběr je kompletní kolekce barevných odstínů KALEIDO a dekorů včetně KALEIDO WOODEC. Výjimkou nejsou ani hliníkové obložky. SYNEGO SLIDE lze používat i jako klasický okenní systém, což může být přínosné například v kuchyních.

Další informace na www.rehau.cz

podle podkladů společnosti REHAU