Beton, Informace výrobců

Systém bednění PERI DUO – lehké bednění pro stěny, sloupy a stropy

DUO je systémové bednění nového typu, které vyniká malou hmotností a zvláště snadnou manipulací. Inovativní je nejen použitý materiál, ale mnohem více celková koncepce. Za pomoci minimálního počtu různých systémových konstrukčních dílů lze efektivně bednit stěny, sloupy i stropy. Kromě panelů s bednicím pláštěm je vyráběna i většina příslušenství DUO z inovativního kompozitního materiálu – z technopolymerů. Tento nově vyvinutý materiál je lehký a zároveň velmi únosný.

V centru pozornosti vývojářů stála vedle materiálu zejména snadná manipulace se systémem bednění. Téměř všechny činnosti s bedněním DUO lze provádět bez nářadí a pracovní postup je snadno pochopitelný. I méně zkušení uživatelé mohou pracovat se systémem bednění DUO rychle a efektivně. Tím, že se většina systémových konstrukčních dílů používá na stěny, sloupy i stropy, se zvyšuje i pracovní výkonnost.

Nejnovější výzkum materiálu
Již několik let se výzkum a vývoj PERI zabývá výrobky z polymeru. V centru pozornosti stojí přitom praktické použití takových materiálů ve stavebnictví. Vznikl kompozitní materiál na bázi polymerové matrice. Vlastnosti materiálu jsou pro příslušné požadavky použití optimalizovány příměsí aditiv.

Výzkum materiálů PERI se soustředí na technopolymery, které jsou zvlášť robustní a trvanlivé. Kaž-dá z vývojových aktivit se přitom řídí konkrétním použitím takových polymerů v technice bednění a lešení. Kromě odbedňovacích rohů pro okraje stropů a jiných malých dílů vznikl z tohoto materiálu nového typu systém bednění DUO.

PeriPeri

Hlavní výhody technopolymerů:
malá hmotnost – ve srovnání s ocelí nebo dřevem jsou technické polymery velmi lehké; to zajišťuje rychlou práci a minimální využití jeřábu;
vysoká odolnost proti vlhkosti  – technopolymery se nesmršťují, nebobtnají a nekorodují; to je činí oproti dřevu a oceli velmi výhodnými při použití pro systémy bednění;
vysoká flexibilita – snadná, flexibilní tvárnost otevírá nové možnosti pro využívání konstrukčních dílů a pro vícenásobné funkce.

Konstrukční díly DUO
Základními konstrukčními díly systému jsou panely DUO včetně bednicí desky a klipů DUO vyrobené z technopolymerů. Panely DUO lze osadit svisle i vodorovně. To minimalizuje kromě investičních a logistických nákladů i výdaje na školení personálu.

Zvláštní předností systému je mnohostrannost. Panely i veškeré příslušenství jsou zkonstruovány tak, aby je bylo možné používat univerzálně. Tato koncepce snižuje počet různých systémových konstrukčních dílů, což zjednodušuje požadavky na materiál na stavbě. 

Mnohem zřetelněji se ukazují výhody v celém životním cyklu systému DUO: uživatelé pracují na různých zakázkách bednění efektivněji, potřeba skladovacích ploch je menší a náklady na přepravu se zřetelně snižují. Tato koncepce podporuje také princip udržitelnosti: méně přepravy a nižší přepravní hmotnosti se starají i o nižší energetické požadavky v logistice.

PeriPeri

Nízká hmotnost, práce bez použití jeřábu a intuitivní nasazení
Snadná obsluha, malá hmotnost a stejné systémové díly se starají o vysokou produktivitu na stavbě. Práce téměř bez nářadí snižuje riziko zranění, ale i hlučnost. Všechny systémové konstrukční díly váží méně než 25 kg – DUO se tak stává skutečným ručním bedněním a lze jej přemisťovat bez pomoci jeřábu. Práce s lehčími díly je méně vysilující. Umožňuje to větší soustředění při práci na stavbě a snižuje nebezpečí úrazu. Systémové díly z kompozitních materiálů jsou kromě toho bez ostrých hran.

Nejlepším příkladem pro snadno ovladatelné systémové konstrukční díly je klip DUO. Jeho design a k tomu vhodný tvar otvorů v panelech dovolují pouze jedinou možnost montáže.

Klip DUO je umístěn do otvoru v rámu a poté otočen o 90 °. Pro upevnění klipu není potřeba žádné nářadí. Toto spojení zajišťuje rovné uspořádání panelů. Vzhledem k tomu, že se klipy po montáži pevně spojí s panelem a nevyčnívají, mohou být předmontované sestavy velmi dobře stohovány.

Klip se používá pro:
– každé spojení panelů dohromady,
– spojení rohů s panely,
– spojení s vložkami a doplňkovými profily.

PeriPeri

Snadná výměna bednicí desky
Systémové konstrukční díly DUO s povrchovou úpravou z technopolymerů jsou velmi trvanlivé. Odborným používáním a pravidelnou údržbou lze zachovat dlouhou životnost součástí. Menší promáčknutí nebo škrábance v bednicí desce lze snadno opravit. V případě potřeby lze desku snadno vyměnit. Náhradní bednicí desky jsou dostupné ve velikostech panelů a lze je mimořádně rychle upevnit pomocí několika šroubů.

Pravidelné čištění bednění zaručuje dobré výsledky betonáže a dlouhou dobu použitelnosti – to platí pro DUO, ale i pro ostatní systémová bednění. U systému DUO téměř vůbec neprobíhá reakce s betonem, takže se náročnost čištění snižuje na minimum. Přesto je žádoucí používat separační prostředek a po použití odstranit betonové usazeniny škrabkou DUO.

Udržitelnost
Při výrobě součástí DUO nevzniká žádný odpad, je zpracováno 100 % surovin. Součásti PERI DUO lze mnohokrát opakovaně používat – bednicí desky dokonce až 100krát. Navíc je lze na stavbě snadno vyměnit. V případě poškození se mohou vyměnit na místě, rám lze poté dokonce použít častěji. Ve srovnání s konvenčními systémy, které lze nasadit v průměru pětkrát, se snižuje odpad na minimum. PERI DUO je tak více než ekologický výrobek. Je to ekologické pojetí.

Na konci životnosti výrobku lze materiál DUO rozdrtit a použít na výrobu nových desek. Tímto způsobem je dosaženo udržitelné cyklické ekonomiky.

podle podkladů společnosti PERI