Informace výrobců, Střechy

Systém TOPROCK pro zateplení šikmých střech

Správně zateplená střecha je základem každého domu. V létě izolace ve střeše omezuje prostup tepla dovnitř domu, v zimě zabraňuje tepelným únikům. Nezateplenou nebo nesprávně zateplenou šikmou střechou může unikat až 30 % energie na vytápění. Proto bychom zateplení střechy neměli brát na lehkou váhu. Platí to jak v případě, kdy se bude v podkroví bydlet, tak i v případě, kdy prostory pod šikmou střechou zůstanou neobydlené.

Způsobů zateplení šikmé střechy je hned několik. Střechu můžeme zateplit tradičním způsobem – vkládáním izolace mezi a pod krokve nebo můžeme zvolit zateplení nad krokvemi. Díky tomu maximálně využijeme podkrovní prostor k bydlení a necháme vyniknout krásu dřevěného krovu. Z hlediska tepelněizolačních i akustických vlastností je tento způsob zateplení nejvýhodnější variantou. 

Izolace z kamenné vlny ROCKWOOL: ROCKTON, SUPERROCK nebo ROCKMIN PLUS a nadkrokevní kovové držákyZateplení šikmé střechy nad krokvemi pomocí systému TOPROCK

Při navrhování střech s tepelnou izolací umístěnou nad krokvemi je nutné pamatovat na odlišný vzhled střechy obzvláště při rekonstrukcích, kdy dochází k jejímu zvýšení. Pokud se v ploše střechy nacházejí například vikýře, dojde k „zapuštění“ těchto konstrukcí do plochy střechy.

Spolehlivým řešením pro zateplení střechy nad krokvemi je systém TOPROCK od společnosti ROCKWOOL, který je vhodný pro rekonstrukce i novostavby a je ideální pro nízkoenergetické i pasivní domy. Použití systému TOPROCK umožní zateplovat izolací v tloušťce až do 300 mm. 

Izolační desky z kamenné vlny ROCKTON, SUPERROCK nebo ROCKMIN PLUS vkládáme mezi speciální nadkrokevní kovové držáky, které montujeme na bednění s parozábranou. Montáž kovových držáků provádíme v místě krokví. Druhou vrstvu izolace vkládáme mezi pomocné krokve, které jsou osazené v horní části kovového držáku. Výška pomocné krokve odpovídá tloušťce druhé vrstvy izolace. Následuje pokládka pojistné hydroizolace, montáž kontralatí, latí a montáž krytiny.

Systém TOPROCK nám dává možnost zateplit střechu v celkové tloušťce izolace od 200 do 300 mm. Způsob zateplení nad krokvemi můžeme rovněž kombinovat se zateplením mezi a pod krokvemi, což umožní použít podstatně vyšší tloušťku izolační vrstvy.

Zateplení šikmé střechy nad krokvemi pomocí izolací z kamenné vlny ROCKWOOLZateplení šikmé střechy mezi a pod krokvemiZateplení šikmé střechy mezi a pod krokvemi

Čím se řídit při výběru izolace
Volba kvalitního zateplení je klíčová. Je důležité používat kvalitní izolace, které mají výborné tepelné, akustické i protipožární vlastnosti. Izolace z kamenné vlny jsou díky vyšší objemové hmotnosti tvarově stálé a pružné, v konstrukci nesesedají a neprověšují se, nevznikají spáry ani mezery, zachovávají svoji tloušťku a zůstávají plně funkční po desítky let. Jejich vyšší objemová hmotnost přináší vyšší užitnou hodnotu právě v oblasti tepelných, akustických i protipožárních vlastností.

Podkroví zateplené nehořlavou kamennou vlnou ROCKWOOL je zárukou komfortu a bezpečí, stejně jako zdravého a příznivého mikroklimatu v místnostech. 

Halina Kučerová, ROCKWOOL, a. s.