Dřevěné a montované konstrukce, Fasádní pláště, Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Systém UdiSPEED – ideální fasáda pro dřevostavby

V současnosti si čím dál tím více lidí pořizuje své bydlení v dřevostavbách, u kterých však navenek preferují vzhled zděné stavby. Důvodem je především rychlost výstavby, výrazné omezení mokrých procesů a velmi dobrý pocit z útulného bydlení s nízkou energetickou náročností. Fasádu může tvořit omítka a zvenku ani není poznat, že se jedná o dřevostavbu. Je ale fasáda na dřevostavbě stejná jako na zděném objektu nebo má nějaká specifika?
Fasádní systém u dřevostavby nebo na zděném objektu má plnit nejen tepelněizolační funkci, ale také umožnit obvodové konstrukci „dýchat“ a nezadržovat vlhkost. Tuto schopnost nemají nebo mají omezenou uměle vyráběné materiály jako např. polystyren. Vlhkost pak v konstrukci kondenzuje a hrozí zvýšené riziko vzniku plísní. U dřevostaveb je odlišný především podklad, na který se má fasádní systém aplikovat. Většinou se jedná o rámovou konstrukci z dřevěných svislých nosných prvků. Postrádáme zde tedy plnou plochu jako u zděných objektů.
 
Rámová konstrukce dřevostavbyDřevovláknitá izolační deska UdiSPEED®, tl. 40, 60 mmKotvicí prvek izolačních desek UdiMONTAGE® SDH RECO
 
Ideálním řešením pro dřevostavby je kontaktní fasádní systém UdiSPEED® od firmy Ciur, a. s. Jedná se o kompletní systém, který obsahuje dřevovláknitou izolační desku UdiSPEED®, kotvicí prvky a systémové omítkové lišty vč. difuzně otevřené omítky. Deska UdiSPEED® je určena především pro dřevěné sloupové konstrukce a stavby z dřevěných panelů. Je oboustranně použitelná a tvarově stálá, především díky speciálním drážkám a práci s vlhkostními poli. Pro dokonalé spoje bez tepelných mostů má po obvodu pero a drážku. Navíc je možné pracovat s tzv. letmými spoji mezi sloupy. Izolační deska UdiSPEED® slouží jako dokonalý ohraničující prvek pro výplňové izolace např. pro foukanou celulózovou izolaci Climatizer Plus®.
Díky použití přírodních izolačních materiálů získáme difuzně otevřenou skladbu, tzn. je umožněn průchod vlhkosti a zamezen výskyt plísní. Navíc získáme až dvojnásobný fázový posun oproti minerálním izolacím, tzn. dvojnásobě se prodlouží doba, kterou v letním období potřebuje horko, aby se dostalo dovnitř objektu a v zimním období tepelná energie, aby se dostala z objektu ven. Čím vyšší je hodnota fázového posunu, tím materiál více zamezuje přehřívání nebo vychládání objektu.
Nezanedbatelnou výhodou těchto systému je rovněž vysoká akustická výkonnost. U dřevostaveb je tento problém často zmiňovaný a jeho řešení je pro řadu zákazníků stěžejní otázkou. Desky UDI Speed® jsou v tomto směru jedním z nejlepších materiálů. Při vhodném konstrukčním řešení dřevostavby již není třeba jiného podkladního materiálu a desky fasády tvoří jak ideální podklad pro omítku (bez vln a mikrotrhlin) tak zároveň „ztracené bednění „ pro vloženou deskovou nebo foukanou izolaci uvnitř rámové konstrukce. Nezanedbatelnou výhodou je dlouhodobé ověření tohoto systému, který se v Německu používá pro podobné aplikace již více než 15 let bez reklamací. A právě takovou záruku je na tento systém možné rovněž poskytnout.
A ještě jedna možná výhoda navíc! Systém podobné konstrukce s názvem Udi RECO® je možné použít i ve starších zděných, hrázděných i dřevěných stavbách jako dodatečnou izolaci z vnitřní strany. Jedná se o výjimečný certifikovaný systém, který může pomoci příjemně obývat leckterý historický objekt.
 
Montáž systému UdiSPEED® – detailMontáž systému UdiSPEED® – stěna
 
S výběrem správného systému Vám ochotně pomůžou odborníci ze společnosti Ciur, a. s., kteří vám bezplatně vypracují cenovou kalkulaci na dodávku a montáž UdiSYSTÉMŮ. Více informací naleznete na www.ciur.cz.
podle podkladů společnosti Ciur