Informace výrobců, Zděné konstrukce

Systémy MC-Floor Screed a MC-Floor TopSpeed pro rychlou realizaci průmyslových podlah

MC-Floor Screed od společnosti MC-Bauchemie je nový systém průmyslových podlah, se kterým je možné podlahy ve výrobních zařízeních, skladové a logistické plochy, jízdní cesty atd. sanovat během jednoho dne, a po dalším jednom až dvou dnech jsou tyto podlahy pojezdné. Díky rychlému vytvrzení a vysoké odolnosti se systém MC-Floor Screed velmi dobře hodí pro rychlé opravy silně namáhaných průmyslových podlah a je ideální pro „víkendová staveniště“. Se systémem MC-Floor Screed se tak snižuje doba nutná pro odstávku provozu a tím pádem i náklady na sanaci, resp. ztráty vyplývající z přerušení provozu. Nový systém průmyslových podlah MC-Floor Screed zahrnuje adhezní emulzi MC-Floor Screed BS, tekutý podlahový povlak MC-Floor Screed 10 a také rychle reagující speciální pojivo MC-Floor Screed 25. Jako finální vrstva se výborně hodí nátěrový systém MC-Floor TopSpeed.

MC-Floor Screed 10 pro sanaci poškozených vysoce namáhaných průmyslových podlah 
MC-Floor Screed 10 je nový rychle tvrdnoucí, vysoce pevný povlak pro průmyslové podlahy, se kterým je možné zhotovit tekuté mazaniny s tloušťkami vrstev 10 až 30 mm a rychle sanovat vysoce namáhané průmyslové podlahy. Tekutý, jednosložkový, cementem vázaný podlahový povlak je možné snadno zpracovávat a je vysoce zatížitelný také v malé tloušťce vrstvy. Podklad se musí předběžně upravit v souladu s platnými technologickými pravidly a musí se na něj nanést adhezní emulze MC-Floor Screed BS. Následně se MC-Floor Screed 10 rozlije na plochu opatřenou základním nátěrem formou „čerstvý do čerstvého“ a roztahá se pomocí lešticí tyče. Po 24 hodinách je možné na něj nanášet další vrstvy a po 48 hodinách je plně použitelný. 

Obr. 1: Tekutý jednosložkový cementem vázaný podlahový povlak MC-Floor Screed 10 pro rychlé sanace průmyslových podlahObr. 2: Tekutý jednosložkový cementem vázaný podlahový povlak MC-Floor Screed 10 pro rychlé sanace průmyslových podlah

Povlak pro průmyslové podlahy vytvrdne téměř bez smršťování a pnutí, již po dvou hodinách je pochozí a po 24 hodinách je možné na něj nanášet systém vrstev řady MC-DUR. Pro rychlé „víkendové“ staveniště se nabízí pro překrytí jako další vrstva produkt z řady MC-Floor TopSpeed ze systému velmi rychlých podlahových produktů. Následně se provede základní nátěr plochy přípravkem MC-Floor TopSpeed SC a podle požadavku se posype křemičitým pískem. Po dvou hodinách lze nanést další vrstvy. Po přibližně 48 hodinách je průmyslová podlaha opět plně použitelná. Již po jednom dni dosahuje pevnosti v tlaku 20 MPa a po sedmi dnech 35 MPa. Po úplné hydrataci je dosažena pevnost v tlaku 45 MPa.

MC-Floor Screed 25 pro tloušťky vrstev mezi 25 a 70 mm 
Rychle reagující speciální pojivo MC-Floor Screed 25 se smísí s pískem na mazaniny frakce 0 až 8 mm a zapracuje se v zavlhlém stavu na předem upravenou podlahu, na níž je v souladu s platnými technologickými pravidly nanesen základní nátěr MC-Floor Screed BS. Následně se podlaha stáhne přes výškové šablony a ručně se vyhladí. MC-Floor Screed 25 je vhodný pro vyrovnání opravovaných míst při tloušťkách vrstvy mezi 25 a 70 mm a vytvrdne rychle a bez smrštění tak, že je po přibližně čtyřech hodinách pochozí. Již po dvou dnech je možné na něj nanášet další vrstvu. Po třech dnech dosahuje pevnost v tlaku 35 MPa a po 28 dnech 45 MPa.

Obr. 3: Vyrovnávky a ochrana podlah systémem MC-Floor TopSpeedObr. 4: Vyrovnávky a ochrana podlah systémem MC-Floor TopSpeed

Obr. 5: Vyrovnávky a ochrana podlah systémem MC-Floor TopSpeedObr. 6: Vyrovnávky a ochrana podlah systémem MC-Floor TopSpeed

Nátěrový systém MC-Floor TopSpeed 
Nově vyvinutými produkty MC-Floor TopSpeed SC a MC-Floor TopSpeed M rozšířila firma MC-Bauchemie aplikační spektrum a doplnila systém výrobků. Nyní lze kompletní průmyslové podlahy vytvořit během několika málo hodin a po 48 hodinách je plně zatížit. 

MC-Floor TopSpeed využívá speciální materiálovou technologii, která pochází z energetického stavitelství a byla upravena pro nátěry podlah uvnitř i vně budov. Inovace firmy MC-Bauchemie nabízí široké spektrum použití: může být použita v průmyslu, speciálně v průmyslu potravinářském a ve velkokuchyních, stejně jako při výstavbě obchodů nebo i v klasické bytové výstavbě, jako např. na balkónech a terasách, v podloubích nebo garážích i na mnoha dalších plochách. 

Nátěrový systém MC-Floor TopSpeed umožňuje úpravu průmyslových podlah během několika hodin, a to dokonce v rozmezí od 2 až do 35 °C a za vlhka. Oproti tomu lze běžné nátěry podlah na bázi polyuretanové či epoxidové pryskyřice zpracovávat zpravidla pouze při teplotách mezi 8 a 30 °C. Při nižších teplotách, vlhkosti okolního prostředí a za mokra vznikají nežádoucí vedlejší reakce jako poruchy přilnavosti, puchýře, krátery a póry a navíc je dlouhé doby vytvrzování. U MC-Floor TopSpeed vlhkost a mokré prostředí naopak urychlují vytvrzovaní proces a navíc zvyšují přilnavost, odtrhovou pevnost a odolnost vůči poškrábání. Rovněž nízké či vysoké teploty nemají žádný negativní vliv na zpracování. Nátěr je po rozmíchání složek zpracovatelný po dobu až dvou hodin. To umožňuje bezpečné nanášení bez časové tísně.

Obr. 7: Aplikace systému MC-Floor TopSpeed v parkovacím domě v PrazeObr. 8: Aplikace systému MC-Floor TopSpeed v parkovacím domě v PrazeObr. 9: Aplikace systému MC-Floor TopSpeed v parkovacím domě v Praze

Nátěr po nanesení velmi rychle vytvrzuje. Po 30 minutách mu už neublíží déšť a již za zhruba dvě hodiny je povrch pochozí, resp. připravený pro další pracovní krok. Po dvou dnech dne lze povrch již plně mechanicky zatěžovat. To nabízí řadu předností: méně prostojů, prodlevy a technologických přestávek, s čímž souvisí i menší dojíždění řemeslníků na pracoviště. Z toho pak plyne nakonec i úspora času a peněz.

MC-Floor TopSpeed vykazuje výjimečně vysokou stabilitu vůči UV záření, která chrání nátěr před zežloutnutím i při dlouhodobém používání a vystavení slunci. K tomu přistupuje optimalizovaná odolnost vůči poškrábání a ve srovnání s běžnými nátěry i vysoká odolnost vůči otěru. Odolnost vůči otěru dle EN ISO 5470-1 je o 100 % lepší než minimální požadovaná hodnota dle EN 1502-4. Rovněž odolnost vůči úderu dle ISO 6272-1 pro 8 Nm vykazuje o 100 % lepší hodnotu než požaduje EN 1504-2. Všechny tato vlastnosti silně namáhané vnitřní i vnější podlahy trvale chrání. 

Systém MC pro nanášení válečkem je založen na dvousložkové rychle vytvrzující reakční pryskyřici s nízkým obsahem rozpouštědel a skládá se ze základního nátěru MC-Floor TopSpeed T, který lze rovněž použít na finální transparentní pečetění povrchu, z reprofilační pryskyřice MC-Floor TopSpeed SC a barevného nátěru MC-Floor -TopSpeed pro válečkování. Alternativně místo MC-Floor TopSpeed T lze rovněž nanášet MC-Floor TopSpeed M jako pečetění a zároveň matování. Veškeré výrobky lze rychle a jednoduše zpracovávat, podklad by měl ale na každý pád být připraven tak, aby byl pro natírání vhodný. Standardní skladba podlahy sestává ze základního nátěru a válečkem nanesené barevné vrstvy. Pro dosažení protiskluzové podlahy je třeba posypat čerstvý základní nátěr křemičitým pískem o malé zrnitosti, např. mezi 0,2 a 0,6 mm a po třech hodinách provést krycí barevný nátěr. Kdo si žádá barevnost, může volit z řady barev dle RAL a dále je kombinovat s dekorativními chipsy či barevnými písky. Zde jsou ovšem zapotřebí čtyři pracovní kroky: po základním nátěru a barevné vrstvě nanesené válečkem se do čerstvého nátěru vsypou dekorativní chipsy nebo směs barevných písků a následně dojde k zapečetění krycím transparentním nátěrem v lesklé nebo matné variantě. I tato plocha je po 30 minutách odolná vůči dešti, po pěti hodinách pochozí a po dvou dnech plně zatížitelná. 

Malé i velké nerovnosti je možno pomocí nízkoviskózní transparentní speciální pryskyřice MC-Floor TopSpeed SC reprofilovat i ve značných tloušťkách vrstvy. Je možno ji smíchat s plnivem a pak ji zpracovávat jako reakční pryskyřičnou maltu plošně i lokálně. 

Matové podlahy z reakční pryskyřice jsou u většiny zákazníků oblíbenější než podlahy lesklé, protože na lesklých podlahách jsou nápadnější poškrábání a menší prohlubeniny. Dosažení kvalitního matového povrchu je ovšem spojeno s vynaložením značného úsilí, neboť běžné matování lze aplikovat jen v malých množstvích a při pečetění drsného povrchu je zapotřebí více pracovních kroků. MC-Floor -TopSpeed M zde mnohé zjednodušuje. Může se nanášet v jednom pracovním kroku jako pečetění a zároveň matování, takže se tím šetří čas i peníze. To platí i pro drsné povrchy posypané barevným pískem nebo chipsy. 

MC-Bauchemie nabízí výrobkem MC-Floor -TopSpeed kompletní systém, který při nízkých i vysokých teplotách mezi 2 a 35 °C, jakož i při vysoké vlhkosti vzduchu a podkladu vytvrzuje rychle a bezpečně. Navíc je pak po 48 hodinách plně zatížitelný. Provedení systému – a to i úplných průmyslových podlah – je možné během několika hodin. Jelikož je systém 100% stabilní vůči UV záření a je vysoce odolný vůči poškrábání a otěru, umožňuje těšit se dlouhodobě z estetického a vysoce odolného nátěru podlahy. 

podle podkladů firmy MC-Bauchemie