Beton, Informace výrobců

Systémy na opravu pojížděných betonových konstrukcí

Každý odborník, který se pohybuje v dopravním stavitelství, naráží pravidelně na termínová omezení. Tento text poskytuje návod, jak uvedený problém řešit při opravách pojezdem zatěžovaných betonových konstrukcí, ramp, mostů a jiných inženýrských staveb. Kámen úrazu bývá v těchto případech jak ve vlastnostech materiálů, tak v aplikaci těchto hmot v extrémních časových nebo povětrnostních podmínkách. Uvedeny jsou varianty technických řešení s ohledem na způsob provedení a požadavky zadavatelů při po užití těchto moderních sanačních technologií nabízených značkou Remmers.

Poškozené komunikace, manipulační a jiné prostory představují pro veškerý pohyb mechanismů i lidí zvýšené nebezpečí nehody, zranění nebo škody. Proto je bezpodmínečně nutné udržovat tyto plochy neustále v provozuschopném stavu. Zároveň však tyto provozy musí splňovat svou funkci, tj. zajistit pohyb dopravních prostředků a lidí a propojovat cílová místa.

Pro opravu ploch, jako jsou silnice, rampy, skladové a manipulační prostory, je mnohdy k dispozici minimální časový prostor. V takových chvílích je nutné řešit minimalizaci aplikačních časů, případně doby uzávěry komunikace. Pracovníci, kteří realizují práci v takovýchto podmínkách, také mnohdy hledají pokud možno technologicky jednoduché řešení, které omezí možnou chybovost při provádění prací pod časovým tlakem a zajistí perfektní výsledek provedené sanace nebo opravy. Práce na těchto místech je také omezena neustálým provozem a z toho důvodu musí být navržené řešení a provedená oprava dlouhodobě funkční a spolehlivé. Společnost Remmers se dlouhodobě věnuje sofistikovaným řešením systémů pro sanace a opravy stavebních konstrukcí a i pro výše zmíněnou oblast má rychlé, jednoduché, bezpečné, a trvale funkční řešení v systému Betofix.

Materiálová řada Betofix Fast byla vyvinuta právě s ohledem na definovanou oblast realizace. Materiály tohoto typu využívají vylepšené technologie sanačních malt, jejichž receptura zvyšuje přilnavost hmoty k podkladu a zároveň posunuje křivku pórovitosti vyzrálé hmoty k nižším hodnotám a tím omezuje možnost absorpce vody. Protože byly tyto materiály vyvíjeny mj. pro potřeby oprav pojížděných ploch, jsou jejich vlastnosti i v tomto ohledu extrémní – pevnosti v tlaku dosahují až 100 MPa, přičemž již po prvních hodinách po aplikaci vykazují hodnoty přes 30 MPa. Jejich aplikace je uzpůsobena časovému „oknu“, které limituje realizátora v provedení opravy, a to jak z pohledu např. omezení provozu na komunikacích v běžné stavební sezoně – kdy s ohledem na výše zmíněnou charakteristiku jsou plochy schopné být uvedeny do provozu již po 2 hodinách –, tak z pohledu nutného dokončení prací v ne již zcela vyhovujících povětrnostních podmínkách – hmoty Betofix Fast jsou aplikovatelné až do –10 °C. Přesto umožňují prováděcím firmám jistou aplikaci, protože se jedná o technologie jednokomponentní, tj. pouhým smícháním s vodou má aplikátor připravenou směs s veškerými uvedenými parametry, která se navíc aplikuje přímo na podklad upravený podle technologického návodu bez nutnosti jakékoliv speciální kontaktní vrstvy.

Dlažba FastKanál FastMikulášská třída – panel – betonážObrubník Fast

Aby byly dodrženy podmínky dlouhodobé funkčnosti, musí také jednotlivé materiály splňovat určité technologické předpoklady pro inženýrské stavby – zejména pak předpisy pro sanační materiály. Materiály Betofix Fast jsou certifikovány jako opravné malty třídy R4 dle ČSN EN 1504-3, a mohou být tedy bez omezení používány jako hrubá reprofilace – v zásadě pak například při nízkých teplotách v časovém tlaku.

Prezentovaná technologie tak vyhovuje požadavkům investorů na rychlé provedení a zkrácení doby odstávek, zvyšuje bezpečnost dopravy omezením budoucích poruch v povrchu, a vzhledem k rychlému tuhnutí a tvrdnutí a širokému rozsahu teplot pro aplikaci zvyšuje prostor pro realizaci oprav.

Ochrana betonu a výztuže proti korozi (EN 1504, zásada 7 a 11)

Zásada č. Popis zásady Metody vycházející ze zásady Doporučené výrobky Remmers
Zásada č. 7 (PR)

Ochrana nebo obnovení pasivace

Vytvoření chemických podmínek,
při nichž je udržována nebo
obnovena pasivace povrchu výztuží.

7.1 Zvetšení tlouštky krycí vrstvy betonu nad výztuží dodatečmě nanesenou
cementovou maltou, betonem nebo nátěrem povrchu
Betofix R4 EM (SR), SPCC
Betofix Fast Tixo/Fluid
7.2 Náhrada kontaminovaného nebo zkarbonatovaného betonu Betofix R4 SM (SR), SPCC
Betofix Fast Tixo/Fluid
PC 2K 75
7.3 Elektrochemická realkalikace zkarbonatovaného betonu Neobsazeno
7.4 Elektrochemická realkalikace zkarbonatovaného betonu difuzí Systém Kiesol
7.5 Elektrochemické odstranění chloridu neobsazeno
Zásada č. Popis zásady Metody vycházející ze zásady Doporučené výrobky Remmers
Zásada č. 11 Úprava katodických
a anodických oblastí

11.1 Nátěry výztuže povlaky obsahujícími aktivní pigmenty

Tento postup zahrnuje:
1. Povlaky, které vytvárějí alkalické prostředí
2. Povlaky, které jsou inhibitory
3. Povlaky, které jsou inhibitory elektrochemických pochodů

Betofix KHB

S-PROTECT M

11.2 Nátery výztuže bariérovými povlaky PC S-PROTECT 2K
11.3 Aplikace inhibitorů na povrch nebo do betonu (cl. 6, príl. A) neobsazeno


Textr: Daniel Štolfa, Remmers, divize Sanace a ochrana budov, s. r. o.