Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Systémy pro těsnost budovy v detailech

Při realizaci objektů v pasivním standardu se používá systém řízeného větrání s rekuperací. Na obálku budovy jsou proto kladeny nejvyšší nároky nejen z hlediska součinitele prostupu tepla, ale taktéž z hlediska zajištění vzduchotěsnosti obvodových konstrukcí. Svou důležitost zaujímá také snížení infiltrace venkovního vzduchu na minimum.
Nesprávně provedený detail prostupu PVC trubky konstrukcíDetail řešení okenní připojovací spáry. Nevhodné použití okenní nízkoexpanzní pěny místo těsnicí pásky. Detail řešení okenní připojovací spáry. Nevhodné použití okenní nízkoexpanzní pěny místo těsnicí pásky.
 
Obvodovými konstrukcemi prochází mnoho systémových prvků – elektroinstalace, potrubní rozvody a další. Abychom zajistili vzduchotěsnost těchto prostupů, je důležité s vedením instalací počítat již v samotné projektové dokumentaci, nejlépe zpracováním prováděcí dokumentace včetně řešení detailů. Při vlastní realizaci pak musíme důsledně dbát na provedení těchto detailů a řešit neprodyšnou obálku jako celek. Uvedené chyby v drobných prostupech konstrukcí se výrazně projeví při kontrolním měření Blower Door testem. Častým nedostatkem je chybějící napojení fólií na obvodové zdivo, základovou desku nebo jsou nesprávně řešeny prostupy kabelů a potrubí skrz obálku. Na trhu výrobci (například PRO CLIMA) nabízejí prvky jako kabelové a trubní manžety, instalační krabice nebo pásky, které starosti s celkovou těsností budovy řeší. Během instalace prvků je nutné dbát technologických předpisů aplikace od výrobce.
Správné vzduchotěsné napojení prostupujícího potrubí na parobrzdu pomocí systémové trubní manžetySprávné vzduchotěsné napojení prostupující kabeláže na parobrzdu pomocí systémové kabelové manžety
 

podle podkladů společnosti Ciur