Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Tajemství akustiky spočívá v detailech

Akustika je v posledních letech stále více skloňovaným tématem. Nadměrný hluk z okolí je stresovým faktorem, který přispívá k rozvoji únavy i různých chorob. Společnost Rigips, přední dodavatel systémů suché vnitřní výstavby, se proto v posledních letech soustředila i na vývoj a zdokonalování materiálů a systémů protihlukové ochrany. Nabízí řadu stavebních prvků řešících akustický komfort. „Jedná se například o příčky s modrou akustickou sádrokartonovou deskou, suché podlahy z podlahových dílců Rigidur či RigiStabil nebo podhledy Gyptone a Rigitone,“ říká Vojtěch Zítek, produkt manažer společnosti Rigips.

Modré akustické desky
Modré akustické sádrokartonové desky umožní vystavět stěny a příčky s akustickými výhodami, kterých lze se zděnou technologií jen těžko dosáhnout. „Důležitým benefitem je rychlost výstavby. Kromě toho konstrukce ze sádrokartonových desek zabírají méně místa a zákazník tak získá více užitného prostoru. Neomezují při vytváření tvarů dle konkrétních potřeb zákazníka, a především splňují nejpřísnější požadavky na akustické vlastnosti,“ říká Milan Daněk, produkt manažer společnosti Rigips.

Díky impregnaci jsou modré akustické sádrokartonové desky vhodné i do vlhkého prostředí, a tak není problém ani s odhlučněním koupelny. Navíc značně dopomáhají ke zlepšení ovzduší v domácnosti, protože obsahují unikátní technologii Activ’Air. Ta trvale odstraňuje formaldehyd ve vnitřním ovzduší po dobu minimálně 50 let, a to až o 70 %.

Akustické sádrokartonové desky Rigiton v mateřské škole v OlešniciDěrované desky Rigiton v hotelu D1 v Ostravačicích

Podhledy pohlcující přebytečný hluk
Podhledy se často využívají k řešení akustického komfortu vnitřního prostoru. Vhodnými materiály pro tyto účely jsou sádrokartonové kazety a desky Gypton a Rigiton – děrované designové sádrokartonové desky, které lze využít na vytvoření bezespárého podhledu s vysokou pohltivostí zvuku. Navíc je možné je nainstalovat i na stěny, čímž se dosáhne ještě většího zkrácení doby dozvuku a zároveň se zachová jednotný design celého prostoru. Akustické desky Rigiton a Gyptone BIG jsou vyráběny s kruhovými, čtvercovými a obdélníkovými otvory uspořádanými do mnoha vzorů, což umožňuje vytvořit ideální akustické prostředí a přitom získat vysokou estetickou hodnotu podhledu.

Desky Gyptone v nahrávacím studiu Taurus Records v OstravěPokládka podlahového systému RigiStabil

Podlahové systémy
Podlahové systémy Rigidur a RigiStabil mají skvělé akustické vlastnosti. Mají nízkou hmotnost, která nezatěžuje stávající konstrukci obytného prostoru, výstavba probíhá rychleji než při použití mokrých procesů, jsou snadno opravitelné, ekonomicky efektivní. Dokonale tlumí hluk, který proudí zespoda nebo i shora. RigiStabil a Rigidur jsou desky nebo prefabrikované podlahové dílce, které se pokládají na připravený, stabilní, dostatečně únosný a rovný podklad. Pro zabránění přenosu zvuku mezi podlahou a okolními konstrukcemi se po obvodu místností umístí izolační pás z minerální plsti, hobry nebo pěnové hmoty o tloušťce 5 až 10 mm.

Společnost Rigips připravila aplikaci dBstation, která vám ukáže, jakého akustického komfortu z hlediska vzduchové neprůzvučnosti můžete v bytě dosáhnout. Aplikace totiž dokáže porovnat rozdíly mezi akustickým výkonem tradičních stěnových konstrukcí a moderní suchou výstavbou v podobě konstrukcí Rigips. Aplikace je ke stažení na www.rigips.cz.

podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Rigips