Informace výrobců

Taška Bramac Opál opět dobývá Špilberk

Před dvěma lety proběhla na brněnském Špilberku rekonstrukce administrativní budovy. Správa hradu si tehdy pochvalovala špičkovou kvalitu zvolené keramické krytiny Opál. Charakteristický kulatý tvar a hladký povrch tašky je vhodný zejména pro rekonstrukce památkově chráněných objektů. A tak není divu, že se při rekonstrukci střechy západního křídla hradu v letošním roce uplatnil stejný model krytiny.

Bramac Opál režná„Špilberk je rozsáhlý komplex budov a jeho údržba připomíná kolotoč. Místa, která byla opravena jako první, můžeme začít opravovat znovu, přičemž velmi často je to právě v důsledku použití nekvalitních či nevhodných materiálů v nedávné minulosti. Proto se snažíme ve spolupráci s dodavatelskými firmami i památkáři vybírat co nejkvalitnější materiály s dlouhou životností, “ zasvětil nás tehdy do zajišťování provozu hradu, včetně nezbytných oprav a rekonstrukcí, kastelán Ing. Jiří Špejchal.

Byl to právě jeho tým, kdo si u administrativní budovy vymínil použití keramických (pálených) tašek Opál v režné úpravě od firmy Bramac. Při porovnávání vzorků od několika různých dodavatelů vykazoval ten od Bramacu nejlepší vlastnosti. Keramický střep byl rovnoměrně probarvený bez začernalých stop, taška rozměrově přesná a na povrchu hladká. Jak je vůbec možné, že mezi jednotlivými výrobky na trhu panují tak markantní rozdíly? Stojí za tím technologie výroby i kvalita surovin. Bramac všechny své keramické (pálené) tašky vyrábí v závodech v Německu, kde disponují těmi nejlepšími evropskými ložisky jílovité hlíny.

Opravou střechy západního křídla hradu Špilberk byla pověřena brněnská realizační firma Montáže S.K., která se osvědčila už při rekonstrukci administrativní budovy. „Tentokrát šlo o jednoduchou sedlovou střechu bez složitých detailů. Snad jedinou nesnází byl transport materiálu nahoru a dolů. Relativně velká plocha střechy by si za normálních okolností říkala o použití jeřábu, na hradní nádvoří bychom ale velkou techniku nedostali,“ vysvětluje za Montáže S.K. Ing. Libor Ondráček, který se s investorem shoduje na kvalitách vybrané krytiny: „Před časem jsme rekonstruovali střechu jednoho moravského zámku s taškami od konkurenčního dodavatele. Tašky po třech letech z půlky popraskaly. S tím jsem se u tašek od Bramacu nesetkal. Mají opravdu velmi tvrdý keramický střep, který je stejně probarvený na povrchu i uvnitř.“

Na Špilberku bývá přes léto rušno, neboť sem směřují návštěvníci z celé republiky a na hradě pobíhají desítky společenských a kulturních akcí. Některé plánované opravy tak zvolní a budou pokračovat až na podzim nebo na jaře. To se týká i výměny krytiny dalšího křídla hradu. Je pravděpodobné, že i tentokrát bude mít technická správa hradu jasno ohledně dodavatele krytiny i realizační firmy. Proč také měnit něco, co prokazatelně funguje?

podle podkladů firmy BRAMAC střešní systémy, spol. s r. o.

Taška Bramac Opál na ŠpilberkuTaška Bramac Opál na Špilberku