Fasádní pláště, Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov, Stavební chemie

Technologie weber.reflex dovoluje použít na zateplovací systémy i tmavší odstíny barev

Divize Weber uvádí na trh weber.reflex technologii, která umožňuje v některých případech na sluncem exponované vrstvě fasádního systému dosažení nižší teploty i o více než 25 % než při použití obvyklé pigmentové skladby. Snížení teploty povrchu fasádního systému prodlouží životnosti celého souvrství. Vysoká teplota jinak urychluje degradaci jak tenkovrstvé omítky, tak izolace (především EPS), prudké změny teplot (např. na sluncem ozařované fasádě v zimě) jsou příčinou např. vzniku trhlin.
Principem barevného vjemu, který získáme pohledem na barevný předmět, je to, že ze světla, které na daný předmět dopadá, je část absorbována a část odražena. Odražená část potom, po dopadu na sítnici lidského oka a přenosu do mozku, vytváří barevný vjem. Stejně tak jako se typ a množství absorbované části viditelného spektra projeví na barvě předmětu, se typ a množství absorbované další části elektromagnetického záření, tzv. infračerveného záření (IR), projeví na teplotě předmětu. Čím má předmět větší schopnost absorpce IR záření, tím více a rychleji se ohřívá.
Přeneseme-li tyto informace do oblasti fasád, tak platí totéž: fasáda se ohřívá tím rychleji a na vyšší teplotu, čím více materiál na jejím povrchu absorbuje infračervenou část na něj dopadajícího záření. Různé pigmenty mají různé absorpční schopnosti v IR části spektra a jako takové mají hlavní vliv na ohřívání fasády.
 
Weber již celou řadu let standardně využívá takové pigmenty, které mají vyšší tepelnou odrazivost než jiné použitelné pro dosažení požadovaného odstínu. Nyní Weber rozšířil své portfolio o další pigmenty a společně s chytrým způsobem jejich kombinování je sloučil pod názvem weber.reflex technologie.
Často se k hodnocení tepelně-absorbčních vlastností fasádních systémů používá parametr HBW. Čím je odstín tmavší (= více absorbuje světlo a více se zahřívá), tím má nižší HBW. Parametr HBW, vzhledem ke své definici, není použitím tohoto typu pigmentů nijak změněn a při použití weber.reflex technologie se materiály chovají jako by měly HBW vyšší.
Omítky a nátěry s weber.reflex technologií jsou dodávány po předešlé konzultaci. Účinnost a ceny závisejí na odstínu a typu omítky.

podle podkladů Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize WEBER