Fasádní pláště, Informace výrobců

Tenkovrstvé omítky Baumit – trend blízké budoucnosti

Jako tenkovrstvé omítkové systémy označujeme zpravidla jednovrstvé omítky určené do interiéru, kterými díky velmi malým tloušťkám a rychlým návaznostem jednotlivých pracovních kroků dosáhneme značného urychlení procesu výstavby. Tenkovrstvé omítky jsou blízce spjaty se systémy přesného zdění, pod kterými si můžeme představit např. cihelné, pórobetonové nebo vápenopískové zdivo na přesnou spáru, tj. zdivo zděné na tenkovrstvou maltu s absencí malty ve styčných spárách.

Pokud bychom k těmto podkladům započítali i podklad betonový ve standardním provedení a v přijatelných geometrických přesnostech, pak systémy přesného zdění představují zhruba tři čtvrtiny zdicích prací u novostaveb i rekonstrukcí v oblasti bytové a administrativní výstavby.

A co může být pro přesné zdivo efektivnější než silnovrstvé omítky, vícevrstvé omítkové systémy nebo nechvalně známá skladba lepidlo s perlinkou a štuk?

V předchozí větě možná cítíte trochu sarkasmu nebo ironie a je tomu tak! Představme si, že máme systém přesného zdění, tj. zdivo, které je svou přesností a rovinností velmi dobře připravené. Proč na něj nanášet velké vrstvy omítky a zužovat si tak užitnou plochu podlahy? Proč nanášet více vrstev omítek a zhoršovat si tak některé stavebněfyzikální parametry, jako je např. paropropustnost?

Na stavbách oblíbená a stejně tak problematická skladba lepidlo + štuk není rovněž tím správným řešením pro systémy přesného zdění. Kombinace lepicí hmoty, která svými vlastnostmi nekoresponduje s vlastnostmi podkladního cihelného nebo pórobetonového zdiva a štuku, který na nevyzrálé, zbroušené, vysoce hydrofobizované lepicí hmotě vykazuje sníženou přídržnost, je kombinací, kterou navíc nepodporuje nikdo z výrobců zdiva ani omítkových systémů.

Co nás tedy zajímá:
● řeším vnitřní omítky – přesné zdění,
● chci rychlé, spolehlivé a SYSTÉMOVÉ řešení,
● řešení by měl podporovat i výrobce podkladního zdiva,
● na přesné zdivo chci minimální tloušťky omítky,
● investor trvá na co nejrychlejší realizaci,
● chci jednu omítku pro použití v celém interiéru.

Řešením jsou tenkovrstvé omítky Baumit. Tyto systémy jsou dlouhodobě ověřenou volbou pro povrchové úpravy stěn a stropu v interiéru. Jedná o výrobcem odzkoušené, deklarované a doporučené systémové řešení. Omítky původně vyvinuté na pórobetonové a betonové podklady se brzy staly oblíbeným a jednoznačným řešením i pro přesné cihelné nebo vápenopískové zdivo.

Zpracování omítky Ratio Slim: a) Rozmíchanou hmotou nejprve zapravíme větší spáry, ulomené rohy tvárnic a jiné nerovnostiZpracování omítky Ratio Slim: b) Jako omítník použijeme hlazenou ocel (běžný hutní materiál) o průměru 5 mm. Omítku nanášíme hladítkem, aniž bychom se snažili ji hned zarovnat. K tomu použijeme hliníkovou lať profilu „h“.Zpracování omítky Ratio Slim: c) Omítník vyjmeme a vyplníme drážku, pokud možno materiálem ze stejné záměsi

Zpracování omítky Ratio Slim: d) Po částečném zavadnutí povrchu (materiál se přestává lepit na prst) provedeme prvotní zarovnání pomocí fasádní špachtleZpracování omítky Ratio Slim: e) Po uplynutí asi 100–120 min. pomocí gumového hladítka omítku dlouhými tahy navlhčíme, vytáhneme z vrstvy sádrový šlem a necháme cca 10 min. zavadnoutZpracování omítky Ratio Slim: f) Fasádní špachtlí seřízneme povrch a vyhladíme jej

Desatero pro sádrovou omítku Baumit Ratio Slim:
Sádrová omítka Baumit Ratio Slim
● tenkovrstvá omítka pro tloušťky již od 4 mm,
● absence penetrace a výztužné tkaniny,
● jednovrstvé zpracování s finálním povrchem pod malbu,
● hladké i štukové povrchy,
● pro ruční i strojové zpracování,
● nízká spotřeba, vysoká vydatnost,
● dokonale prodyšná,
● sjednocení se sádrokartonovými povrchy,
● systémové řešení, které doporučují výrobci pórobetonu,
● vhodná i na beton, keramické cihly i vápenopískové bloky.

Desatero pro vápenocementovou omítku Baumit UniWhite:
Vápenocementová omítka Baumit UniWhite
● tenkovrstvá omítka s bílým cementem,
● silně hydrofobizovaná, i pro použití v exteriéru,
● jádro a štuk v jednom pracovním kroku,
● min. tloušťky nanášení v interiéru již od 6 mm,
● pro pórobeton, vápenopísek, beton, přesné zdění keramiky,
● absence základního nátěru, bez nutnosti vyztužování,
● nízká spotřeba, vysoká vydatnost,
● vysoká paropropustnost,
● vhodná pod obklady,
● ručně i strojové zpracovatelná.

podle podkladů společnosti Baumit