Informace výrobců, Podlahy

Teracové dlažby a teracové prvky – nedílná součást moderních staveb

Na podlahy v interiérech mají uživatelé velmi rozdílné požadavky a přání na jejich složení. Vycházejí ze svých životních zkušeností, požadavků na provoz v daném prostoru, krásu, ale také na snadnou údržbu a v poslední době také na přírodní vzhled či přímo přírodní materiál.

Teracová dlažba a teracové prvky patří v průmyslu i v reprezentativních prostorech již velmi dlouhou dobu k tradičním podlahovým materiálům vzhledem ke svým parametrům. Základní vlastnosti: pevnost, tvrdost a houževnatost jsou dány použitými materiály – teracovými či kamennými drtěmi, různých frakcí a barev, včetně využití moderní výrobní technologie. Pokud je dlažba správně položena a po položení ošetřena základním postupem, získává uživatel velmi trvanlivou a krásnou podlahu s minimálními náklady na údržbu.

Právě využitím moderní technologie se rozšiřují možnosti pro architekty a projektanty k řešení vnitřního prostoru budov. Snadno lze vyrábět teracovou dlažbu tradičního formátu 300×300 mm, nyní ale také již i v moderním velkoformátovém provedení 400×400 mm či velkoplošnou dlažbu o rozměru 600×600 mm. Mimo technických parametrů je její obrovskou výhodou velká variabilita ve vzorech a barvách. Mícháním drtí různých frakcí, barev a tvarů zrna, s možností následného barvení pojiva, lze s optimálními náklady vytvořit plochu dle přání architekta, včetně možností vytváření různých barevných kombinací.

Teracové dlažby a teracové prvky – nedílná součást moderních stavebTeracové dlažby a teracové prvky – nedílná součást moderních staveb

Právě snadná možnost míchání různých drtí, různých frakcí a barevnosti a také možnost barvení do hmoty jsou také velmi důležité vlastnosti teracových dlažeb a prvků, kdy lze prakticky velmi přesně vyrobit různé repliky v rámci oprav historických domů a podlah. K dalšímu oživení a rozšíření vzorové škály dochází používáním speciálního skla, které je dnes v kombinaci s kamenem velmi moderní, popřípadě výroby různých teracových intarzií pro oživení interiérů.

Teracové dlažby a teracové prvky – nedílná součást moderních stavebTeracové dlažby a teracové prvky – nedílná součást moderních staveb

Velmi často se opomíjí i další výhodná vlastnost teracové dlažby, která se dává na podlahy. Jedná se o možnost výroby různých doplňků, stejné kresby, barvy a vzoru, v přesném rozměru a tvaru, jako má dlažba v daném prostoru. Jedná se převážně o výrobu schodišťových obkladů, parapetních desek, okrajových prvků, krbových desek aj.

Právě možnost jednoduché výroby do forem v různých tvarech s možností několika typů následné povrchové úpravy – broušení, tryskání, pískování – vytváří opravdu velkou výrobkovou škálu a tím také možnosti pro architekta k řešení vnitřního a vnějšího prostoru.

Výrobků na bázi teraca či teracové směsi může být celá řada. Jen na projektantovi či architektovi záleží jak tyto možnosti, které teraco dává, při návrhu využije. Některé příklady použití a moderních realizací lze zhlédnout na stránkách
www.cidemat.cz. Teracové prvky velmi často doplňují prostor a nacházejí uplatnění – podobně jako přírodní kámen – v moderních interiérech obytných i veřejných budov, stejně jako, vhodně povrchově upravené, v exteriérech.

podle podkladů společnosti Cidemat