Informace výrobců

Terasová prkna z rýžových slupek a čistého PVC iDecking

Ekologická terasová prkna z rýžových slupek a čistého PVC získala v roce 2017 ocenění German Design Award. A to i za jednoduchý systém pokládky EasyClick pouhým zašlápnutím prkna či pomocí systému EasyChange, který umožňuje výměnu pouze jednotlivých dílců. Letošním vylepšením je skrytý klip iFly, který lze instalovat nejen na originální hliníkový rošt, ale na jakýkoli druh podkladové konstrukce.

Terasová prkna iDecking, dekor AgedTerasová prkna iDecking, dekor Ivory WhiteTerasová prkna iDecking, dekor Teak

Při úvahách o terase či okolí bazénů je třeba pamatovat hned na několik věcí najednou, určitě na design, odolnost zvoleného materiálu, systém pokládky i následné údržby, či zda bude vhodný třeba pro bosou nohu a nebude klouzat. Terasová prkna italské značky iDecking z kompozitního materiálu Duro, mezi jehož hlavní složky patří rýžové slupky a čisté PVC, mají oproti tradičním terasovým systémům několik výhod. Jedná se o materiál vysoce odolný vůči vodě, teplotním výkyvům, UV záření i parazitům. Oproti dřevěným a WPC terasám nenasakuje vlhkost ani vodu – důvodem je složení na bázi rýžových slupek, které se pěstují ve velmi vlhkém klimatu a jsou na vlhkost zvyklé. Jedná se o 100% recyklovatelný materiál, zpracovatelný do různých odstínů i povrchových úprav. Suroviny jsou barveny ještě před zpracováním, což přináší konzistentní vzhled. Výsledný kompozitní materiál je vhodný pro chůzi naboso bez rizika zadření třísky. Materiál Duro lze navíc renovovat a zbrousit podobně jako dřevěnou podlahu.

Výrobce nabízí dva systémy pokládky na originální hliníkové rošty. První EasyClick je založen na zašlápnutí prkna nohou, druhý EasyChange na možnosti výměny dílce – klidně uprostřed terasy bez nutnosti rozebrání okolních lamel, jak tomu bývá u klasického způsobu pokládky. Nově lze prkna iDecking osadit i na jakékoli neoriginální rošty díky systému iFly.

Způsoby instalace
Prkna obou řad – Duro a Duro Excellence – lze instalovat ve dvou volitelných systémech. Pokládku pouze za pomoci nohou, tedy jednoduchým zašlápnutím, přináší systém EasyClick.

Systém EasyClickSystém EasyClick – pokládka jen za pomoci nohou

Při kotvení terasy k podkladovému roštu zcela odpadá použití hřebíků, šroubů nebo vrtačky. Konstrukce se skládá ze spodního hliníkového roštu s předem upevněnými termoplastovými klipy. Na ty se pokládají vyfrézované terasová prkna, která se zašlápnutím pevně usadí na své místo. Systém zahrnuje dva tipy klipů pro variabilitu při pokládce (např. tvary do L) i možnost estetického zakončení terasy. Jedná se o z výroby kompletně předpřipravený systém, který předchází chybám v instalaci a garantuje stabilitu i odtok vody.

Alternativou je systém EasyChange, což je jediný snímatelný terasový systém na světě tohoto typu.

Speciální iDecking klíčRotační termoplastový zámekVýměna dílce je snadná

Pomocí speciálního iDecking klíče a předinstalovaných rotačních termoplastových „zámků“, rozmístěných na hliníkovém instalačním roštu, umožňuje snadnou výměnu dílce (klidně uprostřed terasy bez nutnosti rozebrání okolních lamel) i kompletní rozebrání terasy. Vyfrézované palubky se položí na hliníkový rošt a jednoduchým otočením zámků pomocí klíče se ukotví do fixní pozice. Také instalace tohoto systému je rychlá, snadná, bez potřeby vrtání či přibíjení.

Hliníkové rošty se u obou systémů k podkladu ukotvují šroubováním, přilepením nebo pro případy, kdy ani jeden z těchto způsobů není možný, výrobce nabízí variantu zatížení závažím. Podklad by měl být zarovnaný, ideálně se spádem (cca 2% sklon), a to kvůli plynulému odtoku a nezadržování vody. Požadovaných parametrů lze, např. u svažitých terénů, dosáhnout pomocí gumových podložek nebo tzv. rektifikačních terčů, tyto výškově nastavitelné terče doženou i několikacentimetrové nerovnosti.

Nová terasa na starém roštu
Klíčem k nové terase i na stávajícím podkladovém roštu je systém iFly. Jedná se o skrytý klip, který je nainstalován jako jakýkoliv jiný upevňovací klip. Jednoduše se přišroubuje na vybranou kolejnici, která může být ze dřeva, kompozitního materiálu nebo kovová. Horní část klipu je opatřena speciálním rotačním termoplastovým „zámkem“, který umožňuje uchycení terasových prken nebo jejich odstranění otočením klíče. Klip iFly lze instalovat na jakýkoli druh podkladové konstrukce, ale se všemi výhodami osvědčeného systému iDecking EasyChange.

Dovozcem produktu iDecking je společnost Kratochvíl parket profi. V nabídce KPP najdete kromě základní řady Duro s jedním odstínem v hladkém nebo protiskluzovém provedení i sedm dalších dekorů řady Duro Excellence, většinou se strukturou dřeva (např. Teak, Dark Choco, slonová kost Ivory White) či s povrchem Denim.

Další informace hledejte na www.kpp.cz.

podle podkladů společnosti KPP