Informace výrobců

Termistor je nezbytná ochrana elektrosoučástek před nežádoucími provozními teplotami

Profi elektrotechnici, ale i mnozí hobby elektrikáři vědí, že se nevyplatí v elektrických obvodech vynechat termistor. Tato součástka totiž reaguje na teplotu elektrického obvodu a dle typu termistoru pak upravuje elektrický odpor v napětí. Co přesně tedy termistor je, jak pracuje a s jakými typy termistorů se můžete setkat, najdete v následujících řádcích.

Co přesně termistor je?

Mezi základní polovodičové elektrosoučástky se řadí i specifický druh rezistoru, kterým je termistor. Termistor tak je elektrotechnická součástka, jejíž elektrický odpor je závislý na teplotě. Jedná se o polovodičovou součástku, která se používá jako teplotně citlivá součástka. Jeho odpor klesá s teplotou, přičemž změna odporu s teplotou je daleko rychlejší než u kovů.

Díky jejich citlivosti na proměnu teplot jsou často termistory označovány jako teplotní čidla, jejichž přítomnost v elektrozařízeních si uvědomuje i laická veřejnost.

Kde se termistory používají?

Termistory se v elektrozařízeních používají tam, kde je potřeba se změnou teploty upravit i elektrický odpor, a to jej snížit, resp. zvýšit. Podle těchto požadavků jsou se pak volí NTC či PTC termistory.

PTC termistor se označuje také jako pozistor, což je termistor s pozitivní teplotní závislostí, což znamená, že s rostoucí teplotou roste odpor. Díky těmto vlastnostem PTC termistory používají jako vratné tepelné pojistky. Zároveň se pozistor používá i v odmagnetovacím obvodu barevných obrazovek, ale i ve spínacích obvodech s polovodičovými prvky, čidlech teploty nebo ve dvoustavových snímačích v řídících systémech, které jsou typické pro vinutí elektromotorů.

Druhým základním typem jsou NTC termistory, na které se můžete podívat zde: www.tme.eu/cz/katalog/termistory-ntc_112323/. Tyto termistory se mnohdy označují jako negistory, pro které je charakteristické, že zahřátím součástky odpor klesá. NTC termistory se používají k omezení rychlosti nárůstu proudu v citlivých elektrických obvodech. V minulosti byly používány ve žhavících obvodech lamp, kde zvyšovaly životnost lamp tím, že v okamžiku zapnutí napájení chránily studené žhavící vlákno.

NTC termistory

Termistory jsou samozřejmě vyráběny pro různé hodnoty proudu a napětí, a to nejen pro zapojení do obvodu napájeného bezpečným napětím.

Nejen na NTC termistory se můžete podívat u elektro specialistů na tme.eu. Naleznete zde téměř 500 000 různých elektrosoučástek a zařízení, které se budou hodit profi i hobby elektrikářům.

podle podkladů společnosti TME Czech Republic