Informace výrobců

TERRAFLOW – Litý cementový samozhutnitelný materiál vhodný pro zásypy

S rostoucím tlakem na zrychlování a zefektivňování výstavby může být stále více náročné dodržet požadovaný časový harmonogram stavby, zvláště zasypávání a hutnění zeminy do provedených výkopů a dutin může působit potíže. Pokud nedojde během zasypávání ke kvalitnímu zhutnění zeminy, je velká pravděpodobnost sedání klasického zemního zásypu v čase, tím může být narušen další postup výstavby, či dokonce konstrukce zhotovené nad zhutněnou zeminou. Ideálním řešením se tedy jeví použití samozhutnitelného zásypového materiálu TERRAFLOW.

TERRAFLOW a jeho použití

TERRAFLOW je samozhutnitelný litý cementový materiál vyráběný na betonárně a dopravovaný na stavbu autodomíchávači, je vhodný pro zemní, inženýrské a silniční stavby, zvláště pak pro zásypy potrubí všeho druhu, vyplnění dutin a terénní úpravy. Jedná se o částečnou alternativu k cemento-popílkovým suspenzím, jejichž výroba může být, zvláště v letních měsících, omezena, z důvodu chybějícího elektrárenského popílku.

Materiál TERRAFLOW není potřeba hutnit, to z něj dělá ideální materiál pro zalévání potrubí a výplně dutin. Stabilní struktura redukuje odlučování vody z materiálu v průběhu tuhnutí a omezuje sedání, zároveň poskytuje větší ochranu potrubí před prorůstáním kořínků vegetace. Díky své konzistenci dokonale obteče uložené potrubí a tím vytvoří stabilní lože, které lépe roznáší zatížení, snižuje se tedy namáhání potrubí a zvyšuje se jeho trvanlivost. Protože ukládka probíhá bez hutnění, snižuje se i riziko mechanického poškození potrubí při standartním hutnění a odpadá hluk způsobený hutněním. To vše vede k velmi rychlému postupu výstavby. Materiál TERRAFLOW je možné ukládat i pod vodou.

TERRAFLOW – Litý cementový samozhutnitelný materiál vhodný pro zásypyTERRAFLOW – Litý cementový samozhutnitelný materiál vhodný pro zásypyTERRAFLOW – Litý cementový samozhutnitelný materiál vhodný pro zásypy

Možnost opětovného výkopu

Při následné výměně potrubí nebo nutnosti revize či opravy je možné materiál TERRAFLOW znovu vykopat. Možnost opětovného vykopání je závislá na pevnostní třídě, pevnostní třídu TF 0,2 je možné znovu vykopat ručně například za pomoci krumpáče, či lehké techniky, pevnostní třídu TF 1 je možné opětovně vykopat za pomoci těžké techniky.

Výhody:

▪ Stabilní objem v čase (nedochází k sedání materiálu v čase).
▪ Není potřeba hutnění.
▪ Prodloužení životnosti potrubí.
▪ Větší odolnost potrubí vůči poškození kořeny.
▪ Snadné zpracování.
▪ Pokládka bez vibrací.
▪ Nehrozí mechanické poškození potrubí při hutnění.
▪ Bezpečné zaplnění dutin.
▪ Znovu vykopatelný.

Výroba, doprava, čerpání a ukládka

Materiál TERRAFLOW je vyráběn na betonárně a dopravován na stavbu autodomíchávači, vzhledem k jeho samozhutnitelné konzistenci je maximální kapacita autodomíchávače 7 m3. Samotné míchání probíhá se stejnou rychlostí jako míchání běžných betonů, díky čemuž nedochází ke snížení výrobní kapacity betonárny, jako tomu je například u cemento-popílkových suspenzí.

Ukládka se řídí stejnými postupy jako pro beton s tím, že pro stupně konzistence S3, S4, S5 a SF1, SF2, není nutné hutnění ani vibrace. Samotné uložení probíhá zpravidla litím materiálu přímo z autodomíchávače do zákopu, ale je možné využít i čerpadlo. TERRAFLOW je čerpatelný všemi typy čerpadel, a to jak pístovými, tak šnekovými. Uložený materiál je pochozí cca po 48 hodinách v závislosti na podmínkách stavby.

TERRAFLOW – Litý cementový samozhutnitelný materiál vhodný pro zásypyTERRAFLOW – Litý cementový samozhutnitelný materiál vhodný pro zásypy

Parametry

Základním parametrem je zaručená pevnost v tlaku, která je stanovena pevnostními třídami. Pevnostní třídy jsou spolu s dalšími vlastnostmi shrnuty v tabulce č.1. Druhým důležitým parametrem je konzistence. Materiál TERRAFLOW se běžně vyrábí ve stupni konzistence SF1, tak aby bylo docíleno správného obtečení potrubí nebo vyplnění všech dutin. Konzistence může být specifikována i v dalších stupních konzistence běžně používaných pro betony např. konzistence S1 až S5.

TERRAFLOW je univerzální plnič stavebních výkopů a jam, který urychluje proces výstavby. TERRAFLOW není potřeba hutnit a je možné ho znovu vykopat. Vytváří stabilní lože, které lépe roznáší zatížení, chrání případné potrubí a velmi snadno se ukládá. Kontrola parametrů probíhá pravidelně dle zkušebního a kontrolního plánu. Materiál TERRAFLOW je dostupný na všech betonárnách společnosti TBG Metrostav.

Parametry materiálu TERRAFLOW:

Pevnostní třída TF 0,2 TF 1 TF 3 TF 5
Receptura TF000A60.4 TF010A60.4 TF030A60.4 TF050A60.4
Zaručená pevnost v tlaku po pevnost 28 dnech [MPa] 0,2a) 1,0 3,0 5,0
Konzistence SF1 [mm] 550 – 650b)
Maximální velikost zrna kameniva [mm] 4
Objemová hmotnost ztvrdlého materiálu [kg/m3] 1900 – 2100
Pochůznost [hodiny] cca 48c)
Požární třída A1
Čerpatelnost Ano
Schopnost opětovného výkopu Ano Ano Ne Ne
Rýč, krumpáč Těžká technika

a) Krychelná pevnost v tlaku materiálu TERRAFLOW se pro pevnostní třídu pohybuje mezi 0,2 až 0,8 MPa, tak aby bylo možné materiál znovu vykopat
b) Jedná se o běžně dodávanou konzistenci, konzistence může být specifikována i pro jiné stupně konzistence běžně používané u betonů: např. S1-S5
c) Zaleží na klimatických podmínkách v místě ukládky

podle podkladů společnosti TBG Metrostav