Informace výrobců

Těsnění univerzální WD-1K – jedna izolace od základů až po střechu

Nové trendy v architektuře, rozmanitá přání investorů a s tím související náročnější detaily při realizaci na stavbě byly tím hlavním důvodem pro vývoj vysoce univerzální hydroizolační stěrky na bázi silany modifikovaného polymeru nejnovější generace.

Správný výběr materiálů by měl být na zřeteli již při samotném návrhu a plánování. Jen tak jsme schopni zajistit vzájemnou kompatibilitu a dlouhodobou funkčnost celé stavby. Proto je vhodné sledovat nové trendy na poli stavebních materiálů – hydroizolace nevyjímaje.

Jedinečná kombinace výkonu a univerzálnosti

Hydroizolační stěrka WD-1K je univerzálně použitelná jak v interiéru, tak exteriéru. Je vhodná pro izolaci vodorovných i svislých povrchů, od základů až po střechu, bez ohledu na charakter a vlastnosti podkladu. Své využití najde při izolaci bazénů, balkonů, teras, zásobníků na vodu, a všude tam, kde konvenční materiály ztrácí dech. To je zejména při překrytí různých podkladních materiálů, jako jsou bitumenové pásy, izolační fólie, a veškeré kovové a plastové podklady a při opracování složitých konstrukčních detailů. Díky propracovanému systému příslušenství je tato hydroizolace použitelná téměř bez omezení. Přitom aplikace je až triviálně jednoduchá. Vystačíme si s běžným nářadím – válečkem, štětcem, metrem a nůžkami – nic víc není potřeba. V případě velkoplošných aplikací lze stěrku nanášet airless nástřikem a výrazné tak celou aplikaci urychlit.

Příklady použití:

1) Oprava plochých střech
Aasfaltové pásy spolu s mPVc fóliemi patří mezi nejčastější krytiny plochých střech. Jednotlivé pásy jsou velmi dobře vodotěsné, slabými místy jsou však obecně jejich spoje, jejichž těsnost je přímo úměrná zručnosti a pečlivosti, věnované při provádění. Největším problémem pak bývá vodotěsné napojení na prostupující konstrukce. U normovaných prvků lze toto řešit hotovými tvarovkami, v případě atypických prostupů však často dochází při realizaci k chybám. Postup opravy defektů stávajícího pláště stěrkou WD-1K je velmi snadný. opravovanou oblast důkladně očistíme a naválečkujeme první vrstvou hydroizolace, do které usadíme výztužnou tkaninu NV 110 a opět převálečkujeme. Po cca 8 hodinách naválečkujeme krycí finální vrstvu izolace a je hotovo.

Těsnění univerzální WD-1K – jedna izolace od základů až po střechu (zdroj: Murexin)Těsnění univerzální WD-1K – jedna izolace od základů až po střechu (zdroj: Murexin)Těsnění univerzální WD-1K – jedna izolace od základů až po střechu (zdroj: Murexin)

2) Izolace balkonů a teras
Použití na terasy je opět velmi snadné. Vždy postupujeme od detailů směrem do plochy. Velkou výhodou je obrovská volnost při volbě finální krytiny. Stěrka WD-1K je vhodná nejen pod keramickou dlažbu, ale také pod kamenné koberce a také pod lité polyuretanové stěrky. Samozřejmě lze použít i pod dlažbu položenou na volno na terče. Stěrka je UV stabilní a lze ji tak dokonce ponechat jako finální vrstvu (odpadá zásyp křemičitým pískem), v tomto případě však vždy nanášíme druhou, ochrannou vrstvu.

3) Utěsnění detailu pod vstupními/ balkonovými dveřmi (bez ohledu na typ podkladu)
V současnosti se velmi často setkáváme s problematickým detailem napojení vodorovné a svislé hydroizolace v místě pod vstupními či balkonovými dveřmi. S ohledem na stále rostoucí tloušťku podlahové tepelné izolace tak řešíme nutnost zaizolování několika různých podkladních materiálů na malé ploše. V tomto ohledu je použití WD-1K velmi efektivní a jednoduché. Postup je velmi podobný, na očištěný podklad (dřevo, cihly, beton, plast, kov) naválečkujeme první vrstvu WD-1K, vtlačíme tkaninu NV 110 a ihned znovu převálečkujeme. Díky příslušenství – penetraci na kovové podklady MP Plus 2 a univerzální penetraci Polybond PB 7 je možné stěrku nanášet na jakýkoliv typ podkladu.

Součástí portfolia je také urychlovač tuhnutí WD Speed 5, který dokáže zrychlit tuhnutí až pětinásobně a je nedocenitelným pomocníkem při opravách a realizacích menších, na detail náročných aplikací. Díky tomu dokážeme provést kompletní skladbu během jednoho dne a šetříme tak čas nutný na technologické přestávky. Stěrku lze zahustit speciální tixotropní přísadou do požadované konzistence a také vyztužit polypropylénovými vlákny. S takto upravenou stěrkou snadno opracujeme i ty nejsložitější detaily.

Výše popsané možnosti jsou pouze jedny z mnoha aplikací, kdy lze stěrku s úspěchem použít. Jelikož se jedná o velmi komplexní systém, nabízíme odborným firmám praktické školení, kde se nabízí dostatek prostoru pro zodpovězení dotazů a řešení konkrétní skladby či detailu.

Technická data:

Pochůznost/ přepracovatelnost: po 8 hodinách
Spotřeba: cca 2,7 kg/m2 pro tloušťku vrstvy 2mm
Koeficient paropropustnosti µ: 660 Otevřená doba: 30–40 minut (20 °c; 50 % RVV)
Odolný dešti: cca po 30 minutách po aplikaci (20 °c; 50 % RVV)
Tloušťka vrstvy: dle použití, cca 1,8 až 2,4 mm
Teplotní odolnost: -40°c až +90 ° c (krátkodobě až +250 °c)

podle podkladů společnosti Murexin