Informace výrobců

Tipy pro osvětlení v bungalovech

Přestože bungalovy nejsou typickou stavbou středoevropského ražení, u Čechů jsou v poslední době ve velké oblibě, a tak přinášíme malou inspiraci, jak v jednopodlažním domě vyřešit osvětlení.

Jak bungalov prosvětlit?

Bungalovy lidé nejčastěji volí kvůli bezbariérovosti a nechuti chození do schodů. Naopak jednou z častých výtek vůči bungalovům je nedostatek světla. Proto, jak zmiňuje architektka výrobce střešních oken Velux Klára Bukolská, je v obytné části domu řešením instalace střešních oken a otevření stropu do krovu. „Vzniknou atraktivní, vzdušné a prosvětlené prostory. Větší objem vzduchu v místnosti a řízená přirozená ventilace navíc zajistí vyšší kvalitu vnitřního vzduchu,“ vyjmenovává Bukolská.

Do otevřeného stropu jsou ideální závěsná svítidla

Pokud se tedy využije koncept vysokého stropu, jaké zvolit osvětlení? Prim hrají závěsná svítidla – lustry. Ta jsou v současné době na výběr v mnoha tvarech a materiálech (nejen sklo, textil, plast, ale i beton či nerez), aby se dala skloubit s různými styly interiéru a celek působil kompaktně. „Další možností jsou bodová svítidla s nastavitelným vyzařovacím úhlem, pomocí kterých dosáhnete efektního osvětlení jako v profesionální galerii,“ přidává odborník na osvětlení a majitel e-shopu e-light.cz Ludvík Málek.

Do otevřeného stropu jsou ideální závěsná svítidla

LED pásky lze instalovat do trámů i do sádrokartonového podhledu

U vysokých stropů jsou v bungalovech často k vidění přiznané trámy a ty přímo vybízejí k zajímavému osvětlení. Ideální jsou k tomu LED pásky, které jdou umístit zespod jako přímé osvětlení, nebo i navrch trámů, kde tak osvětlují prostor nepřímo.

Samozřejmě ne každý majitel bungalovu chce mít otevřený vysoký strop, ale i tak může obývací pokoj, jenž je většinou spojen s kuchyní, být originálně nasvětlen. „Oblíbené jsou nyní realizace nepřímého osvětlení v sádrokartonové kapse pomocí LED pásků. Velikost kapsy se většinou připravuje v rozměru cca 80 × 80 mm. Do této kapsy se vloží nejčastěji rohový hliníkový profil s nalepeným LED páskem. Napájecí zdroj pro LED pásek a případnou řídící jednotku pak umístíte do dutiny sádrokartonového stropu. Další variantou je použití vestavných rohových profilů, pomocí kterých lze řešit osvětlení v přechodu stropu a stěny,“ uvádí Ludvík Málek.

Dlouhou chodbu vhodně osvětlí bodovky

Vzhledem k tomu, že v bungalovu jsou všechny místnosti pouze na jednom podlaží, často vzniká alespoň jedna dlouhá chodba. „Do ní doporučuji bodová svítidla, která navodí příjemnou atmosféru bez oslnění. Můžete použít buď vestavná, přisazená, nebo taková, která se osazují do lištového systému,“ vyjmenovává Málek, který na závěr radí především naplánovat osvětlení již ve fázi projektu. „Nejlépe, aby zákazník měl jasno o uspořádání interiéru a to včetně detailního rozmístění nábytku. To je klíč k úspěchu, a dají se tak namyslet nejrůznější světelná řešení, s jejichž realizací vám rádi v
e-light.cz pomůžeme.“

Dlouhou chodbu vhodně osvětlí bodovky

komerční prezentace