Informace výrobců

TONDACH je synonymem ekologičnosti a stoprocentní funkčnosti

Střešní krytina značky TONDACH s přívlastkem „pravá pálená“ má mnoho předností. Jendou z nejdůležitějších je bezesportu šetrnost k životnímu prostředí. Je vyráběna z přírodních surovin, možnost recyklace je takřka absolutní. Na rozdíl od jiných materiálů lze po skončení životnosti pálený materiál opět bez dalších úprav použít např. ve formě zhutněného zásypu ve stavebnictví. Surovina z darů přírody – jíly, voda – a výpal v plynových tunelových pecích zaručuje 100% ekologičnost výroby i výrobku.

Tašky můžeme dělit podle povrchové úpravy na režné, engobovaná a glazované. Režná nebo tzv. terakota má cihlovou, matnou přírodní barvu, danou surovinou a výpalem. Tady se jedná o 100% přírodní vzhled – má svoje kouzlo a půvab, pro který je v celé Evropě nejrozšířenější.

Engoba je tenká vrstva z keramické směsi vhodného složení (vodou rozplavené jíly obarvené přírodními oxidy železa), která se nanáší na vysušenou tašku, a takto upravený výrobek se následně vypaluje. Glazura je povrchová úprava, která se vyznačuje vysokým leskem střešních tašek. Nanáší se stejně jako engoba, ale v silnější vrstvě a rozplavené jíly obsahují větší podíl sklovitých příměsí, díky čemuž jsou tašky lesklé. Glazura výrobek zušlechťuje na nejvyšší možnou míru a navíc ho zpevňuje a chrání. Obě povrchové úpravy se při výpalu nad 1000 ºC vlivem keramifikačních procesů stanou pevnou (nedílnou) součástí vlastní hmoty tašky, nejedná se tedy o žádný nátěr nebo povlak.

Taška s engobou

Taška s glazurou

Řezná taška

Zabezpečují 100% barevnou stálost – UV záření barevné tóny nenarušuje, barvy nevyblednou, po celou dobu životnosti jsou stálé. To je benefit, který jiné materiály nenabízejí. Navíc poměr „cena/výkon“ je vzhledem k barevným a tvarovým možnostem, zárukám a životnosti tašek Tondach bezkonkurenční.

Současným trendem moderně koncipovaných staveb jsou tmavé odstíny tašek, zejména černá barva v povrchových úpravách glazura i engoba. Argumentuje se zejména snadnějším natónováním fasády, což u teplých červených odstínů není tak jednoznačné. Pokud jde o ev. přehřívání – černé střechy, pokud jsou dostatečně odvětrány dle technických předpisů (zejména pokud se např. použijí větrací tašky podhřebenové, které větrají až 4krát více než standard), fungují bez problémů. Zásadní vliv mají skladba, materiál a tloušťka tepelné izolace.

Tondach poskytuje ucelené řešení garantující 100% funkčnost střešního systému. Představa, že na střeše jsou tašky a možná nějaký hřebenáč, je naštěstí přežitá. Stejně jako v jiných oborech, i ve stavebnictví je výhoda pro zákazníka-investora i stavitele použít ucelený, certifikovaný střešní systém. Spočívá nejen v množství keramických prvků (tašky krajové, poloviční, větrací, tříčtvrteční… ), ale i v dalších funkčních materiálech podstřešních (fólie, kovové větrací pásy…), které na první pohled nejsou na střeše vidět, ale tvoří společně s taškami ucelenou odolnou sestavu. Pak je střecha dodána s garancí funkčnosti na celou dobu životnosti a zároveň je estetická, bez nutnosti dalších investic, oprav a nákladné údržby. Tondach pečlivě vybírá kvalitní materiály systému Tondach Tuning, které vhodně doplňují krásnou keramickou střechu tak, aby dlouhodobě fungovala a zároveň i esteticky nedegradovala.

Tašky značky Tondach se samozřejmě hodí i pro rekonstrukci střech. U rekonstrukcí je třeba citlivě volit materiál – samozřejmě i s ohledem na únosnost krovů. Ovšem jsou známy i případy, kdy volba materiálů s vysokým difuzním odporem (plech) přinesla výraznou změnu vlhkostních poměrů v půdních prostorech a statické poruchy krovu vlivem zvýšené vlhkosti, která je vysrážena na rubu plechové krytiny.

Pojmout rekonstrukci lze jako prosté, tzv. ekonomicky návratné dílo (za použití nejlevnějších náhražek a komponent) nebo jako investici do budoucna se začleněním do okolní zástavby bez rušivých, předimenzovaných, umělých materiálů, s nadčasovým přesahem. Stálicí při těchto rekonstrukcích je samozřejmě pálený materiál – ať jako taška na střeše nebo i jako zdivo.

Vít Jirkovský, ředitel prodeje regionu západ, vedoucí technického oddělení TONDACH Česká republika, s. r. o.