Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Ultratenké akustické desky Wolf

Současné nároky na bydlení neustále rostou a jedním z velkých témat je ochrana proti hluku. Bohužel ne všechny novostavby akustickým nárokům vyhovují, u starších domů je tento problém ještě větší. Ve většině případů se navíc projektant, respektive investor, potýká s vymezeným prostorem, a protože každý metr čtvereční stojí nemalé peníze, hledá se co nejefektivnější, obvykle kompromisní řešení.

Existuje celá řada konstrukcí, které dokážou hluk spolehlivě eliminovat, ale často na úkor neúměrně velké tloušťky zvukové izolace v konstrukci. Ze všech těchto problémů jsou schopny vyjít vítězně speciální akustické desky Wolf PhoneStar.

Ultratenké akustické desky WolfUltratenké akustické desky Wolf

Ultratenké akustické desky WolfUltratenké akustické desky Wolf

Desky jsou určeny pro vnitřní izolaci podlah, stěn a stropů. Ve srovnání s konkurenčními systémy vykazují desky Wolf nejlepší poměr mezi tloušťkou desky a zvukověizolačním výkonem. Velkou roli zde hraje hmotnost, na které v akustice, jak známo, hodně záleží. Desky využívají vysokou hmotnost jemného křemičitého písku, který vyplňuje vnitřní prostor dvou- nebo třívlnného komorového kartonu. Zvuková vlna tak prochází až sedmi vrstvami kartonu a šesti vrstvami písku. Zrnka se rozkmitají a změní tím zvukovou vlnu na pohybovou energii. K průniku na druhou stranu desky pak už zvuk nemá energii. Technologie umožňuje izolovat zvuk v celém frekvenčním spektru a zejména při nízkých kmitočtech, což je ta část zvukového spektra, která svým hlukem obtěžuje nejvíce. Desky Wolf PhoneStar jsou díky tomu schopny zlepšit kročejový útlum až o 33 dB a útlum zvuku až o 36 dB.

Desky Wolf PhoneStar jsou vyráběny v tloušťkách 10, 12,5 a 15 mm. Jsou montovány suchou cestou buď přímo na masivní stěnu, anebo na rošt z lehkých příčkových konstrukcí. Možností je samozřejmě více a jejich volba závisí na finálním požadavku. Z posledních měření, která byla prováděna Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT, vyplynulo, že vzduchová neprůzvučnost se razantně zlepšuje již při použití kontaktní varianty, která se skládá z dřevovláknité desky (12 mm), akustické desky Wolf TRI (15 mm) a sádrokartonové desky (12,5 mm), a to až o 8 dB. Při použití rozměrnějších konstrukcí výkonnost systému rapidně roste. Varianta s kontaktním roštem vykazuje zlepšení o 17 dB (dřevěný rošt z latí vyplněný minerální vatou – 40 mm, akustická deska Wolf TRI – 15 mm, sádrokartonová deska – 12,5 mm). Další varianta s předstěnou již nabízí zlepšení o 24 dB (vzduchová mezera – 10–20 mm, profil CW – 50–50 mm, minerální vata – 40 mm, deska WOLF TRI – 15 mm, sádrokartonová deska – 12,5 mm). Výsledky měření ukazuje přiložený graf.
Více informací najdete na www.ciur.cz.

podle podkladů společnosti Ciur